به گزارش تجارت گردان به نقل از پایگاه اطلاعرسانی کمیته امداد، مردمی شدن کمیته امداد و واگذاری خدمات حمایتی از سوی این نهاد به جوامع محلی، کمیته امداد را بر آن داشت تا به ایجاد نهادی چابک، فراگیر و محلهمحور برای شناسایی و حل مشکلات مردم در محلات مختلف اقدام کند تا در کنار مراکز نیکوکاری محلی، گامی موثر در راستای حمایتهای مردم از مردم برداشته شود. بر همین اساس، دیماه سال گذشته نخستین خانه امداد شهر تهران در محله امامزاده یحیی (ع) با حضور رئیس کمیته امداد افتتاح شد تا ماموریتهای توانمندسازی این نهاد به دور از محدودیتهای اداری با کمک مردم سرعت بیشتری به خود بگیرد. به منظور آشنایی از روند شکلگیری و فعالیتهای شش ماهه طرح توانمندسازی محله و اقدامات خانه امداد امامزاده یحیی (ع)، به این مرکز آمدیم تا ضمن شناخت بیشتر از ساختار، وظایف و ماموریتها، عملکرد آن را در خدمترسانی به مردم، مورد بررسی قرار دهیم. سیدحسین محمدی موسوی، مسئول خانه امداد امامزاده یحیی (ع) در مورد فعالیت و سازوکار این مرکز در کمک به گروههای محروم در این منطقه گفت: محله امامزاده یحیی در منطقه ۱۲ تهران قرار دارد که شامل ۱۴ محله است که براساس نظر کارشناسان، هفت محله آن جزو محلههای آسیبپذیر است. وی در مورد ساز و کار و ساختار تشکیل خانه امداد افزود: ما برای کمکرسانی موثر، محله امامزاده یحیی را به چهار پهنه تقسیم کرده و در هر پهنه کوچههای شاخص را شناسایی و برای هر کدام شهرداری با عنوان شهردار کوچه مشخص کردهایم که تعداد آنها ۴۱ کوچه است. مهمترین ویژگی در انتخاب شهردار کوچه این است که فرد ساکن آن کوچه بوده و آن کوچه و ساکنان آن را بهتر میشناسد و میداند که چه افرادی با چه شرایطی ساکن هستند. تشکیل شبکه بانویاران برای کمک به بانوان جامعه هدف خانه امداد در کنار هر یک از این شهرداران کوچه یک خانم شهردار به نام بانویار حضور دارد که امور مربوط به زنان را در آن کوچه پیگیری میکند. همچنین با توجه به اینکه سکنه خارجی و اتباع افغانی در این محله حضور دارند یک شهردار افغان هم در کنار شهردار کوچه حضور دارد و جمعا با مسئول پهنهها ۷۲ نفر در خانه امداد فعالیت میکنند.در زمان شناسایی نیازهای مختلف شهروندان، شهرداران کوچه اطلاعات را به مسئولان پهنهها منتقل کرده و آنها نیز موارد را به خانه امداد منتقل میکنند و پس از استعلام شرایط افراد، آنان به سازمان مربوطه برای دریافت خدمات معرفی میشوند.
از آنجا که نمایندگان سازمانها و نهادهای مختلف همچون بهزیستی، کمیته امداد، شهرداری، هلالاحمر، ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و … در جلسات هفتگی خانه امداد حضور دارند، موارد با توجه به نیاز به هر فرد، به یکی از این نهادها معرفی میشود؛ نیازها هر هفته پیگیری خواهد شد که این موضوع تسریع در رسیدگی به امور افراد را در پی دارد. مسئول خانه امداد امامزاده یحیی با تشریح عملکرد این خانه ادامه داد: از زمان آغاز فعالیت، تاکنون شناسایی زنان سرپرست خانوار محله و افراد دارای معلولیت در تمام محلههای هدف طرح انجام شده و ۲۱۹ زن سرپرست خانوار و ۵۶ فرد دارای معلولیت شناسایی شدهاند و احصاء موارد و نیازهای دیگر به طور منظم در جریان است.توانمندسازی زنان سرپرست خانوار از طریق فروش محصولات تولیدی در بازار وی در ادامه به موضوع اشتغال به عنوان یکی از اولویتهای خانه امداد اشاره و بیان کرد: موضوع اشتغال زنان سرپرست خانوار از اولویتهای خانه امداد است که براین اساس وامهایی از کمیته امداد گرفته شد و در فضایی به صورت رایگان، آموزشهایی را در حوزههای مختلف همچون خیاطی ارائه دادیم و در مرحله بعد با توجه به اینکه این منطقه نزدیک بازار است برای آنها سفارش گرفته و پس از دریافت اقلام تولیدی و فروش در بازار، سود حاصل از آن را به افراد میدهیم و این موضوع باعث درآمد پایدار آنها شده و دغدغهای هم بابت فروش تولیدات خود ندارند. برخی از این خانوادهها با دریافت وامهای کارآفرینی از کمیته امداد اقدام به راهاندازی کارگاه کوچکی کرده و خود، اشتغال ایجاد کردند که همین منجر به توانمندسازی و خودکفایی آنان و خروج از چرخه حمایت امداد میشود. محمدی موسوی رسیدگی به امور اتباع خارجی را از دیگر اقدامات خانه امداد امامزاده یحیی برشمرد و گفت: این محله ۱۹ هزار و ۲۸ نفر جمعیت دارد که از این تعداد ۴ هزار نفر آنها اتباع افغانستانی هستند. بیشتر آنها جزو اقشار محروم محسوب میشوند که حدود ۸۰ درصد فاقد مدرک اقامت هستند. در خانه امداد به دنبال آن هستیم تا هر چه سریعتر مشکلات آنها را از طرف مراجع ذیصلاح در وزارت کشور حل کنیم تا در مراحل بعد امکان ارائه خدمات بهتر به این اتباع خارجی فراهم شود. مسئول خانه امداد امامزاده یحیی همچنین از فعالیت این مرکز در تأمین مایحتاج و ارزاق عمومی اقشار کمبرخوردار این منطقه سخن به میان آورد و عنوان کرد: از زمان آغاز به کار این مرکز تاکنون هفت مرحله سبد کالا در مناسبتهای مختلف در میان خانوادههای نیازمند (براساس دستهبندیهای مختلف همچون: ایتام، زنان سرپرست خانوار، بیماریهای خاص، سالمندان و …) توزیع شده است اما از آنجا که در درجه اول حفظ کرامت این افراد خط قرمز ما است و در تهیه بستهها نیازهای کل افراد را در نظر نمیگیرد، روش جدیدی را برای توزیع اقلام مورد نیاز خانوادهها در نظر داریم.
وی ادامه داد: برنامهریزی شده تا فروشگاهی در محله امامزاده یحیی راهاندازی شود تا با تهیه همه اقلام مورد نیاز خانواده، در بازههای زمانی که کمک به خانوادهها در دستور کار قرار میگیرد، کارتهایی به آنها داده شود تا به میزان مشخصی شارژ و بتوانند بنا به نیاز خود و براساس سقف مشخصی خرید کنند. با توجه به اینکه خرید برای عموم در این فروشگاه آزاد خواهد بود، دیگر مشخص نخواهد بود فردی که در فروشگاه خرید میکند مددجو است یا یک فرد عادی و این یعنی عبور از خاصگرایی در توزیع خدمات. البته یک نوبت دیگر در عید غدیر توزیع سبد کالا خواهیم داشت و به دنبال آن هستیم تا در مرحله بعد افراد به جای دریافت بسته معیشتی و سبد کالا از فروشگاه خرید کنند. محمدی موسوی همچنین در خصوص طبخ و پخش غذای گرم در بین خانوادههای کمبرخوردار سخن به میان آورد و اظهار کرد: فهرست خانوادههای نیازمند در اختیار خانه امداد قرار گرفته و در مناسبتهای مختلف در زمان طبخ غذا درب منزل تحویل میشود. در ایام ماه مبارک رمضانی که گذشت ۳۰ شب افطار و در شبهای احیا غذای گرم طبخ و توزیع شد که در مجموع میزان آن به ۴۷ هزار و ۷۰۰ پرس غذای گرم رسید. اقدامات خانه امداد برای مقابله با شیوع کرونا در محله امامزاده یحیی (ع) در پیکهای کرونا نیز براساس آمار غذاهای گرم را برای توزیع به شهرداران کوچه داده و آنها را توزیع میکردند. در مناسبتهای مختلف همچون اعیاد و شهادتها بنا بر کمکهای خیرین همچنان طبخ غذای گرم خواهیم داشت.
مسئول خانه امداد امامزاده یحیی در ارتباط با فعالیتهای انجام شده در جریان کرونا و اجرای طرح شهید سلیمانی هم گفت: در موجهای اول تا سوم موضوع ضدعفونی و توزیع رایگان محلول و ماسک در دستور کار قرار داشت. این مرکز حتی از این ظرفیت برخوردار بود تا روزانه با توجه به کمک خیرین در تأمین مواد اولیه تا ۲۰۰ هزار ماسک در روز را داشت. همچنین در بحث تست غربالگری هم فعال بودیم؛ بهطوریکه خانه به خانه علائم افراد را بررسی میکردیم و در صورت نیاز با ارائه معرفینامه برای انجام تست رایگان پسسیآر به مراکز درمانی معرفی میشدند. علاوه بر این در صورت ابتلای افراد جامعه هدف خانه امداد، بسته ۱۴ روزهای در اختیار آنها قرار میداد تا از منزل خارج نشوند و در صورت نیاز با شهردار کوچه هماهنگ میشد تا خرید را انجام و درب منزل تحویل دهند. در صورتیکه در پیک پنجم کرونا نیز این نیاز احساس شود، ظرفیت لازم برای انجام هر کدام از این اقدامات در خانه امداد وجود دارد. تاسیس مراکز نیکوکاری در محلات برای کمک به مددجویان خانه امداد در ادامه این گفتگو اسرافیل منظری، کارشناس مراکز نیکوکاری منطقه ۱۲ کمیته امداد نیز در پیرامون اقدامات این مرکز، گفت: از زمان افتتاح خانه امداد امامزاده یحیی در اواخر دیماه ۹۹ تاکنون این مرکز خدماتی به ارزش یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان در بخشهای اشتغال، بهداشت و درمان، تأمین معیشت، تهیه ارزاق و امور فرهنگی ارائه داده است. حدود ۶۰ نفر وام ودیعه مسکن ۱۰ میلیون تومانی، ۱۱۵ وام پنج میلیونی، ۶۲ مورد معرفی برای اشتغال به یکی از شرکتهای خودروسازی و ۳۰ مورد به اداره پست از طریق اقدامات خانه امداد این منطقه صورت پذیرفته است. همچنین برای جذب خیرین در هر چهار پهنه منطقه امامزاده یحیی، یک مرکز نیکوکاری هم راهاندازی شده است. کارشناس کمیته امداد تاکید کرد: رضایت کمیته امداد منطقه از این مرکز به حدی بوده که رسیدگی به امور سالمندان منطقه به طور کامل به این خانه امداد واگذار شده است و هر خانه امدادی نیز قرار باشد در تهران شروع به کار کنند، کارشناسان آن برای آموزش به این مرکز فرستاده میشوند. مسابقات فوتبال خیابانی نیز در محله امام زاده یحیی (ع) با حضور ۱۸ تیم در رده سنی نوجوانان و ۱۵ تیم در رده سنی جوانان به منظور غنیسازی اوقات فراغت نوجوانان و جوانان این محله برگزار شد. وی در پایان به اقدام خوب دیگر خانه امداد امامزاده یحیی اشاره کرد و گفت: با تلاش این مرکز کودکان بازمانده از تحصیل در منطقه شناسایی شده و قرار است با همکاری یک گروه جهادی با نام علیبن ابیطالب (ع) مدرسهای برای آنها راهاندازی شود و علاوه بر تحصیل در حوزه کارآفرینی هم آموزشهایی را به آنها بدهد.
گزارش تصویری خدمات خانه امداد محله امامزاده یحیی (ع) را از اینجا ببینید.