حجت الله فرزانی در گفتوگو با خبرنگار ایبِنا، اظهار داشت: تامین مالی زنجیرهای در حقیقت عملیات تامین مالی را برای کل زنجیره تولید در نظر میگیرد و به صورت زنجیره ای بنگاه های اقتصادی متعدد را در فرایند تولید محصول از تامین مواد اولیه تا تولید نهایی محصول که در اختیار مصرف کننده قرار میگیرد تامین مالی میکند.
وی افزود: این نوع از تامین مالی بیشتر بر تامین سرمایه در گردش شرکتهایی که در این فرایند وجود دارند، متمرکز است و به صورت پیوسته اتفاق می افتد.
فرزانی درباره ضرورت اجرای روش تامین مالی زنجیرهای بیان کرد: تامین سرمایه در گردش واحدها و بنگاه های تولیدی که به تولید کالاها و خدمات منجر می شود، بحثی است که فعالان در این حوزه را برآن داشته تا ورود بانک مرکزی در این زمینه و سیاستگذاری مرتبط را مطالبه کنند.
وی ادامه داد: در واقع این توقع وجود دارد که اقداماتی انجام گیرد که تامین سرمایه در گردش کافی تحت اختیار بنگاههای تولیدی قرار گیرد، اما متاسفانه بعضا به دلیل مشکلات منابع نقدی که برای بانکها وجود دارد یا بحثهای دریافت تسهیلات توسط واحدهای تولیدی و عدم وجود وثیقههای کافی و تامین آن توسط بنگاههای تولیدی موفق، تامین سرمایه در گردش کافی وجود ندارد، بنابراین با ظرفیت پایین دست به تولید میزنند.
این کارشناس امور بانکی در ادامه افزود: بر این اساس لازم بود که تامین مالی زنجیرهای یا تامین مالی سرمایه در گردش برای بنگاههای زنجیره تولید اتفاق افتد تا به صورت پیوسته منابع نقدی آنان تامین شود تا از این طریق نهادههای لازم و مواد اولیه کافی از تامینکنندگان مورد خریداری قرار گیرد و محصولات به تولید درآید و در نهایت به دست مصرف کننده برسد.
فرزانی در رابطه با مزایای این روش بیان کرد: استفاده از این روش فرایند تامین مالی را تسریع میسازد و وضعیت سرمایه در گردش مورد نیاز بنگاههای تولیدی را بهبود میبخشد. طرح تامین مالی زنجیره ای نیاز به مراجعه جداگانه واحدها به بانک را کاهش خواهد داد و از آنجایی که به صورت زنجیره ای تولید و مصرفکننده را در بر می گیرد، به نوعی وجوه را از مصرف کننده به تامین کننده برمی گرداند، بنابراین مطالبات غیرجاری بانک ها در این موضوع کاهش پیدا خواهد کرد.
وی افزود: علاوه براین مسئله انحراف از مصرف منابع کاهش پیدا می کند زیرا منابع بابت سرمایه در گردش به شکل مستقیم در تولید مصرف میشود و مانند سایر تسهیلاتی که به صورت تک تک یا موردی بنگاهها دریافت می کردند و در جاهای دیگر به مصرف می رساندند، نخواهد بود.
وی در ادامه اظهار داشت: اجرای طرح تامین زنجیره ای سبب خواهد شد تا برای هر یک از صنایع یک چرخه تولید مورد شناسایی قرار گیرد تا براساس آن نظارت پذیری جریان های اقتصادی مرتبط با این زنجیره تولید از جنبه مالیاتی و نظام بانکی و سیاست های حمایتی امکان پذیر شود.
فرزانی تاکید کرد: موضوع مهمترآن است که دست واسطه ها نسبت به بحث تولید تا مصرف در این حوزه قطع و توزیع رانت حذف می شود زیرا وقتی قرار باشد یک زنجیره تولید به صورت کامل تامین مالی شود و سرمایه در گردش مورد نیاز آن به تامین درآید، توزیع رانت کاهش پیدا می کند.
این کارشناس بانکی خاطرنشان کرد: نکته حائز اهمیت دیگر این است که از آنجا که برخی از واحد های تولیدی به دلیل محدودیتهایی که وجود دارد نمیتوانند به منابع بانکها دسترسی داشته باشند و واحدهای تولیدی که دست شان به منابع بانکی نرسیده، مجبور می شود در بازار از طرق مختلف با هزینه های مالی بیشتر تامین مالی کنند که این امر هزینه تمام شده محصول را افزایش می دهد و مصرف کننده نهایی متضرر خواهد شد، اما وقتی تامین مالی زنجیرهای اتفاق افتد، با هزینه مالی یکسان کل چرخه حمایت مالی می شود، لذا به کاهش قیمت تمام شده محصولات هم کمک می کند که این در حقیقت یک مزیت به حساب می آید.