امیرمحمد پرهامفر در گفتوگو با ایلنا درباره نحوه شناسایی عرضه کالای قاچاق در فضای مجازی اظهار داشت: کنترل مبادی ورودی کشور برعهده سایر دستگاههای مربوطه است اما زمانی که کالای قاچاق وارد کشور شده و در سطح عرضه شناخته میشود، با توجه به دستورالعملها اقداماتی که در سطح عرضه انجام میشود و در حال حاضر در حوزه مبارزه با کالای قاچاق و ممعانت از فروش آن، اقداماتی در سطح عرضه حقیقی در پاساژها، مراکز خرید و … انجام میدهیم و در واقع دستورالعمل پیشگری و مبارزه با قاچاق در فضای مجازی مکمل این اقدامات است.
وی با بیان اینکه دستورالعمل پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالا در فضای مجازی نهایی و ابلاغ شده اما از این دستورالعمل باید به اندازه خود آن و ظرفیتهای قانونی آن توقع داشته باشیم، ادامه داد: با توجه به این دستورالعمل امکان رصد و مقابله با سایتهایی که از کالای قاچاق برای فروش استفاده میکنند، به دست میآید و تا به امروز چند ده سایت متخلف را مسدود کردهایم.
مدیرکل دفتر پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اشاره به دسترسی سایتهای فروش کالا به «اینماد» گفت: اینماد شاخصی است که مردم به وسیله آن از معتبر بودن کسب و کارهای اینترنتی اطمینان حاصل پیدا میکنند و مطلع میشوند و از سوی دیگر اینماد درگاهی برای حاکمیت محسوب میشود و این درگاه میتواند بستری باشد تا کسب و کارهای اینترنتی به هر آنچه مجوزی که نیاز دارند، دسترسی داشته باشند.
پرهامفر افزود: از این رو اینماد شاخصی است که دو مجموعه اطلاعات را به هم وصل میکند و مردم میدانند هر سایتی که دارای اینماد است، مجاز و تحت کنترل بوده و مجوزهای لازم را دارد. همچنین سایتهایی که درخواست اینماد را داشته باشند باید برای فروش هر کالایی مجوز مورد نیاز را اخذ کرده باشند و سایت دارای اینماد میتواند درگاه پرداختی داشته باشد. البته باید توجه داشته باشیم که اینماد پیش از این چنین هویتی نداشت و بدون هیچ کنترلی برای هر متقاضی اینماد صادر میشد اما امروز روند اخذ اینماد تغییر کرده هر چند که دسترسی به اینماد برای دارندگان کسب و کار اینترنتی سریع است.
وی درباره چگونگی کنترل شبکههای اجتماعی از جمله اینستاگرام برای عدم فروش کالای قاچاق اظهار داشت: واقعیت این است که در اینستاگرام و در مجموعه شبکه اجتماعی امکان کنترل و نظارت جزیی را نداریم و کنترل کردن شبکههای اجتماعی در نهایت منجر به انسداد میشود که این اقدام ارتباطی با وظایف ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ندارد.
مدیرکل دفتر پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه مهمترین مبارزه با فروش کالای قاچاق در شبکههای اجتماعی از جمله اینستاگرام از طریق آگاهی بخشی به مردم باید انجام شود، گفت: مردم باید بدانند که بخشی از تبلیغات در شبکههای اجتماعی جنبه کلاهبرداری دارد و اقدامات آنها در شبکه اجتماعی صرفا جنبه تبلیغات دارد و در قانون هم آمده که تبلیغ کالای قاچاق جرم است و جرمانگاری میشود.
پرهامفر درباره معیارهای تعیین شده برای شناسایی فروش کالای قاچاق در فضای مجازی اظهار داشت: چندین شاخص و معیار از جمله تعیین کلید واژههایی در این باره مشخص شده است. معمولا برای تبلیغ و عرضه کالاهای قاچاق در فضای مجازی از واژگان مشهوری مانند اسامی برخی از شهرها از جمله بانه استفاده میکنند و سایتهای متخلفی را با کلیدواژههای بانه ارزان، بانه ۲۴ و … مسدود کردهایم. اما عمده اقدامات ما در شبکه اجتماعی برای مبارزه با فروش کالای قاچاق و پیشگیری از آن، از جنس اطلاعرسانی است چراکه اساسا در بحث برخورد با مشکلی مواجه نیستیم و اکانتها قابل رصد و شناسایی هستند و امکان برخورد با سایتها و اکانتهای متخلف در شبکههای اجتماعی وجود دارد.
وی تاکید کرد: مردم باید بدانند که خرید از شبکههای اجتماعی ناامن است چراکه تمام سایتها به راحتی به اینماد دسترسی دارند و ایجاد کسب و کار اینترنتی مجاز هزینهای ندارد و اخذ اینماد رایگان و سریع است. همچنین امروز دیگر دارندگان اینماد رتبهبندی و ستارهدار میشوند و خریدار از طریق اینماد کاملا به اطلاعات فروشنده اینترنتی و از رتبه آن اطلاع پیدا میکند.
مدیرکل دفتر پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه اینماد قابل جعل نیست، گفت: با کلیک بر روی اینماد افراد به سایتهای مجوزدهی به این کسب و کار متصل میشوند و میتوانند به اطلاعات فروشنده دسترسی پیدا کنند بنابراین راهی برای جعل کردن اینماد وجود ندارد.