گروه : اقتصادی
محمد علی دهقان دهنوی در گفتوگو با ایلنا با بیان اینکه عملیات بازار با هدف کنترل نرخ بهره و تثبیت نرخ تورم در ارقام پایین به اجرا میرسد، گفت: در حال حاضر در سیستم مالی و بانکی کشورمان هم نرخ تورم و نرخ رشد نقدینگی بالا است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر بازارها به ویژه بازارهایی که عملیات بازار باز باید در آن شکل بگیرند و بازیگران این بازار هنوز از تعمق و توانمندی کافی برخوردار نیستند، ادامه داد: بنابراین امروز نمیتوان حدود کنترل نرخ تورم و بهره را با اجرای عملیات بازار باز اعلام کرد. وقتی میتوان گفت عملیات بازار باز به معنای واقعی ایجاد شده است که این سیاست پولی هدف خود در بخش تورم و رشد نقدینگی را اعلام کند.
معاون وزارت اقتصاد تاکید کرد: اگر نرخها اعلام شود، عملیات بازار باز به تکامل خود رسیده است اما تا آن زمان باید بازارها عمیقتر شوند و پرتفویی که از اوراق دارند، بزرگتر شود. اوراقی که دولت منتشر میکند نسبت به رقم بودجه قابل توجه است اما وقتی میگوییم این بازار باید عمق پیدا کند منظور این است که باید این اوراق در پرتفوی بانکها سهم بیشتری داشته باشد.
دهقان دهنوی افزود: وقتی بانک مرکزی اعلام کند که در بازار بین بانکی اوراق بانکها را به وثیقه میگیرد و نسبت به آن وامهایی با تسهیلات مطلوب میدهد، اگر بانکها این اوراق را دراختیار نداشته باشند، نمیتوانند از این تسهیلات هم استفاده کنند. بنابراین این روند باید چندین سال ادامه پیدا کند تا سهم آن در پرتفوی بانکها افزایش یابد و بخشی از دارایی بانکها به اوراق تبدیل شود تا بتواند در خرید و فروشها با بانک مرکزی وارد شوند و عملیات شکل گیرد.
وی ادامه داد: البته طرف مقابل این عملیات لزوما بانکها نیستند و میتوانند شرکتهای سرمایهگذاری و تجاری هم وارد این عملیات شوند.
این مقام مسئول با بیان اینکه اصل عملیات این است که خرید و فروش اوراق انجام شود و بانک مرکزی اوراق را از دارندگان خریداری کند یا اوراق نزد خود را بفروشد، اظهار داشت: وقتی بانک مرکزی نسبت به خرید اوراق اقدام کند، مفهوم این است که میخواهد قیمت اوراق را بالاتر و نرخ بهره را کاهش دهد اما وقتی که فروش انجام میدهد به این معناست که نرخ هدف کاهش یافته و با این عملیات قصد افزایش نرخ را دارد. اما نرخ متعادل بهره، نرخی است که تورم یک رقمی را ایجاد کند و قطعا نرخهای امروز نرخ متعادل محسوب نمیشوند.
وی همچنین درباره محدودیت ارایه ویزای تجاری به ایرانیها از سوی آمریکا و تاثیر آن در فعالیتهای اقتصادی گفت: حجم تجارت ایران با آمریکا به خصوص در این دوران بسیار پایین بوده است و عدم صدور ویزای تجاری و بازرگانی به ایرانیها بخشی از تحریمهای ظالمانه است تا هر روز فشار را بر اقتصاد افزایش دهند. اما تجارت دو کشور در مقایسه با حجم تجارت خارجی ایران بسیار ناچیز است و نمیتواند در فعالیتهای اقتصادی اثرگذار باشد.
https://tejaratgardan.ir/?p=37475