در شهرستانهای استان تهران بیشترین مصرف انرژی در رتبه نخست با ۳۶ درصد مربوط به بخش صنعتی و در جایگاه دوم با ۲۸ درصد، مربوط به بخش خانگی است از ابتدای خردادماه سال جاری تا ۱۹ مردادماه، دو میلیون و ۳۹۱ هزارو ۹۸۵ قبض برای مشترکان این شرکت صادر شده که از این تعداد ۵۳۳ هزارو ۸۸۲ قبض، مشول دریافت پاداش صرفهجویی برق شدند.
ارزش ریالی پاداشهای منظور شده برای مشترکان شهرستان های استان تهران بالغ بر ۲۳ میلیارد بوده است.
طبق اعلام قاسم شهابی – مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان تهران – در این شرکت علاوه بر رشد طبیعی سالیانه مصرف که در حدود هفت درصد است، استفاده از وسایل سرمایشی نیز عاملی مهم در افزایش میزان مصرف در تابستان است و در سال جاری افزایش میانگین دمای هوا، این مشکل را تشدید کرده است. به گونهای که در تاریخ ۱۵ مردادماه، نیاز مصرف این شرکت با توجه به گرمای بیسابقه هوا، رکورد جدیدی را ثبت کرد و به عدد ۳۷۵۲ مگاوات رسید اما با ۴۴۳ مگاوات مدیریت مصرف، عدد ۳۳۰۹ مگاوات برای پیک حادث شده در این روز به ثبت رسید.
وی اختصاص پاداش صرفهجویی به مشترکان بخشهای مختلف مصرف و همچنین تعیین سهمیه برای هر یک از شرکتهای توزیع برق در قالب طرحهای پاسخگویی بار را موثر توصیف کرد و ادامه داد: با توجه به سهمیههای تعیین شده برای هریک از تعرفههای صنعتی، تجاری، کشاورزی، اداری و همچنین برای مولدهای خودتأمین، همکارانم در شرکت توزیع نیروی برق استان تهران تاکنون بنابر آمار، با تلاش های انجام گرفته در مجموع ۹۵ درصد از انتظارات را تحقق بخشیدهاند و تلاش در این حوزه به ویژه برای جلب مشارکت بخش اداری کماکان ادامه دارد.
رئیس هیئت مدیره شرکت توزیع نیروی برق استان تهران با اشاره به قطع برق ۱۶۲ اداره دولتی و دستگاه اجرایی تا نیمه مرداد ماه گفت: بر اساس مصوبه هیئت وزیران در روزهای اوج مصرف برق در ماههای گرم سال، دستگاههای اجرایی، بانکها، نیروهای مسلح و نهادهای عمومی غیردولتی موظفند نسبت به کاهش مصرف برق در ساعات اداری به میزان حداقل ۳۰ درصدنسبت به مصرف دوره مشابه سال پایه ۱۴۰۰ و در ساعات غیراداری به میزان ۶۰ درصد مصرف جاری با اولویت خاموش کردن روشنایی غیرضروری و سامانههای سرمایشی اقدام کنند اما متأسفانه بعضی از ادارات در اجرای این مصوبه سهلانگار هستند که با صدور اخطارهای کتبی و تذکرات حضوری و طرح موضوعات مرتبط با مدیریت مصرف در شورای اداری شهرستانها، تأکید استاندار و فرمانداران و پیگیریهای روزانه همکاران، روند رو به بهبودی را در این دست از ادارات شاهد هستیم.
شهابی با اشاره به اطلاع رسانیهای گسترده از طریق بنر، ارسال پیامک، بیلبوردها و استرابوردهای شهری برای مشترکان بخش خانگی، اظهار کرد: با مشارکت مشترکان بخش خانگی و همچنین تدابیر اتخاذ شده تا کنون توانستهایم از رشد نامتعادل مصرف در تعرفه خانگی جلوگیری کنیم، البته یادآوری این نکته ضروری است که برای مشترکان خانگی با مصرف بیش از دو برابر الگوی تعیین شده ( ۱۴۴۰۰ اشتراک)، اخطار قطع صادر شده است و امیدواریم هرچه سریع تر آنها نیز مصرف برق خودرا با سایر مشترکان هماهنگ کنند.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان تهران با اشاره به شرایط حساس کنونی حاکم بر صنعت برق، بر برخورد قاطع با جلوههای بدمصرفی در شهرستانهای استان تهران تأکید کرد و گفت: با تشکیل اکیپهایی متشکل از مدیران و کارشناسان حوزه ستادی و مناطق شرکت، هرشب از روشنایی میادین، برجهای نوری، روشنایی ادارات، روشنایی تابلوهای تبلیغاتی، روشنایی مراکز خرید و واحدهای تجاری، روشنایی میوه فروشی ها و لوستر فروشیها و همچنین کیوسکهای بین جادهای بازدید و برای متخلفین اخطار صادر میشود.
چگونه پاداش دریافت کنیم؟
باتوجه به وضعیت تامین برق مدیریت مصرف امری ضروری برای همه مشترکان است، ضمن آنکه مشترکان با صرفه جویی می توانند از پادش هم بهره مند شوند، اما چطور می توان مصرف برق را کاهش داد؟ یخچال و فریزر از جمله لوازم برقی است که باید بهطور دائم به پریز برق متصل باشد و قطع برق آن حتی برای چند ساعت میتواند سبب فاسد شدن مواد غذایی شود، تنظیم درجه ترموستات یخچال بین سه تا پنج درجه اقدامی است که باعث صرفهجویی برق میشود. همچنین فریزر که مواد غذایی در آن مدت زمان زیادی نگه داشته میشود، از وسایل پرمصرف انرژی است که با راهکار ساده تنظیم درجه ترموستات بین ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتیگراد زیر صفر میتوان مصرف انرژی را در این وسیله نیز پایین آورد.
باز و بسته کردن مکرر درب یخچال و فریزر موجب افزایش ۱۰ کیلووات ساعت مصرف برق و افزایش هزینهبرق مصرفی میشود، ضمن اینکه باعث هدر رفت سرما نیز خواهد شد. خراب بودن لاستیک درب یخچال و فریزر موجب افزایش ۲۰ درصدی انرژی مصرفی و هزینهبرق خانواده میشود، بنابراین لازم است نوارهای دور یخچال را مرتب کنترل کرده و در صورت کوچکترین نشت هوا، نسبت به تعویض آنها اقدام کرد.
از کنار هم چیدن و چسباندن ظروف و مواد غذایی در داخل یخچال و فریزر خودداری کنید، چراکه این کار گردش هوا را در این وسایل دچار اختلال کرده و سبب افزایش مصرف برق میشود، از قرار دادن ظروف غذای گرم در یخچال خودداری کنید. برفک یخچال را بهطور مرتب تمیز کنید، زیرا بار ضخامت برفک به میزان ۵ میلیمتر، مصرف انرژی را بالا میبرد.
بهمنظور تهویه هوا در اطراف یخچال و فریزر سعی کنید که فاصله مناسب (۱۰ سانتیمتری) از دیوارها حفظ شود که این کار موجب کاهش مصرف برق به میزان پنج کیلووات ساعت در یک ماه میشود.
شاید پیش از هر اقدامی توجه به برچسب انرژی در انتخاب یخچال و فریزر دقت در استاندارد و موارد ایمنی و مصرف انرژی است و بهینهترین حالت انتخاب یخچال و فریزر با شاخص A و +A ضروری است، بعضی از خانوادهها با خرید یخچال و فریزر جدید، بازهم از مدل قدیمی آن استفاده میکنند. غافل از اینکه یخچالهای قدیمی بسیار پرمصرف هستند و باعث ۲ برابر شدن مصرف برق خانواده میشود.
کولرآبی یا گازی؟
گرایش به استفاده از کولرهای گازی، اسپلیت و داکت اسپلیتها حتی در مناطق معتدل کشور در سالهای اخیر رو به فزونی است، این در حالی است که کولرهای آبی به لحاظ تولید رطوبت و خنکای مطبوع، صرفه اقتصادی و مصرف متعارفتر انرژی، همچنان بهترین گزینه برای مناطق عادی کشور به شمار میروند، مناطق معتدلی که بیش از ۸۰ درصد مساحت کشور را در بر میگیرد.
حال چگونه میتوان بیشترین بهرهوری را از کولرهای آبی در عین مصرف مطلوب و توام با ایجاد رفاه و آسایش داشت؟ سرویس منظم و دورهای کولر، شستشو و تعویض بهموقع پوشالهای آن، علاوه بر کاهش مصرف انرژی، باعث افزایش طول عمر دستگاه شده و از نظر اقتصادی نیز بهصرفه است.
در عین حال مهمترین نکته درباره کولرهای آبی که مصرف برق آن را تا بیش از ۵۰ درصد کم کرده و به همان نسبت رقم قبض ما را نیز کاهش میدهد، استفاده از “دور کند” است. شاید فکر کنید که این کار در روزهای خیلی گرم شدنی نیست، اما هر مشکل راهحلی دارد. کافی است یک سایه بان روی کولر نصب کنیم و ضمن عایقبندی مناسب کانالها، از بسته بودن درها و پنجرهها مطمئن شویم تا از ورود هوای گرم به داخل منزل و اتلاف هوای خنک جلوگیری شود.
در هنگام خرید کولرآبی به برچسب مصرف انرژی توجه کنیم و کولر را با توجه به برچسب انرژی، مشخصات فنی و متناسب با نوع نیاز خریداری کنیم، استفاده همزمان از چند وسیله گرمازا مانند اجاق، سماور، لامپهایی که گرمای زیادی تولید میکنند، موجب بالا رفتن دمای خانه شده و نیاز به استفاده از کولر را افزایش میدهد.
این در حالی است که در مناطق گرمسیر و شرجی کشور که دما و رطوبت بالا است، با توجه به الگوی مصرف برق ویژه این مناطق که در ماههای گرم به ۳۰۰۰ کیلووات ساعت هم میرسد، استفاده از کولرهای گازی توجیهپذیر است. البته بسیاری میپرسند دمای آسایش کولرگازی چه دمایی است که هم خنکی لازم حاصل شود و همچنین کمترین افزایش قبض برق را داشته باشیم.
کارشناسان انرژی دمای آسایش را برای کولرهای گازی ۲۴ تا ۲۶ درجه میدانند، به اعتقاد آنها سرویس بهموقع کندانسور کولرگازی و شست و شوی مداوم فیلترها و شبکه داخل کولر موجب صرفهجویی ۱۰ تا ۱۵ درصدی برق میشود. درزگیر مناسب اطراف کولر، قرار نگرفتن در معرض تابش مستقیم خورشید نیز تأثیر زیادی در کاهش مصرف انرژی دارد. خاموش کردن یک کولرگازی در منزل موجب کاهش ۳۰ درصدی مصرف برق خانوار میشود.
لامپ ها را فراموش نکنید
خاموش کردن لامپ های اضافی یا به عبارتی لامپ اضافی خاموش، شاید این مطلب خیلی تکراری باشد ولی گفتن این که همیشه لوازم برقی غیر ضروری را خاموش و از پریز برق جدا کنید خالی از لطف نیست. استفاده از لامپهای با بهره نوری بالا یعنی استفاده از لامپهای که دارای شار نوری زیاد و توان مصرفی کمتری دارند مانند لامپ های ال ای دی.
همیشه کالاها و لوازم برقی دارای نشان استاندارد و برچسب انرژی هستند را خریداری و سعی کنید از وسایلی استفاده کنید که مصرف انرژی آنها در پایینترین سطح و بهره وری آنها در بالاترین سطح باشد. این وضعیت در برچسب انرژی نشان داده شده است.
اگر کنتور برق منزل شما دیجیتال و سه تعرفهای است از لوازم پر مصرف مانند اتو، ماشین لباسشویی، ماشین ظرف شویی، بخار شور، آون و تستر و … در ساعات اوج مصرف یا همان “پیک” استفاده نکنید بهترین زمان استفاده از آنها در ساعات کم باری یا میان باری است. استفاده از لوازم برقی در زمان کم باری موجب اعمال تخفیف در قبض برق می شود.
اگر از لوازم صوتی و تصویری استفاده نمیکنید آنها را در حالت استندبای (آماده به کار) قرار ندهید و برق آنها را کلاً قطع کنید. لوازم صوتی و تصویری و همه تجهیزاتی که در حالت استندبای قرار دارند در حال مصرف برق هستند؛ هرچند میزان مصرف در حالت استندبای کم است ولی همین میزان کم در زمان طولانی موجب افزایش هزینه برق مصرفی خواهند شد. ناگفته نماند که نوسانات احتمالی برق موجب آسیب به لوازم برقی در حالت استندبای نیز خواهد شد.
مشترکان می توانند با نصب اپلیکیشین “برق من” از میزان مصرف خود و مشاهده تعرفه برق منطقه خودشان مطلع شوند، همچنین نسبت به مدیریت مصارف خود اقدام و از سایر خدماتی که در این برنامه گنجانده شده است، استفاده کنند.
منبع خبر: ایسنا
https://tejaratgardan.ir/?p=255605