به گزارش تجارت گردان به نقل از سازمان شیلات، سیدحسین حسینی معاون وزیر و رئیس سازمان شیلات ایران در برنامه زنده “صف اول” شبکه خبر سیما گفت: سالانه یک میلیون و ۲۵۹ هزار تن در شیلات تولید داریم که بعد از انقلاب بیش از ۹۰ درصد رشد داشته است.
وی با بیان این که صنعت شیلات در کشور قدمت ۷۰ ساله دارد، افزود: بیش از ۹۰ درصد تولیدات این صنعت مربوط به بعد از انقلاب است و امروز یک میلیون و ۲۵۹ هزار تن در شیلات تولید داریم که از این رقم، ۷۰۲ هزار تن مربوط به صید و صیادی و ۵۵۷ هزار تن مربوط به آبزیپروری است و از این ۵۵۷ هزار تن به غیر از ۵۷ هزار تنی که پرورش میگو در سواحل است، بقیه در آبهای داخلی و آبهای شیرین است.
حسینی گفت: با داشتن ۵ هزار و ۸۰۰ کیلومتر سواحل شمال و جنوب میتوان در برنامه تحولی تولید و پرورش ماهیان مرتبط به سواحل و میگو را از ۱.۳ میلیون تن به ۲.۶ میلیون تن در افق ۱۴۰۴ افزایش داد یعنی به اندازه ۷۰ سال گذشته تولید باید به صورت جهشی پیش برود.
وی افزود: با مطالعاتی که انجام شده و پلی گونهای قابلیت پرورش در آبهای جنوب و شمال تا ۱.۵ میلیون تن امکان پرورش ماهیان دریایی وجود دارد و به همین منظور برای ۵۰۰ هزار تن پرورش ماهی در دریا برنامهریزی شده است و امیدواریم تا افق ۱۴۰۴ بسترسازی و زمینه آن فراهم شود تا بتوانیم به تولید برسیم.
رئیس سازمان شیلات ایران گفت: سعی میکنیم از ۲۰۰ هزار هکتار مناطق مستعد برای پرورش میگو که الان ۲۰ هزار هکتار آن زیر کشت است به ۱۶۰ هزار تن تولید تولید برسیم و از ظرفیتهای موجود بین دریا و ساحل که شامل سایر آبزیان، گیاهان آبزی، جلبکهای دریایی، خیار دریایی، دو کفهایها و … استفاده کرد و به تولید افزود.
به گفته وی، برای افزایش بهرهوری، توسعه عمودی و همچنین افزایش تولید در واحد سطح، در بسترهای موجود میتوان با کشت متراکم و مکانیزه کردن، افزایش تولید را محقق کرد.
رتبه اول ایران در غرب اقیانوس هند در صید ماهیان تن
حسینی گفت: از ۷۰۲ هزار تن صیدی که وجود دارد ۲۹ هزار تن متعلق به شمال و بقیه آن مربوط به جنوب میشود و اگر دریا را به لحاظ شیلاتی به سه قسمت آبهای کمعمق، عمیق و سطح تقسیم کنیم، در آبهای کمعمق صید بیرویه انجام میشود، در سطح که همان تن ماهیان هستند ۲۷۵ هزار تن از ۷۰۲ هزار تن به خود اختصاص میدهد که در غرب اقیانوس هند بین ۳۲ کشور اول هستیم با ۱۷۴ هزار تن صید تن ماهیان و در کل اقیانوس هند بعد از اندونزی رتبه دوم را داریم.
وی اضافه کرد: طبق آخرین ارزیابیها در آبهای عمیق، ۲.۳ دهم میلیون تن از گونههای نورگریز (آبزیان)، در آنجا ظرفیت داریم که در برنامهریزیها قصد برداشت ۱۰۰ هزار تن از این گونهها را داریم که این موضوع به تولید و بحث کیفیسازی صید و صیادی اضافه میشود.
معاون وزیر در سازمان شیلات خاطرنشان کرد: با روشهای جدیدی که وجود دارد و با تغییر روش و زنجیره ارزش تا بازار امکان بهرهبرداری مفید و موثر و با ارزش افزوده بیشتر از گونههای ارزشمند به ویژه دریایی لوفین که فقط برای مصرف کنسرو و تن ماهی است را میتوانیم با یک تغییر روش صید که از گیلنت یا گوش گیر به رشته قلاب و ایجاد یک ارزش افزوده به صورت تازهخوری در بازار عرضه کنیم که ارزش آن را از دو دلار به هفت دلار افزوده خواهد شد که خود این مزیتی است که ما در افزایش بهرهوری و کاهش ضایعات در دستور کار داریم.
پایین بودن متوسط مصرف سرانه آبزیان در ایران
رئیس سازمان شیلات با بیان این که متوسط مصرف سرانه آبزیان در دنیا ۲۵ کیلوگرم است که این سرانه در ایران حدود ۱۳ کیلوگرم است، گفت: باید اقداماتی برای افزایش مصرف سرانه صورت گیرد.
وی افزود: آبزیان با وجودی که در آب هستند، آب را مصرف نمیکنند، بنابراین با توجه به تنش آبی، متناسب با الگوی کشت و کمآببر هستند، آبزیان فرصت مناسبی برای تامین پروتئین با آب کمتر در سفره مردم هستند.
حسینی در خصوص اقدامات سازمان شیلات برای کاهش قیمت آبزیان گفت: برای ارزانسازی قیمت آبزیان علاوه بر حذف واسطهها و عرضه مستقیم به بازار و افزایش تولید در واحد سطح، این پروتئین باید با قیمت متعادلتری به بازار برسد.
https://tejaratgardan.ir/?p=213376