به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خطوط، پنجمین میزگرد مسکن اقتصادی با حضور خشایار باقرپور، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران- محمدجواد نوری، دبیرکل جوانان انقلاب اسلامی- سید محسن طباطبایی مزدآبادی- دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران و مسعود کریمی، رئیس شورای حل اختلاف شعبه ۲۶۶۱ ویژه نظام مهندسی استان تهران در پایگاه خبری خطوط برگزار کردید.
جزئیات بیشتر این گفتگو را در ادامه میتوانید بخوانید همچنین در این قسمت جزئیات میزگردهای قبلی در پیش روی شما مخاطبان قرار میگیرد.
خطوط: جناب آقای باقرپور در خصوص طرح مسکن اقتصادی یک توضیحی بفرمایید؟
باقرپور، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران: یکی از مولفهها و ویژگیهای مسکن اقتصادی حرکت به سوی واحدهای مسکونی کوچک متراژ است که قریب به یک سال و نیم است توسط اتحادیه تعاونیهای عمرانی تهران مطرح شده و به عنوان فقط یکی از روشهای برون رفت از شرایط بحرانی فعلی مسکن مطرح شده است، قاعدتا این طرح همانند هر طرح دیگری به تنهایی نمیتواند پاسخگو ایران پهناور باشد اما جامعه مخاطب خاص خود را دارد و شاید فراتر از یک طرح نو یا یک ایده نو تابوشکنی هم محسوب شود، شاهد بودیم که بسیاری از افراد برخوردهای تند و تیزی با این موضوع داشتند اما این طرح موافقینی هم دارد. در کل تمامی نظرات را با گوش جان میشنویم و هیچ تعصبی هم نداریم. این قبیل میزگردها کمک میکند طرح مسکن اقتصادی رشد پیدا کند. هم اکنون رویکردها نسبت به این موضوع کاملا متحول شده و افراد رویکرد واقعبینانهتری پیدا کردهاند به همین جهت کم کم به سویی میرویم که در این راستا قوانین و آییننامهها تسهیل شود. طرح مسکن اقتصادی داینامیک است و قرار نیست ایستایی باشد.
خطوط: آقای طباطبایی نظر شما در این خصوص چیست؟
طباطبایی مزدآبادی، دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران: هم اکنون مسکن در وضعیت اورژانسی و در چنین وضعیتی هرچهقدر دسترسی را به خانهها آسانتر کنیم، رضایت عمومی و آرامش خاطر دوچندانی را میتواند مسبب شود. تقریبا حدود ۱۶کلانشهر در کشور موجود است، در مجموع میتوان گفت حدود ۷۳درصد جمعیت در کلانشهرها ساکن هستند پس تمرکز را باید رو شهرها بگذاریم در عین حال نرخ جمعیت در شهرهای مهمی همانند تهران منفی است برخلاف آنکه فکر میکنند مثبت است اما وضعیت مهاجرت به تهران جهشی است پس متوجه میشویم که جمعیت شب تهران حدود ۹میلیون نفر است و جمعیت روز تهران در ایام پرترافیک به مرز۱۶ تا ۱۸میلیون نفر هم میرسد. به لحاظ اینکه هزینههای حمل و نقل رو به گرانی است، ناوگان حمل و نقل عمومی در شهر تهران رو به فرسودگی میباشد بنابراین هرچه فاصله منزل تا محل کار کوتاهتر باشد، هزینه تمام شده شهروند هم کاهش مییابد. باید هزینه اسکان برای شهروندان کم و هزینه تردد برای غیربومیها زیاد باشد یعنی عوارض ورود و خروج به شهرها باید آنقدر افزایش پیدا کند تا مهاجرت به شهرها کمتر شود. طبق طرح تفصیلی سرانه مسکونی هر فرد حداقل ۱۷/۵متر مربع است پس این موضوع توجه به مسکن اقتصادی یا مسکن کوچک متراژ است موضوع بعدی در همین بخش توجه به گونههای مختلف اجتماعی است پس باید مسکنی فراهم کنیم که هم ارزان هم دست یافتنی باشد، مسکن اقتصادی یا کوچک متراژ برای طبقه متوسط جامعه و متوسط رو به پایین میتواند به عنوان یک مولفهای تلقی شود که قابلیت بررسی و اجرای بهینه را خواهد داشت پس دور از انتظار نیست. نکته دیگر علاقه و انگیزش بانکها به ارائه تسهیلات در این بخش است، هرچه متراژ بزرگتر باشد بازار نامتوازن، تورم نقطه به نقطهای جهشی و از همه مهمتر ناهماهنگی بسیاری از دستگاههای اداری و غیر اداری ذیربط بیشتر است، به همین جهت مسکن اقتصادی میتواند امیدی برای مردم جامعه باشد یعنی به جای پرداخت اجاره به پرداخت اقساط روی بیاروند تا صاحب ملک شوند یعنی امید به آینده بیشترخواهد شد. لذا هرچه بیشتر رو مسکن اقتصادی تاکید کنیم دور از انصاف نیست.
مسکن اقتصادی یا کوچک متراژ برای طبقه متوسط جامعه و متوسط رو به پایین میتواند به عنوان یک مولفهای تلقی شود که قابلیت بررسی و اجرای بهینه را خواهد داشت پس دور از انتظار نیست. نکته دیگر علاقه و انگیزش بانکها به ارائه تسهیلات در این بخش است، هرچه متراژ بزرگتر باشد بازار نامتوازن، تورم نقطه به نقطهای جهشی و از همه مهمتر ناهماهنگی بسیاری از دستگاههای اداری و غیر اداری ذیربط بیشتر است، به همین جهت مسکن اقتصادی میتواند امیدی برای مردم جامعه باشد یعنی به جای پرداخت اجاره به پرداخت اقساط روی بیاروند تا صاحب ملک شوند یعنی امید به آینده بیشترخواهد شد.
خطوط: آقای نوری شما بفرمایید؟
محمدجواد نوری، دبیرکل جوانان انقلاب اسلامی: در سال ۱۴۰۰ نه تنها زمین مناسب جهت پیادهسازی یک میلیون مسکن نداشتیم بلکه بانکها هم به هیچ عنوان ورود پیدا نمیکردند، در آن سال ساخت یک میلون واحد، ۳۷۵هزار میلیارد تومان پول لازم داشت، بنده گفتم که چنین طرحی امکانپذیر نیست و باید از عنوان یک میلیون مسکن عبور کنیم. امروز که جمعیت ۸۵میلیون نفر است، مطمن باشید در ۳۰سال آینده از ۱۰۵میلیون نفر هم عبور میکنیم. در بسیاری از کشورها اعم از ژاپن، سنگاپور طرحهای مسکن متناسب با نیاز ساخته میشود. مسکن متناسب با نیاز حق هر فرد ایرانی است. از یک طرف میگوییم جمعیت افزایش پیدا کند از طرف دیگر میگوییم مسکن ۲۵متری برای چه؟ افرادی که در دولت و مجلس فریاد میزنند بدانند آینده نسل جوان هم تهدید و هم فرصت است، جوانی که اکنون انگیزه ازدواج ندارد باید این واقعیت را بپذیریم، اگر بپذیریم مشکل مسکن حل میشود، اولین دغدغه جوان این است که مسکن داشته باشد. آقای رئیس جمهور و تمامی دولتمردان پای اجرای قانونی اساسی بنشینید، موانع تولید را رفع و قوانین دست و پاگیر حذف شود، این مسائل را حل کنیم تا یک سرمایهگذار از کشور ایران مهاجرت نکند، رو چه حسابی تهران مهاجرتخیز شده است. امروزه یک جوان تا ۳۰۰سال آینده و کارمند دولت تا ۲۰۰سال آینده نمیتواند خانهدار شود حالا ۳۰۰سال آینده قیمت مسکن در تهران همانند قیمت کنونی است؟ بپذیریم که در طرح سالی یک میلیون مسکن شکست خوردهایم پس به بخش خصوصی کمک کنیم. مسکن ۲۵متری یک زوج را از چند آسیب نجات میدهد: ۱٫ کاهش آمار وحشتناک طلاق که عمدتا ناشی از مسائل اقتصادی است، ۲٫ وجود یک سرپناه و آرامش و امنیت، احساس امنیت برای یک جوان همان خانه ۲۵متری است، افرادی که مخالف ساخت مسکن ۲۵متری هستند، خانههای ویلایی زیادی دارند و نمیدانند که امروزه مردم به دنبال ساخت یک کلبه در پشت بام خانهها هستند، ۳ خانواده با هم یک خانه خریداری کردند این یعنی فاتحه فرهنگ ایرانی خوانده شده است بعد میگویند با فرهنگی ایرانی نمیخواند، یادتان نرود که وجود دو خانواده در یک خانه یک فاجعه انسانی، اجتماعی و فرهنگی است؛ شمارش معکوس برای طلاق هر دو خانواده باید در نظر گرفته شود. فضای بحران مسکن از تمامی بحرانهای دیگر جلوتر است، بنده حاضرم ۲۵متر خانه داشته باشم اما با کمترین درآمد زندگی کنم. در خانه ۲۵متری فرد آرامش خیال دارد و میداند مستاجرش تن و بدن او را برای سال بعد نمیلرزاند.
خطوط: آقای کریمی در خدمت شما هستیم
متاسفانه طرحهای خوب در کشور کنار گذاشته شده و مردم فرایند آزمون و خطای ما شدهاند ، هر دفعه یک طرحی ارائه میدهیم. قبلا یک طرحی به نام اجاره به شرط تملیک داشتیم چرا همان را انجام نمیدهیم؟ علت ۲۵متری چیست؟ یه کاری کنیم که همه بگویند خدا پدرت را بیامرزد.
مسعود کریمی، رئیس شورای حل اختلاف شعبه ۲۶۶۱ ویژه نظام مهندسی استان تهران: برای فرزندمان یک خانه ۲۵متری آماده کنیم که در آینده بگوید خدا لعنتت کند این چه ارثی بود به من دادید؟ میخواهیم تخصصی کاری انجام دهیم یا فقط تزریق یک مُسکن است؟ در ۳۰اردیبهشت ۱۳۹۳ ابلاغ سیاستهای کلی جمعیت حضرت آقا منتشر شد که ۱۴بند دارد، طبق بند ۵: “ترویج و نهادینه سازی سبک زندگی اسلامی – ایرانی و مقابله با ابعاد نامطلوب سبک زندگی غربی” حالا مسکن ۲۵متری سبک زندگی ایرانی است یا غربی؟ اگر میخواهیم با مرجع جلو رویم باید طبق آن هم حرکت کنیم. طبق بند ۹: “بازتوضیع فضایی و جغرافیایی جمعیت متناسب با ظرفیت زیستی با تاکید بر تامین آب با هدف توضیع متعادل و کاهش فشار جمعیت” مسکن ۲۵متری فشار جمعیتی را افزایش میدهد یا کاهش؟ طبق بند ۱۳: ” تقویت مولفههای هویت بخشی ملی ایرانی- اسلامی انقلابی و ارتقا وفاق و همگرایی اجتماعی در پهنه سرزمینی به ویژه در میان مرزنشینان ایرانیان خارج از کشور” سرانه زیربنایی هر واحد مسکونی برای هر نفر ایرانی ۵۰متر است حالا بنده یک سوال دارم خانه شخصی که ایده طرح ۲۵متری را ارائه کرده، چندمتر است؟ خود آن شخص برای یک سال میتواند در ۲۵متری زندگی کند؟ متاسفانه طرحهای خوب در کشور کنار گذاشته شده و مردم فرآیند آزمون و خطای ما شدهاند ، هر دفعه یک طرحی ارائه میدهیم. قبلا یک طرحی به نام اجاره به شرط تملیک داشتیم چرا همان را انجام نمیدهیم؟ علت ۲۵متری چیست؟ یه کاری کنیم که همه بگویند خدا پدرت را بیامرزد.
نوری: آقای کریمی به بنده بفرمایید شما به عنوان موافق طرح صحبت کردید یا مخالف؟ اینگونه که با دولت همراه شدید. اجاره به شرط تملیک وظیفه دولت است نه بخش خصوصی. نکته بعدی اینکه چه شخصی گفته ۲۵متری غربی است؟ اصلا اگر اینگونه است به جوان یک راهکار دیگر دهید، اینکه مخالفت میکنیم و راهکاری هم نداریم، خوب نیست؛ زمانی مخالفت کنیم که راهکار دیگری داشته باشیم. آقایان وزرا اگر حمایت نکنید فردایی میشود که فرزندان شما هم به دنبال همین ۲۵ متری خواهند بود. باید کاری کنیم دولت به حمایت از طرحهایی که مردم را نجات میدهد، تحریک شود.
خطوط: اقای باقرپور صحبتهای شما را بشنویم
قبول دارید هم اکنون هم شاهد فشار جمعیتی هستیم؟ هنوز که مسکن ۲۵متری تولید نشده پس این فشار جمعیتی از کجا آمده است؟ شما جنایت موجود را حل و فصل کنید سپس مسکن اقتصادی را قصاص قبل از جنایت کنید. اجاره به شرط تملیک مستلزم سرمایهگذاری دولت است و برای بخش خصوصی چنین چیزی توجیهپذیری ندارد که بخواهد خود اقدام به ورود کند، دولت هم که هماکنون درآمدهای بودجهاش محقق نمیشود حالا با کدام سرمایه مسکن اجاره به شرط تملیک تولید کند؟
باقرپور: طبق مصاحبه آقای رئیس جمهور “مخالفین مسکن کوچک متراژ درد بیمسکنی را نچشیدهاند” بنده قبلا در ۳۳متر با یک فرزند هم زندگی کردهام و با افتخار هم چنین چیزی را میگویم اما اکنون در ۵۰سالگی در ۱۴۰متر با دوفرزند زندگی میکنم اما بنده راجب زوجی صحبت میکنم که در سال ۱۴۰۳ تا ۱۴۱۰ با شرایط اقتصادی امروز مهمترین پارامتر و مولفه زندگی را که مسکن است نمیتواند مهیا کند و بنده به آن زوج امکان شروع زندگی را میدهم. شما فرمودید مسکن کوچکمتراژ مُسکن است حتی اگر این جمله را هم بپذیریم، برای درمان ابتدا باید درد را متوقف کرد، نمیتوان زندگی را متوقف کرد تا ۱۰سال آینده که اقتصاد کشور درمان یا زیرساختها فراهم شود. خواهش بنده این است که ابعاد طرح مطالعه شود اولا مسکن اقتصادی برای نسل Z است که به هیچ عنوان همانند من و شما فکر نمیکنند، چنین نسلی فضای پذیرایی را قبول ندارد چرا که باید انرژی و هزینه آن را هم تامین کند، هماکنون بحث انرژی بسیار جدی است، در دوماه اخیر به دلیل مسئله انرژی مدارس حدود ۲۰روز به تعطیلی کشید پس باید ساختار معماری ساختمانها اصلاح شود. قرار نیست در مسکن اقتصادی فقط ۲۵متری ساخته شود چرا که ۸۰متری هم موجود است. فرمودید مسکن ۲۵متری سبک زندگی غربی است باید بگویم بنده در این خصوص ۸ استفتا از آیات عظام دارم و بسیار جالب بود وقتی به سراغ این بزرگواران میرفتیم سوالشان این بود که آیا میتوانیم چنین نسخهای را برای طلاب هم اجرا کنیم؟ در تهران گذشته خانههایی بوده که در دور یک حیاط اتاقهای ۱۲ تا ۱۸متری وجود داشت و یک خانواده در آن اتاق زندگی میکرد. فرمودید مسکن ۲۵متری فشار جمعیتی ایجاد میکند، یک سوال دارم؛ قبول دارید هم اکنون هم شاهد فشار جمعیتی هستیم؟ هنوز که مسکن ۲۵متری تولید نشده پس این فشار جمعیتی از کجا آمده است؟ شما جنایت موجود را حل و فصل کنید سپس مسکن اقتصادی را قصاص قبل از جنایت کنید. اجاره به شرط تملیک مستلزم سرمایهگذاری دولت است و برای بخش خصوصی چنین چیزی توجیهپذیری ندارد که بخواهد خود اقدام به ورود کند، دولت هم که هماکنون درآمدهای بودجهاش محقق نمیشود حالا با کدام سرمایه مسکن اجاره به شرط تملیک تولید کند؟ فکر میکنید در شهر تهران مسکن متری چهقدر تولید میشود؟
کریمی: چند طبقه؟
باقرپور: متناسب با عرف ساخت و ساز، شما ۸ طبقه در نظر گیرید
کریمی: طبق ابلاغیه شورای مرکزی قیمت تمام شده ساخت هر متر مربع در سال ۱۴۰۳ به طور حدودی یک الی دوطبقه، ۱۰ الی ۱۱ میلیون تومان است.
باقرپور: شما ۸طبقه متوسط را بفرمایید؟
کریمی: ۸ الی ۱۰طبقه، ۱۵ الی ۱۶ میلیون تومان است
باقرپور: با این که این عدد غیرواقعی است اما همین را با شما تحلیل میکنم؛ هم اکنون یک ساختمان بخواهد به اسکلت برسد متری ۱۱میلیون تومان هزینه دارد. باید یکبار برای همیشه تکلیف این عددبازیها را مشخص کنیم. آن ۱۶ میلیون تومان هزینه بنای کل بدون نصبیات است و نظام معاملاتی براساس بنای مفید است، بنده میخواهم راجب یک ساختمان کاملا متوسط صحبت کنم. وقتی که بنای کل را متری ۱۶میلیون تومان محاسبه میکنید، بنای مفید ۲۴میلیون تومان میشود، متری ۶میلیون تومان هم برای نصبیات آن لحاظ میکنیم؛ این ۳۰میلیون تومان ساخت بنای مفید و نصبیات است، حالا این ساختمان در شهر تهران باید رو یک زمینی احداث شود دیگر، همه میدانند کف سهم زمین در تهران در بنا ۶۰درصد است و ۴۰درصد سهم ساخت و ساز است؛ با این اوصاف شما به عدد متری ۸۰میلیون تومان میرسید تازه سود سازنده را طی این مدت حساب نکردیم.
کریمی: یعنی شما الان متری ۸۰میلیون تومان میسازید؟
باقرپور: نگفتم من میسازم گفتم متوسط هزینه تمام شده تولید مسکن در شهر تهران است. همین عدد برای منطقه یک تهران ۱۲۰میلیون تومان و برای منطقه ۱۸تهران به عنوان ارزانترین منطقه ۴۰میلیون تومان است.
کریمی: بنده نمیگویم مخالف مسکن اقتصادی هستم فقط مخالف حرف ۲۵متری هستم چرا که تاثیرات روانی در جامعه میگذارد.
باقرپور: بنده نگویم چیزی عوض میشود؟
کریمی: خیر؛ هم اکنون وضعیت و قیمتها را میدانیم بنابراین با گفتن شما چیزی تغییر نمیکند پس باید عمل کنید یعنی همان ۸۵متری که شما گفتید بسیار عالی و بنده موافق آن هستم اما گیر بنده رو ۲۵متر است؛ علت ۲۵متری چه است؟ آن را ۸۵متر کنید تا همه استفاده کنند.
نوری: آقای کریمی یک دست ۵ انگشت دارد شما چرا به انگشت کوچک چسبیدهاید؟ ۲۵متر هم نیاز جامعه است
خطوط: آقای کریمی میفرمایند به جای ۲۵متری ۸۰متر بسازیم
کریمی: بله با همان روشی که شما میفرمایید اما نگویید ۲۵متر
باقرپور: آنطور هزینه حداقل ۳برابر میشود
نوری: اینگونه هدف را گم کردهاید چرا که با شرایط کنونی جامعه نسل جوان خریدار ۸۰متری نیست
باقرپور: قیمت تمام شده یک آپارتمان ۸۰متری متوسط در شهر تهران ۶/۵میلیارد تومان است، بعد میگویید به جای ۲۵متریها، ۸۰متری بسازم؟ مگر یک جوان میتواند چنین مبلغی را هزینه کند؟
کریمی: کسی ۸۰متری را نمیخرد اما ۲۵متری خوب خریداری میشود و این همان مُسکن میشود
باقرپور: بنده تعاونی هستم نه انبوهساز؛ بنده با مشارکت خود مصرفکننده اقدام به ساخت میکنم، من را با بخش خصوصی اشتباه نگیرید چرا که بخش دیگری از اقتصاد کشور هستم نه دولتی هستم و نه خصوصی.
کریمی: بنده میدانم شما تعاونی هستید اما دارید در این طرح از زبان دیگران برای سودآوری دیگران استفاده میکنید
باقرپور: مثلا؟ واضح بفرمایید این دیگران چه اشخاصی هستند؟
کریمی: وقتی که میخواهیم اقدام به ساخت کنیم هرچه قدر متراژ بزرگتر باشد توان مردم برای خرید کمتر است و هرچه قدر متراژ کوچک باشد مردم سریع و راحتتر اقدام به خرید آن میکنند. هم اکنون میخواهیم برای آینده ۲۵ متری بسازیم در کجا؟ تهران؟ خارج از تهران؟ داخل بافت؟
باقرپور: صرفا در برخی از شهرها
کریمی: مطالعات انجام دادهاید؟
باقرپور: بله
کریمی: نتیجه این مطالعات چه بوده است؟
باقرپور: یعنی چه؟ از چه بابت؟
نوری: نیاز جامعه
کریمی: مطالعاتی که انجام دادهاید را به مردم بگویید شاید بنده هم موافق شدم و اقدام به خرید کردم
نوری: احتمالا آقای کریمی در غار اصحاب کهف بودند، حجم این موضوع بیش از سه سال که در رسانهها است، شما اینها را نخواندهاید انگاری که در غار اصحاب کهف بودهاید
با مسکن اقتصادی برای مردم موافق هستم اما ۲۵متر خیر؛ این ۲۵متر را به ۸۰متری تغییر دهید. نباید حرفی بزنیم که رو اجتماع تاثیر منفی بگذارد، وقتی میگویید ۲۵متر مردم ناراحت میشوند.
کریمی: آقای نوری عزیز غار اصحاب کهف چی است؟ مشکل بنده با مسکن اقتصادی نیست چرا که بسیار هم خوب است
نوری: متوجه نشدیم بالاخره موافق هستید یا مخالف؟
کریمی: بنده فقط با ۲۵متری مشکل دارم، شما آن متراژ را کنار گذاشته و با افکار مردم بازی نکنید چرا که فکر مردم نسبت به نوع مسکن خراب میشود انگاری قوطی کبریت است
باقرپور: بنده ۲۰۰۰پرسشنامه در این خصوص دارم
کریمی: بنده به شما جسارت نمیکنم، با مسکن اقتصادی برای مردم موافق هستم اما ۲۵متر خیر؛ این ۲۵متر را به ۸۰متری تغییر دهید. نباید حرفی بزنیم که رو اجتماع تاثیر منفی بگذارد، وقتی میگویید ۲۵متر مردم ناراحت میشوند.
نوری: چه اشخاصی ناراحت میشوند؟
کریمی: تمامی مردم
نوری: یک آدمی معرفی کنید که خانه نداشته باشد، ویلا نداشته باشد، ماشینش هم بالای ۵۰۰میلیون تومان نباشد و با مسکن ۲۵متری مخالف باشد؟ سهم چنین فردی بیخانگی است تا روزی که در این دنیا زندگی میکند. بنده یک تیتر میگویم و تکلیف خود را با همه روشن میکنم: مسکن کوچک تزریق احساس امنیت روحی، فکری، روانی برای تمامی جوانان است.
کریمی: ان شاالله؛ بنده که مخالف مسکن اقتصادی نیستم فقط میگویم اسم آن را ۲۵متر نگذاریم
باقرپور: ما اسم آن را ۲۵متر نگذاشتهایم، از اول هم مسکن اقتصادی بود فقط پرسیدند از چند متر شروع میشود گفتیم از ۲۵متر
کریمی: همین بد است؛ در قدیم پشت قباله مادربزرگها و عروسها یک تکه زمین بود و اصلا عارشان میشد که ملک خود را بفروشند اما هم اکنون هر بنگاهی میگوید خانهات را بفروش یعنی فرهنگ را عوض کردهاند.
باقرپور: الان یعنی باید به گذشته برگردیم؟
کریمی: خیر بنده چنین چیزی را نگفتم، کاری نکنید که آیندگان ما بگویند خدا لعنتشان کند که ۲۵متر برای ما گذاشتند
باقرپور: اینکه تعبیر شما است.
خطوط: اگر بنده اینجا ورود نکنم اجهاف میشود؛ در مقابل هم افرادی هم پیدا میشوند که میگویند خدا لعنتش کند همان ۲۵متر هم برای من نگذاشت
کریمی: دقیقا درست است؛ بیاییم از مردم عادی سوال کنیم که اگر بخواهید ازدواج کنید در ۲۵متری زندگی میکنید؟ بعد روش خرید چه طور است؟
نوری: آقای کریمی شما نه در تاکسی نه در مترو نه در اتوبوس نشستهاید
کریمی: بنده خودم تاکسی دارم
باقرپور: در این خصوص ۲۰۰۰برگ پرسشنامه دارم و حاضرم آن را در اختیار شما قرار دهم
کریمی: انتقاد بنده تخریبی نیست پس ناراحت نشوید، انتقادم سازنده است.
باقرپور: شما تصور کنید یک جوان ۲۴ ساله هستید و نامزدی هم دارید که هردو شاغل هستید و میخواهید تشکیل زندگی دهید حالا ترجیح میدهید یک آپارتمان ۶۰ متری استیجاری که مالک آن سالانه حداقل ۴۰درصد اجاره را افزایش میدهد اما درآمد شما بیشتر از ۲۰درصد افزایش پیدا نمیکند یا ممکن است مالک خانه خود را تحویل بگیرد، داشته باشید یا اینکه وام ازدواج خود و همسرتان+ وام قرضالحسنهای که بنده به عنوان تعاونی برایتان در نظر گرفتهام، بدون نیاز به سپردهگذاری، نوبت و ضامن همچنین یک آورده ۲۰۰ الی ۳۰۰ میلیون تومانی هم توسط خودتان وسط بیاید، یک آپارتمان ۲۵متری نقلی تحویل بگیرید و به مدت دو الی سه سال زندگی کنید، حالا طی این مدت آن میزان مبلغی را که به عنوان اجاره میخواستید پرداخت کنید را جمع بفرمایید تا پس از فرزندآوری بتوانید متراژ خانه را بزرگتر کنید.
از قدیم گفتهاند «اجارهنشینی، خوشنشینی» بنده حاضرم همسر خود را در ۶۰متر ببرم، از نظر روحی و روانی مورد اذیت قرارش ندهم، اجاره پرداخت کنم اما ۲۵متری نروم.
کریمی: آقای دکتر عزیز بنده اوایل زندگی خود در ۳۵متر هم زندگی کردهام و هماکنون که در ۷۰متری زندگی میکنم، همسایه بغل صحبت میکند، بنده میشنوم.
باقرپور: اینکه اصلا یک بحث دیگر است.
کریمی: اجازه بفرمایید؛ از قدیم گفتهاند «اجارهنشینی، خوشنشینی» بنده حاضرم همسر خود را در ۶۰متر ببرم، از نظر روحی و روانی مورد اذیت قرارش ندهم، اجاره پرداخت کنم اما ۲۵متری نروم.
نوری: چند درصد اینطور هستند؟
کریمی: اصلا همان ۴درصدی که شما میفرمایید. شخصی که ایده ۲۵متری میدهد به مدت یک سال با خانوادهاش برود در آنجا زندگی کند. اصلا طرح خود را سازنده کنید؛ شما بگویید هر زوجی دارای فرزند شد، متراژ خانه بزرگتر میشود.
باقرپور: پس به چه دلیلی تنوع متراژ داریم؟
کریمی: پس تنوع متراژ را رو ۲۵ متر زوم نکنید
باقرپور: آن شخصی که فقط ۲۵متر گفته شما بودید، ما که فقط کوچکمتراژ صدایش زدیم
کریمی: آن چیزی که مکرر عنوان میشود ۲۵متر است
باقرپور: پس شما بدون مطالعه به برنامه آمدهاید؛ بنده ابراز تأسف میکنم
کریمی: دست شما درد نکند؛ چیزی که در جامعه در مورد آن صحبت میکنند ۲۵متر است. بنده میگویم یک کاری کنید که دیگر شخصی ۲۵متر نگوید.
باقرپور: ما که مدام مسکن اقتصادی میگوییم
کریمی: همین مسیر را جلو ببرید
نوری: عدهای به دنبال این بودند که اینگونه طرحها را خراب کنند، هیچ موقع صحبت از ۲۵متر نبوده است و همه مسکن اقتصادی گفتهاند.
باقرپور: بنده یک سوال دارم
کریمی: اجازه بفرمایید دیگر پاسخ ندهم چون بدون مطالعه آمدهام
خطوط: آقای طباطبایی در خدمت شما هستیم
طباطبایی: باید جوانب هر طرحی سنجیده شود. اصلا نباید در این خصوص احساسی فکر شود، وقتی میگویند طرحی از ۲۵متر تا ۸۰متری است حتما پشت آن یک مطالعه بوده است حالا آقای باقرپور شما چند کشور رفتهاید؟
باقرپور:۷ الی ۱۰ کشور
طباطبایی: حداقل در ۲ کشور چنین طرحی را مشاهده کردید؟ درست نیست؟
باقرپور: قطعا همینطور است
طباطبایی: مشکلات آن کشور را هم دیدهاید؟
باقرپور: اصلا کشوری نیست که بدون مشکل باشد.
بالغ بر ۲۰درصد جمعیت کشور از خانههای کوچک استقبال میکنند، با اعداد و ارقام نباید بازی کرد چرا که باید متناسب با نیازهای جامعه پیش رفت در کل ای مخالفین مسکن اقتصادی اجازه دهید مردم سریعتر صاحبخانه شوند.
طباطبایی: وقتی میخواهیم مسکنی بسازیم اولین مسئلهای که به ذهنمان میرسد، ساز و کار تامین مالی آن است. حالا بندهای که میبینم شخصی در ۴۰ میلیون تومان ودیعه اولی مسکن خود مانده است حتی داشتهایم آن شخص کلیه خود را فروخته تا بتواند ۴۰میلیون تومان را جور کند یعنی واقعا افرادی هستند که پولی ندارند که برای مسکن هزینه کنند. از یک سو بانک پولی نمیدهد از سویی دیگر زیرساختهای قانونی که فراهم کردند در حوزههای اجرا اصلا عملیاتی نیست. کلان شهرها یک فرصتهای اقتصادی مناسب دارند که مردم حاضرند با حداقل امکانات در آنجا ساکن شوند، مشکل ناترازی انرژی هم یک مشکل بسیار جدی است. باید به این نکته توجه داشته باشیم که جمعیت رو به پیری است، از هر دو ازدواج در شهرهایی همانند تهران و مشهد یکی از آنها طلاق است پس خانوادهها دارند کوچک میشوند بنابراین احتیاج به متراژهای بزرگ ندارند همچنین مردم بدانند هیچ خبری از زمین در کشور نیست یعنی به گفته آقایان که میفرمایند زمین فراوان است، چنین چیزی نیست. باید این را بپذیریم که چون خانوادهها دارند کوچک میشوند، تعددشان به مراتب بیشتر میشود. بالغ بر ۲۰درصد جمعیت کشور از خانههای کوچک استقبال میکنند، با اعداد و ارقام نباید بازی کرد چرا که باید متناسب با نیازهای جامعه پیش رفت در کل ای مخالفین مسکن اقتصادی اجازه دهید مردم سریعتر صاحبخانه شوند.
خطوط: جمعبندی خود را بقرمایید؟
درک درستی از وضعیت مشکلات نسل جوان نداریم، بانکها هم که پای کار نیستند چرا که ۹۰درصد تسهیلات به کارمندان بانک تعلق میگیرد آن وقت مردم به خاطر ۲۰۰ میلیون وام ماهها انتظار میکشند سپس مدیرعامل ادعا میکند ۸۰درصد تسهیلات ارائه داده است.
نوری: متاسفانه امروزه دولت راهکار جدی برای حل بحران مسکن ندارد و مجلس هم هیچ برنامه مشخصی در این خصوص ندارد، باید به این دو باور برسیم. درک درستی از وضعیت مشکلات نسل جوان نداریم، بانکها هم که پای کار نیستند چرا که ۹۰درصد تسهیلات به کارمندان بانک تعلق میگیرد آن وقت مردم به خاطر ۲۰۰ میلیون وام ماهها انتظار میکشند سپس مدیرعامل ادعا میکند ۸۰درصد تسهیلات ارائه داده است. اگر از بخش خصوصی حمایت نشود مجدد ۲۰سال آینده در پایگاه خبری تحیلی خطوط باید بر سر چالشهای مسکن بحث کنیم پس فاجعه مسکن باید جدی گرفته شود.
خطوط: جناب آقای کریمی عزیز جمعبندی شما را بشنویم؟
کریمی: صحبتی ندارم
در ۳۰۰۰واحد مسکن اقتصادی پول زمین را به صفر رساندهایم، شخصی به نام زمین رایگان نداده است فقط هزینه زمین و پروانه را با مراکز تجاری خدماتی مجتمع سرشکن کردهایم یعنی فقط کافی بود به این موضوع به صورت مردمی نگاه کنیم.
نوری: آشتی کنید
کریمی: بنده با مسکن اقتصادی هیچ مشکلی ندارم، خوشحال میشوم از اینکه به آیندگان و فرزندان این جامعه کمک شود اما اسم و عدد رو آن نگذاریم که با روح و روان مردم بازی شود و خودمان را خراب کنیم که چه شود؟ مسکن اقتصادی حرف قشنگی است اما ۲۵ متر کلمه درستی نیست، متراژ را بالاتر ببریم. بانک قرضالحسنه مهر ایران هم اکنون وام ۴درصد میدهد بسیار راحت میتوانیم از آن استفاده کنیم بنابراین در طرح مسکن اقتصادی کمک میکنم تا این بانکها ورود پیدا کنند تا مردم خانهدار شوند اما با اسم مسکن اقتصادی خوب نه ۲۵متر.
نوری: اجازه دهید ۵۰۰واحد مسکن اقتصادی ساخته شود سپس جامعه بیاید ارزیابی کند.
باقرپور: خود ما که طراح مسکن اقتصادی هستیم تا حالا آن را ۲۵ متر خطاب نکردهایم حتی در آخرین مصاحبه خود با باشگاه خبرنگاران جوان ذکر کردهام که مسکن اقتصادی، مسکن ۲۵متری نیست و خواهش کردم که دیگر با این عنوان صدایش نکنند. در ۳۰۰۰واحد مسکن اقتصادی پول زمین را به صفر رساندهایم، شخصی به ما زمین رایگان نداده است فقط هزینه زمین و پروانه را با مراکز تجاری – خدماتی مجتمع سرشکن کردهایم یعنی فقط کافی بود به این موضوع به صورت مردمی نگاه کنیم.
کریمی: پس به مردم قول میدهید که متری ۸۰ میلیون تومان نسازید؟
باقرپور: قطعا همینطور است.
قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا(ص) با ارائه دستاوردهای نوآورانه در همایش انجمن مدیران دانشبنیان و نخبگان مدیریت…
نشست هماندیشی سرمایهگذاران و مدیران شهری تهران با هدف بررسی مشکلات سرمایهگذاری و تسهیل روند…
گزارش آمار عملکرد ده ماهه بازار بیمه بر اساس ارقام خود اظهاری توسط شرکتهای بیمه…
بالغ بر ۶۷.۴ درصد فروش بیمهآسیا مربوط، به این استانهاست.
شرکت بیمه تعاون با هدف معرفی خدمات و محصولات بیمهای خود، در دومین نمایشگاه بینالمللی…
جلسه اختتامیه ممیزی مراقبتی استانداردهای بینالمللی روز ۱۶ بهمن ۱۴۰۳ برگزار شد. این ممیزی که…