×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : چهارشنبه, ۳ بهمن , ۱۴۰۳
ابهام در آب دِه بودن لایه سکوی C فاز ۱۲ پارس جنوبی

به گزارش خبرنگار مهر، فاز ۱۲ پارس جنوبی یکی از فازهایی است که از کلید خوردن تا بهره برداری چالش‌هایی را تجربه کرده است. پروژه توسعه فاز ۱۲ پارس جنوبی با هدف تولید روزانه ۷۵ میلیون مترمکعب گاز و ۱۲۰ هزار بشکه میعانات گازی و ۷۵۰ تن گوگرد در سال ۸۴ به طور کامل به شرکتی ایرانی سپرده شد. البته طرح توسعه آن و سپردن توسعه این فاز به این شرکت از سال ۸۲ آغاز شد. در نهایت بهره برداری رسمی از این فاز در سال ۹۳ به ثمر نشست. با گذشت ۶ سال از بهره برداری این فاز نواقص بخش‌های مختلف این آن عیان می‌شود که البته تاکنون توضیح قانع کننده ای از سوی شرکت بهره بردار پارس جنوبی در این زمینه ارائه نشده است.

محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت بهره بردار پارس جنوبی ۱ دی ماه سال ۹۷ در پاسخ به خبرنگار مهر درباره علت کاهش تولید فاز ۱۲ توضیح داد: فاز ۱۲ در یال شرقی میدان پارس جنوبی قرار دارد و یکی از بلوک‌های آن زیر ظرفیت خود تولید کرده که البته علت آن، وجود مشکل موجود در مخزن بوده است؛ چرا که این مخزن خشک است و امکان برداشت برای آن وجود ندارد. به این ترتیب به جای ظرفیت یک میلیارد فوت مکعبی، ۳۰۰ میلیون فوت مکعب برداشت می‌کنیم؛ ضمن اینکه کسری این بلوک را برای پالایشگاه فاز ۱۲ از طریق فاز ۱۴ تأمین کرده ایم و قصد داریم سکوی ۵۰۰ میلیون فوت مکعبی را برای بخش C فاز ۱۲ آورده و گاز تولیدی آن را به پالایشگاه این فاز تزریق کنیم.

البته در بخش دیگری از برنامه جبران ظرفیت خالی پالایشگاه فاز ۱۲ پارس جنوبی، قرار بود تا گاز تولیدی از میدان بلال که تحت مدیریت شرکت فلات قاره است به این پالایشگاه ارسال شود.

مشکین فام در ۲ اردیبهشت سال جاری طی اظهار نظری اعلام کرد پس از حفر چاه توصیفی موقعیت D فاز ۱۲ مشخص شد که خواص آن ناحیه از سایر بخش‌های فاز ۱۲ بسیار ضعیف‌تر بوده و توسعه آن صرفه اقتصادی ندارد، بنابراین توسعه سکوی چهارم فاز ۱۲ از دستور کار خارج شد.

به این ترتیب احداث چاه‌های توصیفی برای هر فاز و بخش‌های مختلف آن به منظور برآورد دقیق‌تر اوضاع لایه، امری تخصصی و عرف است.

حال با گذشت دو سال از این اظهارنظر که قرار است سکوی ۵۰۰ میلیون فوت مکعبی را برای بخش C این فاز آورده و گاز تولیدی را به پالایشگاه این فاز تزریق کنند، اطلاعات به دست آمده نشان می‌دهد که چاه سکوی ۱۲C به لایه آبده خورده است! یعنی بجای گاز، در حال برداشت آب هستیم! نکته حائز اهمیت در این میان این است که با توجه به حفر چاه‌های توصیفی پیش از برداشت اصلی، آیا مجری این در جریان آبده بودن این لایه و ارزش پایین اقتصادی آن نبوده است که موجب هدر رفت میلیون‌ها دلار نشود؟

طبق گفته یک مقام آگاه، پس از حفر چاه توصیفی در موقعیت ۱۲C مشخص شده بود که خواص این ناحیه هم از سایر بخش‌های فاز ۱۲ بسیار ضعیف‌تر است، اما رسول فلاح نژاد، مجری فاز ۱۲ پارس جنوبی بجای حذف این سکو و چاه‌هایش، اجرای آن را در دستور کار قرار داد. این درحالی است که سکوی ۱۲C قرار است به فاز ۱۱ منتقل شود. در این میان آنچه توجهی به آن نمی‌شود هدر رفت سرمایه گذاری برای این بخش و عدم نفع تولید حدود ۷۰۰ میلیون مترمکعب طی ۶ سال است که البته این روند ضرردهی تا زمان بهره برداری فاز ۱۱ پارس جنوبی ادامه دارد.

در حالی که کشور با چالش تأمین گاز در بخش نیروگاهی رو به رو است تا جایی که در بسیاری از شهرهای کشور شاهد آلودگی هوای شدید به دلیل استفاده از سوخت جایگزین مازوت بودیم، وزارت نفت نه تنها توضیح و شفاف سازی درباره جزئیات اقدامات این وزارت خانه در بخش مدیریت مصرف گاز ارائه نداده است، بلکه به نظر می‌رسد توضیح دقیقی درباره اوضاع تولید گاز در پارس جنوبی به ویژه پروژه پر چالش فاز ۱۲ نیز در دست ندارد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.