×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : یکشنبه, ۲ دی , ۱۴۰۳
بن بست مسکن مهر در پردیس چگونه باز شد؟

به گزارش پایگاه خبری تجارت گردان به نقل از بانک مسکن-هیبنا، این گزارش نشان می دهد بانک مسکن در شرایطی که امکان افزایش خط اعتباری مسکن مهر وجود نداشت توانست با ابتکار عمل و بواسطه پول های حاصل از برگشت تسهیلات داده شده به صاحبان مسکن مهر ، امکان افزایش سقف تسهیلات به ۴۰ میلیون تومان را برای پروژه های باقی مانده در این طرح فراهم و آنها را شارژ مالی کند.

عباس آخوندی در سلسله گزارش هایی که چند ماهی است تحت عنوان «گزارش به مردم» تولید و در فضای مجازی از طریق شبکه های اجتماعی و خبری منتشر می کند، بتازگی سراغ شهر جدید پردیس و روند ساخت مسکن مهر در این شهر رفته است.

شهر جدید پردیس آخرین نقطه ای بود که در دولت دهم برای ساخت سری آخر پروژه های مسکن مهر مکان یابی شد. جوانترین پروژه های مسکن مهر به لحاظ شروع زمانی در شهر جدید پردیس کلنگ زنی شد و در شرایطی که این نوع پروژه ها در اکثر شهرها به پایان رسیده، همچنان عملیات ساخت و تکمیل واحدهای مسکونی مهر در پردیس ادامه دارد.

عباس آخوندی در گزارشی که به همین منظور منتشر کرده است، سخت ترین کار در طرح مسکن مهر را تامین و اجرای پروژه های زیربنایی (خدمات اساسی مورد نیاز سکونت در شهرها همچون آب و برق و گاز و …) عنوان کرده است و در عین حال از بن بست مالی در این طرح طی سال های شوک ارزی و نحوه خروج از آن گفته است.

وزیر سابق راه و شهرسازی درباره نحوه تامین سرانه های شهری در مسکن مهر چنین می گوید: «اجرای پروژه‌های زیربنایی یکی از سخت‌ترین کارهای طرح مسکن مهر بود. زیرا که اجرای آن به چهار سازمان آب و فاضلاب، برق، گاز و مخابرات وابسته بود. با توجه به آن‌که وزارت راه‌وشهرسازی در صف مقدم و طرف تماس با مردم بود، سازمان‌های مسئول خدمات زیربنایی متحمل فشار کم‌تری بودند و هستند . لذا، تا زمانی‌که بودجه‌شان تامین نمی‌شد، اغلب دست به‌کار نمی‌شدند و هنوز هم تعداد بسیاری از واحدها هستند که آماده واگذاری هستند لیکن، فاقد انشعابات خدمات زیربنایی می‌باشند. امّا در پردیس اتفاق ویژه‌ای افتاده بود که وزارت راه وشهرسازی مسئولیت ایجاد خط انتقال آب وشبکه‌های آب و فاضلاب وحتی احداث تصفیه‌خانه‌های فاضلاب و هم‌چنین برق را در بیش از ٨۵ درصد از واحدهای مسکن مهر پردیس پذیرفته ‌بود. در حالی که هیچ ردیف بودجه‌ای برای ایجاد این تاسیسات عظیم در بودجه سنواتی پیش‌بینی نشده ‌بود. تلاش زیادی کردیم تا این مبالغ از محل بودجه عمومی و سایر منابع شهرهای جدید تامین شود. به هر روی، سرجمع، پیشرفت خدمات زیربنایی در پردیس در پایان دولت دهم حدود ۱۱.۵ درصد بود و در پایان دوره مسئولیت من به نزدیک ۵۴ درصد افزایش پیدا کرد.»

به گزارش هیبنا در شهر جدید پردیس بیش از ۸۰ هزار واحد مسکونی مهر ساخته شده یا در حال ساخت است که جمعیت پذیری این منطقه نزدیک به تهران را به ۴۵۰ هزار نفر رسانده است. تا قبل از شروع ساخت و سازهای مسکن مهر ، قرار بود در شهر جدید پردیس حداکثر ۱۵۰ هزار نفر (معادل حدود ۵۰ هزار خانوار) ساکن شوند.

آخوندی چالش فعلی دولت در شهر جدید پردیس را تامین آب و همچنین سیستم حمل و نقل بین شهری (پردیس به تهران و برعکس) می داند.

عضو سابق کابینه حسن روحانی در ادامه گزارش به مردم با موضوع مسکن مهر به بن بست مالی در پروژه های این طرح اشاره می کند و اینطور شرح می دهد: «قراردادهای مسکن مهر در دولت نهم در سال‌های ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ با قیمت ۲۸۰ هزار تومان برای هر متر مربع آغاز شد. در سال‌های بعد با لحاظ تورم و شرایط موقعیت اراضی شهر جدید پردیس و تغییر در مشخصات تمام شده واحدها، پروژه‌ها بر اساس قیمت ۳۳۰ هزار تومان برای هر متر مربع منعقد شد. لیکن با توجه به تورم شدید سال ۱۳۹۱ و رشد سه ‌برابری نرخ ارز در این سال، امکان اجرای پروژه‌ ها برای پیمانکاران نبود. از سویی تعدیل قیمت ‌ها موجب نارضایتی خریداران می‌ شد، برای خروج از این بست مالی دو کار می ‌شد انجام داد. یکی، اعطای مجوز استفاده از منابع داخلی شرکت عمران شهر های جدید به خصوص در تکمیل آماده ‌سازی ‌ها، پایدارسازی ترانشه ‌ها، احداث معابر و انجام خدمات زیربنایی و روبنایی بود. در این ارتباط تاکید شد تا هزینه جدیدی از این بابت بر متقاضیان مسکن مهر اعمال نشود و تا آنجا که ممکن است از منابع داخلی و تهاتر اراضی جبران شود. اقدام دیگری، افزایش سقف تسهیلات واحدها بود تا دستِ ‌کم بلوک‌های مسکونی تا حدی تامین اعتبار گردند. این خود نیز حکایتی داشت. چرا که بانک مرکزی برای کنترل افزایش پایه‌ی پولی به هیچ‌وجه آمادگی نداشت که سقف اعتبار اعطایی به بانک مسکن را افزایش دهد. از این رو ما می‌بایست با حفظ سقف اعتبار اعطایی کلی، سقف تسهیلات را به ۴۰ میلیون تومان افزایش دهیم. این کار انجام شد و کمک درخوری به پیشرفت ساخت واحدهای مسکونی کرد. به هر روی، سرجمع تا کنون مبلغ ۲۶۹۸ میلیارد تومان تسهیلات بانکی برای مسکن مهر پردیس منظور شده ‌است.»

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.