به گزارش پایگاه خبری تجارت گردان، در این مراسم سید علی حسینی، مدیرعامل بورس انرژی گفت: بازار سرمایه یکی از موفق ترین ارکان اقتصادی کشور است و نیروی جوان و متخصص نقطه قوت آن محسوب می شود.
حسینی ضمن بیان اینکه بازار سرمایه ایران در زمینه زیرساخت ها، امکانات فنی و فن آوری اطلاعات در منطقه پیشرو است، گفت:صمیمانه از همه افرادی که برای رشد و اعتلای اقتصاد کشور تلاش می کنند قدردانی می کنیم.
مدیرعامل بورس انرژی ایران با اشاره به اینکه راه اندازی بازار گواهی ظرفیت، اقدامی ارزشمند در اقتصاد ملی است، افزود: گواهی ظرفیت سندی است قابلِ مبادله که با اجازۀ وزارت نیرو مبتنی بر ایجاد ظرفیتِ نیروگاهیِ قابل اتکاءِ جدید یا کاهشِ قدرتِ قراردادیِ مشترکین موجود صادر می شود؛ واحد گواهی ظرفیت کیلووات است که معرفِ تعهدِ تدارکِ یک کیلووات ظرفیت مطمئن نیروگاهی بهمدت نامحدود باشد. واگذاری اشتراک جدید در شبکه سراسری برق کشور یا افزایش قدرت قراردادی مشترکین مستلزم ارائه میزانِ متناسبی از گواهی ظرفیت است.
وی با بیان اینکه اوراق گواهی ظرفیت به دو نوع نقدی و آتی قابل تقسیم است، ادامه داد: اوراق گواهی ظرفیت سر رسید شده یا نقدی در قالب بازار نقدی معامله می شود و از طریق نیروگاه های موجود یا مشترکینی که مایل به کاهش قدرت قراردادی هستند منتشر می شود. معمولا خریداران این اوراق متقاضیان اتصال به شبکه یا افزایش قدرت قراردادی بالای پنج مگاوات، نیروگاههای مواجه با افت ظرفیت و بازنشستگی وسرمایه گذاران عادی هستند.
مدیرعامل بورس انرژی افزود: درحال حاضر پیش نیاز حضور متقاضیان جدید با قدرت قراردادی بالای پنج مگاوات خرید بسته های ظرفیت از بازار گواهی ظرفیت بوده و پس از آن می توانند انرژی مورد نیاز خود را از بازار برق بورس انرژی ایران خریداری کنند.
سید علی حسینی به اوراق گواهی ظرفیت سررسید دار(آتی) نیز اشاره کرد و افزود: این اوراق بر مبنای تعهد نیروگاه مبنی بر ایجاد ظرفیت مطمئن نیروگاه برای تاریخ مشخصی درآینده منتشر می شود. با توجه به این موضوع، اوراق گواهی ظرفیت مذکور را میتوان به صورت سررسیددار و در قالب قراردادهای سلف موازی استاندارد منتشر کرد. در این حالت نیروگاهی که متقاضی تامین مالی جهت احداث نیروگاه و تامین ظرفیت در آینده است با این اوراق تامین مالی کرده و در سررسید ظرفیت تعهدی را تامین می کند.
مدیر عامل بورس انرژی ایران مزایای ایجاد بازار گواهی ظرفیت و مزایای اقتصادی آن را برشمرد و گفت: کشف صحیح قیمت هزینه برقراری انشعاب بر اساس سازوکار عرضه و تقاضا در بازار، ارایه چشم انداز مناسب به تصمیم گیران دولتی و سیاست گذاران جهت توسعه ظرفیت تولید و ارسال سیگنال اقتصادی به سرمایه گذاران بخش خصوصی، حصول اطمینان از تناسب افزایش ظرفیت تولید برق با رشد مصرف در کشور تسهیل و تسریع تأمین مالی صنعت برق، تسهیل ورود بخش خصوصی به صنعت برق و سرمایه گذاری در آن، کاهش دغدغه وزارت نیرو جهت توسعه ظرفیت تولید جدید و احداث نیروگاههای جدید ، کاهش بروکراسی و طی روال اداری به منظور دریافت انشعاب برق توسط مشترکین جدید و جمع آوری و کاهش ظرفیت موجود توسط مشترکین فعلی، افزایش نقدشوندگی و سیالیت بازار به واسطه عرضه ظرفیت بلااستفاده برق توسط متقاضیان کاهش قدرت قراردادی، تخصیص بهینه منابع و کاهش هزینه ها از مهمترین مزایای راه اندازی این بازار جدید است.
سید علی حسینی ضمن اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب مبنی بر جنگ اقتصادی افزود: در جنگ اقتصادی استفاده از ظرفیت های بازار سرمایه راه گشا است و باید بیش از گذشته به این بازار توجه داشت.
به گزارش سنا در آیین گشایش بازار گواهی ظرفیت ۵۰۸ هزار ورقه گواهی ظرفیت به ارزش ۷ میلیون و ۶۵ هزار و ۸۱۴ ریال (معادل یک کیلو وات) عرضه شد که از این میزان ۱۱۰ هزار ورقه خریداری شد.