به گزارش خبرنگار مهر، غلامرضا شریعتی عصر امروز در جلسه شورای کشاورزی استان خوزستان، اظهار کرد: در سالهای دور در همه مناطقی که اکنون زراعت میشود، باغات نیز وجود داشتند به عنوان مثال در ملاثانی باغات مرکبات وجود داشت و در بقیه نقاط نیز به این شکل بود؛ این در حالی است که اکنون کشور در زمینه کالاهای اساسی و استراتژیک با مشکل مواجه میشود و نیاز به واردات پیدا میکند.
وی با بیان اینکه این مسئله میطلبد که دولت و سایر مسئولان ذیربط در بحث کالاهای استراتژیک متناسب با آنچه وجود دارد، عمل کنند تا خدای نکرده مشکلی ایجاد نشود، افزود: امسال دولت قیمت خرید گندم را به چهار هزار تومان افزایش داد که به نسبت قیمت مناسبی است.
استاندار خوزستان بیان کرد: با صدور مجوز کشت تابستانه به صورت گسترده، سعی کردیم نقص به وجود آمده را برای کشاورزان اصلاح کنیم؛ سالهایی که با خشکسالی شدید مواجه بودیم، نمیتوانستیم اجازه کشت تابستانه را بدهیم و کشاورزان ما به شدت در مضیقه بودند اما با صدور مجوزِ کشت تابستانه، شرایط مقداری بهبود یافت و امید است که این روند ادامه پیدا کند.
وی به آغاز کشت پاییزه در خوزستان اشاره کرد و افزود: از معاونت عمرانی استانداری و سازمان جهاد کشاورزی خواهش میشود که با همکاری سازمان هواشناسی، وضعیت را رصد کنند و اگر تا یکی دو هفته آینده وضعیت بارشها و پیشبینیهای فصلی مناسب بود، ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب در نظر گرفته شده در حوضه مارون را اصلاح کنند؛ یک سامانه بارشی خوب تا جمعه، شنبه و یکشنبه داریم و اگر شرایط مارون نرمال باشد، مجوز کشت داده شود.
کشت چغندر
شریعتی با اشاره به صرفه بودن کشت چغندر در خوزستان، تصریح کرد: در هر هکتار کشت چغندر در کشور، حدود ۱۷ تا ۱۸ هزار مترمکعب آب مصرف میشود، در حالی که در خوزستان چون این محصول در پاییز کشت میشود، نصف آب مورد نیاز چغندر به وسیله باران تأمین میشود و به این ترتیب، هر هکتار ۸ تا ۹ هزار مترمکعب آب مصرف میکند و این به نوعی، ارزش افزوده بیشتری را در استان خوزستان ایجاد میکند.
وی افزود: در زمانهایی که دچار خشکسالی شده بودیم، حتی به فکر جایگزین کردن نیشکر با چغندر بودیم؛ اگرچه صنایع جانبی چغندر مانند نیشکر نیست اما برای مواقع خاص و خشکسالی میتواند مفید باشد؛ البته با وجود ظرفیت مناسب در استان خوزستان، یکی از نیازهای ما تأسیس کارخانجات قند چغندری است.
استاندار خوزستان بیان کرد: اگر طرح ۵۵۰ هزار هکتاری احیای اراضی کشاورزی تکمیل شود، ۵۰ تا ۸۰ هزار هکتار برای کشت چغندر پیشبینی شده است که این مقدار، برابر با ظرفیت ۱۰ کارخانه است؛ کارخانه تصفیه شکر امسال راهاندازی میشود و کارخانه قند ستاد اجرایی فرمان امام نیز در دزفول در حال نصب است.
وی به وضعیت خوب کشت تابستانه امسال در استان خوزستان اشاره کرد و گفت: به واسطه همتی که سازمانهای آب و برق، جهاد کشاورزی، تعاون روستایی و بانک کشاورزی خوزستان کردند، توانستیم امسال کشت تابستانه خوبی را داشته باشیم؛ با وجود اینکه بارشها نسبت به سال قبل کاهش پیدا کرده بود اما با برنامهریزی توانستیم سطح زیرکشت تابستانه را ۲۰ درصد افزایش دهیم.
شریعتی افزود: همه دست به دست هم دادند تا این امر محقق شد و کار بسیار ارزشمندی بود چرا که این میزان کشت تابستانه در تاریخ خوزستان سابقه نداشت؛ ما بدون کشت نیشکر، بیش از ۳۰۰ هزار هکتار و با در نظر گرفتن نیشکر، حدود ۴۵۰ هزار هکتار کشت تابستانه داشتیم که عدد بسیار قابل ملاحظهای است و در تاریخ استان خوزستان سابقه نداشت.
اشتغال بیش از ۲۴۰ هزار نفر در حوزه کشاورزی خوزستان
وی ادامه داد: تولید محصول امسال نیز به میزان قابل ملاحظهای افزایش یافته است به گونهای که کشت و تولید شکر نیز افزایش یافته است و انتظار داریم تنها از توسعه نیشکر حدود ۶۰۰ هزار تن تولید شکر داشته باشیم؛ انتظار ما بر این است که امسال بیش از ۷۷۰ تا ۷۸۰ هزار تن شکر، تنها از شرکتهای نیشکری داشته باشیم و با برنامهریزی که داریم، سال آینده نیز انتظار داریم از تولید ۹۰۰ هزار تن شکر بگذریم.
استاندار خوزستان به وضعیت کشت خرما در استان اشاره کرد و گفت: این نشاندهنده برنامهریزی خوب در حوضههای آبریز است که توانستند آب را به میزان کافی و با کیفیت مناسب حتی در پایینترین نقاط مرزی، به کشاورزان برسانند؛ امسال هم کیفیت خرما مناسب بود و هم از نظر کمی، محصول تولیدشده در هر نفر نخل قابل ملاحظه بود که در دو سال گذشته شرایط خوبی را در این زمینه تجربه کردیم.
شریعتی افزود: البته در حوضه آبریز مارون، با مشکل مواجه بودیم و نگران بودیم که نخیلات شادگان متأثر شوند اما مدیریت خوب و اتحاد رأی باعث شد که مشکل خاصی ایجاد نشود و هم کشتهای فصلی انجام شود و هم نخیلات مشکلی پیدا نکنند.
وی گفت: معاونت عمرانی استانداری شرایط کشت را به گونهای مدیریت کرد که هم آب شرب مردم آبادان و خرمشهر با تنش ایجاد نشود و هم کشت انجام شود.
استاندار خوزستان تصریح کرد: بیش از ۲۰۰ هزار نفر در حوزه کشاورزی خوزستان کار میکنند و با احتساب شرکتهای کشت و صنعت، بیش از ۲۴۰ هزار نفر هستند؛ افزایش قدرت خرید و رضایتمندی این افراد، موجب بهتر شدن شرایط استان خوزستان میشود.
وی بیان کرد: کشاورزی خوزستان در تاریخ کشور میدرخشد و اگر کشاورزی این استان با مشکل مواجه شود، مشکل جدی برای کشاورزی در کشور نیز به وجود میآید؛ ما تولیدکننده گندم مورد نیاز ۱۳ تا ۱۴ میلیون نفر از جمعیت کشور هستیم و همچنین ۴۰ درصد شکر مورد نیاز کشور نیز از استان خوزستان تأمین میشود و کشت کلزا و صیفیجات نیز نشاندهنده ظرفیت خوب کشاورزی استان خوزستان است.
شریعتی افزود: یک ایرادی که بر کشاورزی استان خوزستان وارد بوده و باعث میشود که کشاورزان خوزستانی مانند سایر کشاورزان تمکن کافی نداشته باشند، این است که عمده کالاهای استراتژیک در استان ما تولید میشود که قیمت ثابتی دارند و قیمت عرضه و تقاضا نیست؛ به این علت میبینیم که کشاورزان ما در گذران زندگی با مشکل مواجه هستند اما سایر کشاورزان وضعیت خوبی دارند و این به نوعی، اجحاف در حق کشاورزان خوزستانی است.
وی گفت: زیرساخت کارخانه قند شوش ۱۰ هزار تنی است اما با ظرفیت ۵ هزار تن تأسیس شد که کمک میکنیم زیرساخت ۵ هزار تن دیگر نیز به وجود آید؛ قطعاً در دو سال آینده ۱۵ هزار تن افزایش تولید شکر خواهیم داشت، یعنی تولید در سال حدود ۲۰۰ هزار تن خواهد بود که سهم ما را در تولید شکر به بیش از ۱.۲ میلیون شکر میرساند که حدود ۵۵ درصد نیاز کشور به مصرف شکر است.
https://tejaratgardan.ir/?p=84325