×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : شنبه, ۳ آذر , ۱۴۰۳
خرید پساب شهری برای تامین آب شهرک‌های صنعتی/ ۶ وزیر طرح تامین برق خورشیدی شهرک‌ها را امضا کردند/ در برخی مناطق کمبود نیروی کار داریم

به گزارش تجارت گردان ، علی رسولیان در گفت‌وگو با ایلنا در مورد وضعیت شهرک‌های صنعتی اظهار کرد: قانون مربوط به شهرک‌های صنعتی مربوط به سال ۶۱ می‌شود، شهرک‌ها و نواحی صنعتی و مناطق ویژه که تعداد آنها به ۸۲۹ عدد می‌رسد تاکنون ۴۸ هزار واحد صنعتی و تولیدی را در خود جای داده است. نزدیک به یک میلیون شغل هم به صورت مستقیم در این شهرک‌ها و نواحی صنعتی وجود دارند و ۶۳ درصد از واحدهای صنعتی نیز در شهرک‌ها هستند. نزدیک به ۹۸ درصد از واحدهای تولیدی کشور واحدهای کوچک و متوسط هستند که تقریبا ۷۳ درصد از اشتغال حوزه صنعت را نیز با وجود سرمایه‌گذاری پایینی که نیاز دارند به خود اختصاص داده‌اند.

وی افزود: امروز شهرک‌هایی وجود دارند که مشکل تامین نیروی کار دارند. با اینکه در این سال‌ها شرایط سخت حاصل از تحریم و شیوع کرونا بوده، صنعت رشد کرده و ما در برخی از واحدهای صنعتی به فکر این هستیم که چگونه کارگر تامین کنیم. همین امروز در شهرک صنعتی عباس‌آباد و اشتهارد و شهرک‌هایی در مشهد و اصفهان این مشکل وجود دارد. البته اینطور نیست که در همه جا مشکل نیروی کار باشد اما در برخی مناطق به دلیل فاصله‌ای که محل صنعت دارد این اتفاق رخ می‌دهد. ولی به طور کلی در این مناطق صنعت رشد کرده و در سال گذشته شاهد رشد ۷ درصدی در صنعت کشور بودیم.

رسولیان اضافه کرد: ۳۲۰۰ واحد در مرحله نصب ماشین‌آلات داشتیم که الان از ۳۶۰۰ واحد عبور کرده است، یعنی از تخصیص زمین به سوله و از سوله به مرحله نصب ماشین‌‌آلات تبدیل می‌شوند. ۹۲۰ واحد هم طی امسال بهره‌برداری شده‌اند. به طور کلی شرایط مناسبی است البته کمبودهایی وجود دارد.

وی در پاسخ به سوالی در مورد وضعیت برق صنایع در شهرک‌های صنعتی گفت: متاسفانه مشکل قطعی برق هنوز در صنایع وجود دارد، البته شدت آن کمتر شده است. ما مشکلی در زیرساخت‌های مربوط به برق در شهرک‌های صنعتی نداریم. قطعی برقی که در صنایع اتفاق می‌افتاد ناشی از قطعی برق در کشور به خاطر گرمای بیش از حد، حذف برق تولیدی نیروگاه‌های برقابی و مشکلات دیگر بود.

رییس سازمان شهرک‌های صنعتی تصریح کرد: ما جلسات مختلفی با وزیر نیرو داشتیم که شهرک‌های صنعتی را از قطعی‌های سنگین برق مستثنی کنیم. عین مصوبه دولت این است که شهرک‌های صنعتی مشمول این قطعی برق نمی‌شوند. در مصوبه دولت آمده که اگر قطعی برقی هم رخ داد به همان میزان باید بعدا برق رایگان به صنعت داده شود، همچنین خسارت‌های حاصله را نیز در قالب‌های مختلف مانند تقسط مالیات یا تقسیط حق بیمه دولت می‌تواند تامین کند. کمیته‌ای مسئول این کار شده که وزارت صمت نیز جزو آن است.

وی خاطرنشان ساخت: تلاش ما باید در این راستا باشد که تولید برق داخل خود شهرک‌ها انجام شود. این کار چند مزیت دارد از جمله اینکه در این صورت در زمان‌های بحرانی قطعی برق کمتر اتفاق می‌افتد، همچنین هزینه‌های زیرساخت‌های انتقال بسیار کاهش می‌یابد. برای هر مگاواتی که وارد شهرک‌ها می‌شود فقط ۱٫۵ میلیارد تومان سازمان شهرک‌های صنعتی هزینه ‌می‌کند. گرچه طبق قانون وزارت نیرو باید برق را به داخل واحدها برساند اما برای پست‌های انتقال برق به این میزان هزینه می‌‌کنیم که علت این امر هم محدودیت‌های منابع دولت است.

رسولیان در مورد راهکارهای تامین برق در شهرک‌های صنعتی بیان کرد: برای تولید برق در شهرک‌های صنعتی دو راه عمده وجود دارد که یکی از آنها استفاده از CHPها است. ما ۴۷۰ مگاوات تولید CHP داریم که به دلیل مشکلاتی که در تامین منابع مالی خود دارند حدود ۳۷۰ مگاوات آنها کار می‌کند. بخشی از تامین مالی خود را هم انجام دادند و امیدواریم مشکل حل شود و بتوانیم در مبلغ خرید و همچنین تامین گاز از آنها حمایت کنیم.

وی اظهار داشت: روش دوم نیز که آن را هم شروع کرده‌ایم، استفاده از انرژی خورشیدی است. این روش هزینه کمتری دارد و اقتصادی‌تر است. کارشناسان می‌گویند هزینه نصب پنل در سقف‌ها ارزان‌تر تمام می‌شود، از طرف دیگر از این طریق همه سل‌ها به کنتور وصل هستند و نیازی به سرمایه‌گذاری در این زمینه نیست. علاوه بر سقف‌ها از زمین‌های مازاد هم می‌توان استفاده کرد. در این مورد با همکاران وزارت نیرو چارچوبی را مصوب کردیم و ۶ وزیر هم آن را امضا کردند و آن را به دولت بردیم و امیدواریم که تامین تسهیلات آن در دولت مصوب شود. با دوستان بخش خصوصی هم دستورالعملی را تدوین کردیم تا وظایف هر بخش مشخص شود.

معاون وزیر صمت در ادامه گفت: مطلوب من این است که اگر کسی می‌خواهد کار انرژی خورشیدی انجام دهد ظرف ۷ یا ۸ روز کار خود را شروع کند ولی الان تا مراحل آن طی شود ۶ تا ۸ ماه طول می‌کشد. باید این مشکل بروکراسی را حل کنیم. اگر در این بخش موفق باشیم و همه اجزا نقش خود را به خوبی ایفا کنند می‌توانیم دست کم ۴ تا ۵ هزار مگاوات در شهرک‌های صنعتی برق تولید کنیم. این امر استقلال خوبی به شهرک‌های صنعتی در قطعی برق و دیگر موارد می‌دهد. برای این کار ۷ هزار هکتار زمین پیش‌بینی کردیم و ۵ هزار هکتار هم سقف داریم. تا امروز در کشور حدود ۳۰۰ مگاوات انرژی برق خورشیدی در کشور وجود دارد.

وی همچنین متذکر شد: برای تامین برق زمین ارزان و با اقساط بلندمدت واگذار می‌کنیم که برای CHPها رایگان خواهد بود تا مشوق خوبی در این زمینه باشد. ما وضعیت قطعی برق در شهرک‌های صنعتی را روزانه کنترل می‌کنیم، اینکه برق به چه مدت زمانی در چه شهرک‌هایی قطع شده محاسبه شده و به دستگاه‌های مختلف داده شده است. ما در حال پیگیری هستیم تا حداقل خسارات به صنایع پرداخت شود، قول می‌دهم که در مورد شهرک‌ها برای کار پیگیری جدی کنیم.

رسولیان در پاسخ به سوالی در مورد راهکارهای پیش گرفته شده برای کمبود آب در صنایع گفت: امسال در شهرک‌های صنعتی کشور چندان با کم‌آبی مواجه نشدیم، یعنی به شکلی نبود که به عنوان یک مانع جدی عمل کند. البته کسری‌هایی در برخی از شهرک‌ها وجود داشت اما به هرحال با چاه‌هایی که وجود داشت مشکل حل می‌شد. ولی باید توجه داشت که این روش‌ها کوتاه‌مدت است، اگر فکری برای این موضوع نشود در درازمدت دچار مشکل خواهیم شد. عمده منابعی که در این مورد استفاده می‌کنیم منابع سطحی مانند رودخانه‌ها و همچنین منابع آب زیرزمینی است که هر سال در حال کاهش است. الگویی که ما امسال دنبال می‌کنیم کمی از قبل متفاوت است، گرچه ما از همکاران خود خواسته‌ایم که هر میزان که آب پیدا شد، بخرند اما یک نگرانی وجود دارد که اگر زمانی کمبود آب شرب وجود داشته باشد و مجبور باشیم بین صنعت و آب شرب مردم انتخاب کنیم، قطعا آب شرب مردم را انتخاب می‌کنیم و برای صنعت مشکل ایجاد می‌شود.

وی اضافه کرد: در درازمدت برنامه ما این است که در خطوط آب شربی که از دریا می‌آید مشارکت کنیم که هزینه این کار کمی زیاد است ولی باز هم این کار را خواهیم کرد. در میان‌مدت و کوتاه‌مدت باید به دو آب توجه داشت. یکی از آنها پساب شهرها است که از امسال ما در همه استان‌ها به دنبال پساب شهرها هستیم، این آب برای ما تقریبا آب مطمئنی است. علاوه بر این می‌توان از آبی که در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد دوباره استفاده کرد.

معاون وزیر صمت گفت: دومین راه، استفاده دوباره از آب‌های صنایع است. ما ۱۶ هزار لیتر آب داریم که با صرفعه‌جویی ۷۰ از آن به عنوان پساب خارج می‌شود. الان ۱۷۰ تا ۱۷۸ هزار متر مکعب در شبانه روز تصفیه آب می‌کنیم که بخشی از آن که به درد محیط زیست می‌خورد را دوباره به فضای باز برمی‌گردانیم. یکی از برنامه‌هایی که از امسال شروع کردیم بازچرخانی آب است. در بخشی که نیاز کمتری وجود دارد برای فضای سبز شهرک و در بخشی که نیاز بیشتری وجود دارد در صنایع استفاده می‌شود. استفاده صنایع از این روش ۳۵ هزار متر مکعب در شبانه روز است. اگر بتوانیم از ۱۶ هزار لیتر ۷ تا ۸ هزار لیتر را بازچرخانی کنیم، بخش زیادی از نیاز ما مرتفع می‌شود، این مسیر را شروع کردیم. تا امروز ما ۷۰ میلیارد تومان برای تصفیه‌خانه‌ها ابلاغ شده، چند هفته پیش هم ۷۰ میلیارد تومان برای این کار به غیر از بودجه خودمان تخصیص داده شد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.