×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : شنبه, ۳ آذر , ۱۴۰۳
ایران مسیر امنی برای انتقال نفت و گاز کشورهای همسایه است

 به گزارش تجارت گردان به نقل از وزارت نفت «حجت‌الله غنیمی‌فرد»، مدیر پیشین امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران ضمن تبیین مهم‌ترین راه‌های همکاری ایران با همسایگان، امضای قرارداد سه‌جانبه سوآپ گاز را همسو با دیپلماسی انرژی خواند و گفت: ایران می‌تواند ثابت کند با رفع مشکلات اقتصادی و افزایش تولید نفت و گاز، مسیر مناسب و امنی برای انتقال نفت و گاز کشورهای همسایه است.

وی درباره امضای قرارداد سوآپ گاز ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از مسیر ایران اظهار کرد: اگرچه حجم قرارداد کنونی بالا نیست، اما آغاز آن را باید به فال نیک گرفت، زیرا با رفع مشکلات اقتصادی و افزایش تولید نفت و گاز در کشور، ایران می‌تواند ثابت کند نه‌تنها عرضه‌کننده نفت و گاز تولیدی خود است، بلکه می‌تواند مسیر مناسب و امنی برای انتقال نفت و گاز کشورهای همسایه به اشکال مختلف باشد.

وی درباره مهم‌ترین روش‌های همکاری ایران با کشورهای همسایه توضیح داد: روش‌های مختلف برای همکاری با کشورهای همسایه وجود دارد، از جمله خرید نفت و گاز از همسایگان، انتقال و فروش آن به همسایگان دیگر یا دیگر کشورها، انتقال نفت و گاز همسایگان از مسیر ایران به مقاصد مورد نظر با دریافت حق عبور (ترانزیت) به‌صورت نقدی یا در مقابل بخشی از نفت و گازی که منتقل می‌شود.

رئیس پیشین گروه مذاکره‌ کننده ایران در پروژه خط لوله صلح (IPI) در سال‌های میانی دهه ۸۰ ادامه داد: انجام سوآپ (معاوضه) یا دریافت نفت و گاز کشور همسایه در مبدأیی برای مصرف در داخل ایران و تحویل نفت و گاز ایران به مقدار معین پس از تعدیل مقداری لازم در مقدار نفت و گاز تحویلی در مقصد با توجه به تفاوت‌های کیفی نفت و گاز دریافتی و تحویلی، همچنین در نظر گرفتن هزینه فرضی انتقال تا مقصدی که طرفین بر آن توافق می‌کنند از دیگر روش‌های همکاری با همسایگان است.

غنیمی‌فرد سرمایه‌گذاری‌های مشترک در پروژه‌های نفت، پالایش و توزیع (خرده‌فروشی با تأسیس جایگاه) گاز، پتروشیمی و سرمایه‌گذاری مشترک در ساخت تجهیزات صنایع یادشده را هم از راه‌های ارتباط با همسایه نام برد و تصریح کرد: بدیهی است موفقیت بلند مدت در این همکاری‌ها با حضور شرکت‌های دولتی به‌منظور حمایت دولت‌ها از به تعلیق در نیامدن پروژه‌ها و حضور بخش خصوصی متخصص در این زمینه امکان‌پذیر می‌شود.

مشاور پیشین دبیرکل سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) درباره اینکه آیا امضای این قرارداد را می‌توان در قالب دیپلماسی انرژی گنجاند، گفت: دیپلماسی انرژی حرفه، فعالیت و مهارت روابط بین‌المللی است که قرارداد اخیر سوآپ گاز در این قالب قرار می‌گیرد و همسو با دیپلماسی انرژی کشور است.

غنیمی‌فرد به این پرسش که آیا تجارت گاز با امضای قراردادهایی از این دست احیا می‌شود، پاسخ داد: احیای تجارت گاز به عوامل پرشماری از جمله رفع تحریم‌ها، افزایش تولید نفت و گاز ایران و داشتن امکاناتی که بتواند این موارد را توسعه دهد بستگی دارد و گرنه امضای یک قرارداد نمی‌تواند به تنهایی تاثیرگذار باشد.

به گزارش ایرنا، روز یکشنبه (هفتم آذرماه) قرارداد سواپ گاز ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از مسیر ایران به امضا رسید. بر اساس این توافق، سالانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد متر مکعب گاز ترکمنستان از خاک ایران به جمهوری آذربایجان تحویل داده شد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.