×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : یکشنبه, ۱۴ بهمن , ۱۴۰۳
ابزارهای مالی طلا و نقره مسیر بازگشت اعتماد به بازار سرمایه را هموار کرد

به گزارش تجارت گردان به نقل از کالاخبر، استقبال سرمایه گذاران از معاملات شمش طلا از اواخر سال ۱۴۰۱ را می توان زمینه ساز بازگشت آرام اعتمادها به بازار سرمایه پس از یک دوره نوسانی شدید دانست. معاملات طلا و در ادامه نقره در بورس کالا به مرور توانست نقدینگی های سرگردان جامعه را به خود جذب کند و با توجه به اندازه کوچک این قراردادها، سرمایه های خرد مردم نیز وارد بازار گواهی یا صندوق های طلا شد. در این زمینه کارشناسان معتقدند که اگر طی ماه های اخیر، رونق معاملات طلای بورسی نبود، ورود حجم نقدینگی بالا به سمت معاملات سنتی و غیرشفاف طلا و ارز می توانست این بازارها را وارد فاز التهاب کند که خوشبختانه وجود یک بازار شفاف و امن در حوزه معاملات طلا و تنوع ابزارهای معاملاتی روی آن توانست از این هجوم نقدینگی به بازار غیررسمی جلوگیری کند.

اعتمادآفرینی با تضمین اصالت کالا

نکته حائز اهمین اینجاست که تضمین اصالت و کیفیت کالای سپرده شده در خزانه فلزات گرانبها این اعتماد و اطمینان را در سرمایه گذار به وجود می آورد که کالای تحویلی از استانداردهای لازم و مورد تایید بورس برخوردار است و برخلاف معاملات بازار سنتی، ریسک تقلب یا کیفیت و عیار پایین به دلیل وجود ناخالصی در این معاملات وجود ندارد.

ضمن اینکه در معاملات مبتنی بر طلا و نقره در بازار مالی و مشتقه بورس کالای ایران طرفین معامله نسبت به ایفای به موقع تعهدات طرف مقابل از اطمینان کافی برخوردارند و شمش های قابل معامله در این بازار در چندین مرحله قبل از ورود، در طول مدت نگهداری در خزانه و نیز در زمان خروج از آن تحت بازرسی و نظارت دقیق قرار می گیرد و نسبت به کمیت و کیفیت آن شک و شبهه ای وجود ندارد.

سرمایه گذار نیز از بابت نحوه نگهداری شمش های موجود در خزانه امن بورسی و در شرایط استاندارد اطمینان داشته و نگران سرقت دارایی خود نیز نیستند.

تامین مالی معادن طلا و نقره به کمک سرمایه های خرد

افزون بر تمام این موارد، نکته حائز اهمیت در خصوص این معاملات آن است که با جذب سرمایه های خرد آحاد مردم به معاملات اوراق بهادار مبتنی بر طلا و نقره در بورس کالای ایران، به روند تولید و افزایش فروش معادن و تامین مالی آنها از طریق نقد شدن تولیدات راکد آنها، کمک شایان توجهی صورت گرفته و این معاملات توانسته به افزایش گردش مالی و سرمایه در گردش آنها منجر شود.

بطوریکه به استناد آمارهای معاملاتی بورس کالای ایران تا دوازدهم بهمن ماه جاری، عبور حجم معاملات شمش طلا از ۱۵.۳ تن معادل بالغ بر ۲ میلیون قطعه سکه تمام بهار آزادی و ثبت ۷۷ همت ارزش معاملات همزمان با سپرده گذاری بیش از ۱۴.۵ تن از این فلز ارزشمند در خزانه فلزات گرانبها از ابتدای راه اندازی تاکنون در بازار گواهی سپرده شمش طلا به وضوح حاکی از جلب اعتماد عموم سرمایه گذاران به این معاملات بوده که در نبود آن این حجم نقدینگی می توانست در بازار سنتی التهاب‌آفرین شده و تعادل بازار سکه طلا و ارز را نیز بر هم بزند.

راه اندازی معاملات شمش نقره پس از معاملات مبتنی بر شمش طلا در بازار مالی و مشتقه بورس کالای ایران نیز در این راه نیروی محرک جدیدی را اعمال کرد تا با گذشت کمتر از دو ماه از شروع این معاملات، شاهد مبادله حدود ۶.۸ تن شمش نقره به ارزشی بالغ بر ۶۳۸ میلیارد تومان باشیم. در این بازار بیش از ۸.۳ تن شمش نقره نیز در خزانه فلزات گرانبهای بورس کالا سپرده شده که قابلیت معامله دارد.

صندوق های طلا در کانون توجه

صندوق‌های طلا نیز یکی از ابزارهای سرمایه‌گذاری جذابی هستند که اقشار گسترده‌ مردم اعم از افراد با تفکر سرمایه گذاری سنتی گرفته تا امروزی، به آن اعتماد دارند؛ چرا که این ابزار مالی قابل سرقت و جعل نبوده و با پول اندک هم می‌توان در آن سرمایه‌گذاری کرد. ابزاری که دارایی افراد در آن بر عهده کارشناسان و متخصصان مالی است تا بازده سرمایه گذاری به نحو احسن متناسب با ریسک، مدیریت شود. در این مسیر، عبور خالص ارزش دارایی صندوق ها از ۱۱۰ همت و جذب ۳۸.۵ همت نقدینگی به معاملات صندوق های طلا تنها در سال ۱۴۰۳، مهر تاییدی بر این مدعی است که این ابزار نیز به خوبی توانسته اعتماد سرمایه گذاران را به خود جلب کرده و سرمایه های سرگردان جامعه را به سمت بازار سرمایه هدایت کند.

اعتمادسازی و امیدآفرینی از مسیر ابزارهای مالی

و اینک، بیش از ۷۰۰ هزار سرمایه گذار به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق معاملات گواهی سپرده شمش طلا و نقره و نیز صندوق های طلا امکان سرمایه گذاری در این بازار امن و شفاف را در اختیار دارند و این برگ زرینی در کارنامه بورس کالای ایران و در مسیر اعتمادسازی و امیدآفرینی برای سرمایه گذاران خرد است که با افزایش عمق معاملات اوراق بهادار مبتنی بر کالا روند اعتمادسازی در میان مردم و افزایش مشارکت آنها در تقویت تولید بیش از گذشته و با سرعت بیشتری پیگیری خواهد شد.

توسعه اوراق بهادارسازی کالاها و رونق تولید

در پایان باید عنوان کرد که قانون تامین مالی و زیرساخت‌ها، راه بورس کالا را برای راه‌اندازی معاملات گواهی سپرده کالاهایی که مشمول مالیات ارزش افزوده هستند، باز کرد؛ به گونه ای که در تاریخ ۲۰ آذرماه امسال، اولین کالایی که برای راه‌اندازی معاملات گواهی سپرده انتخاب شد، شمش نقره بود و نقره آغاز راه جدیدی در بورس کالای ایران است. به عبارت ساده تر با تصویب این قانون، مسیر اوراق بهادارسازی کالاها هموار شد که مزیت بزرگ این اتفاق، مشارکت مردم در بازار محصولات تولیدی کشور حتی با سرمایه‌های اندک و تزریق این منابع به سمت تولید است.

به این ترتیب، اتصال مستقیم سرمایه های عموم مردم به تولیدکنندگان از مسیر بازار گواهی سپرده کالایی به زودی اتفاق خواهد افتاد و دستاورد بزرگ دیگر بازار معاملات گواهی سپرده کالایی، ایجاد ذخایر استراتژیک کالاهای مختلف با سرمایه های مردم خواهد بود.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.