به گزارش روز جمعه خبرنگار حوزه ایثار و شهادت ایرنا، شهید سید مرتضی آوینی هنرمند نامی کشورمان در حوزه دفاع مقدس به عنوان سنگ صبور رزمندگان در جبهههای نور علیه ظلمت شناخته می شود و جان برکفان کشورمان رازهای بسیاری را از دفاع مقابل رژیم بعثی عراق و استکبار جهانی با او و گروه روایت فتح در میان میگذاشتند.
بعدها که رزمندگان بیشتر با سید آشنا شدند، می کوشیدند مسائل خود را با او در میان بگذارند، او با دقت به حرف هایشان گوش می داد و با آن ها بحث می کرد. وی سنگ صبور همه شده بود.
شهید سید مرتضی آوینی در شهریور سال ۱۳۲۶ در شهر ری متولد شد تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در شهرهای زنجان، کرمان و تهران به پایان رساند و سپس به عنوان دانشجوی معماری وارد دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران شد، او از کودکی با هنر انس داشت؛ شعر میسرود داستان و مقاله مینوشت و نقاشی میکشید، تحصیلات دانشگاهی را نیز در رشتهای به انجام رساند که به طبع هنری او سازگار بود اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی معماری را کنار گذاشت و به اقتضای ضرورتهای انقلاب به فیلمسازی پرداخت.
ساخت مجموعه مستند و تلویزیونی روایت فتح
شهید آوینی با عشق و ایمان و اخلاص، مقاومت ملت ایران را در دفاع هشت ساله به زیباترین و مؤثرترین شکل به تصویر کشید، جامعه و فهم مردم به معنای جبهه، مدیون تلاش و زحمات وی بود که خیلی واقعی با مسئله جنگ برخورد می کرد، مجموعه «روایت فتح»، در حقیقت شاهنامه مصوّر عصر ما از آثار و شاهکارهای ماندگار وی شمرده می شود.
شهید آوینی فیلمسازی را در اوایل پیروزی انقلاب با ساختن چند مجموعه درباره غائله گنبد (مجموعه ۶ روز در ترکمن صحرا)، سیل خوزستان و ظلم خوانین (مجموعه مستند خان گزیدهها) آغاز کرد.
ساخت فیلم های مستند و سینمایی درباره دفاع مقدس
اواخر سال ۱۳۷۰ «موسسه فرهنگی روایت فتح» به فرمان مقام معظم رهبری تاسیس شد تا سید مرتضی به کار فیلمسازی مستند و سینمایی درباره دفاع مقدس بپردازد و تهیه مجموعه روایت فتح را که بعد از پذیرش قطعنامه رها شده بود، ادامه دهد.
شهید آوینی و گروه فیلمبرداران روایت فتح سفر به مناطق جنگی را از سر گرفتند و طی مدتی کمتر از یک سال کار تهیه ۶ برنامه از مجموعه ۱۰ قسمتی شهری در آسمان را به پایان رساندند ومقدمات تهیه مجموعههای دیگری را درباره آبادان، سوسنگرد، هویزه و فکه تدارک دیدند. شهری در آسمان که به واقعه محاصره، سقوط و باز پسگیری خرمشهر میپرداخت در ماههای آخر حیات زمینی شهید آوینی از تلویزیون پخش شد، اما برنامه وی برای تکمیل این مجموعه و ساختن مجموعه های دیگر با شهادتش در روز جمعه بیستم فروردین ۱۳۷۲ در قتلگاه فکه ناتمام ماند.
اوج فعالیت مطبوعاتی شهید آوینی
سالهای ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۲ دوران اوج فعالیت مطبوعاتی شهید آوینی است. آثار او طی این دوره نیز موضوعات بسیار متنوعی را شامل میشود. هرچند آشنایی با سینما در طول مدتی بیش از ۱۰ سال مستندسازی و تجارب او در زمینه کارگردانی مستند و به خصوص مونتاژ باعث شد که قبل از هرچیز به سینما بپردازد اما این مسئله موجب بیاعتنایی او نسبت به سایر هنرها نشد.
او در کنار تالیف مقالات تئوریک درباره ماهیت سینما و نقد سینمای ایران و جهان، مقالات متعددی در مورد حقیقت هنر، هنر و عرفان، هنر جدید اعم از رمان، نقاشی، گرافیک و تئاتر، هنر دینی و سنتی، هنر انقلاب و… تالیف کرد که در ماهنامه سوره به چاپ رسید.
مقابله با تهاجم فرهنگی غرب
سید مرتضی طی همین دوران در خصوص مبانی سیاسی – اعتقادی نظام اسلامی و ولایت فقیه، فرهنگ انقلاب در مواجهه با فرهنگ واحد جهانی و تهاجم فرهنگی غرب، غربزدگی و روشنفکری، تجدد و تحجر و موضوعات دیگر تفکر و تحقیق کرد و مقالاتی منتشر کرد.
آوینی به تأسی از شهیدان، به خود سختی می داد و خود را آماده شهادت می کرد، او معمولاً روزه بود، سید غالبا یک دست پیراهن و شلوار خاکی بسیجی و یک اورکت که بچه های جبهه تنشان بود به تن می کرد.
مقید به نماز اول وقت بود
مهم ترین مسئله زندگی او نماز بود و مقید بود آن را اول وقت بخواند. نمازش چنان سرشار از عشق بود که همه متوجه حال وی می شدند. وی به دیگر دوستانش سفارش می کرد سعی کنید نماز را با توجه بخوانید.
برگزاری گرامیداشت سالروز شهادت سیدشهیدان اهل قلم
به همت دانشکده هنر سوره و با همکاری معاونت پژوهشی، ویژه برنامههای هفته هنر انقلاب اسلامی و گرامیداشت سالروز شهادت سید مرتضی آوینی در دانشگاه سوره برگزار میشود.
یوسف خجیر معاون پژوهشی دانشگاه سوره گفته بود که همزمان با آغاز هفته هنر انقلاب اسلامی ویژه برنامههای گرامیداشت سالروز شهادت سید مرتضی آوینی به همت دانشکده هنر دانشگاه سوره با همکاری معاونت پژوهشی ، از روز جمعه ۲۰ فروردین ماه در دانشگاه سوره برگزار میشود.
ولادت شهرری، شهادت فکه
سید مرتضی آوینی، شهریور سال ۱۳۲۶ در شهر ری متولد شد و بیستم فروردین سال ۱۳۷۲ در فکه و در حال ساخت مجموعه مستند و تلویزیونی روایت فتح، بر اثر برخورد با مینهای باقیمانده از زمان جنگ به شهادت رسید.
پیکر شهید سید مرتضی آوینی روز ۲۲ فروردین ۷۲ با حضور مقام معظم رهبری و هنرمندان و نویسندگان تشییع و در قطعه ۲۹ بهشت زهرا (س) به خاک سپرده شد.
گزارش از : رضا رضایی مجد