به گزارش پایگاه خبری تجارت گردان، درحالی که شاخص بورس در نخستین ساعت روز شنبه صعودی بود و شاخص کل مرز ۵۲۳ هزار واحد را هم رد کرد، ناگهان بیش از ۱۹ هزار واحد سقوط کرد و در ساعات پایانی معامله با ۱۸ هزار و ۲۵ واحد نزول در رقم ۵۰۵ هزار و ۸۲۵ واحد ایستاد. شاخص کل با معیار هموزن نیز ۳۶۸۹ واحد سقوط و رقم ۱۶۹ هزار و ۶۰۸ واحد را ثبت کرد. معاملهگران روز شنبه ۸۲۰ هزار معامله انجام دادند که ۴۵ هزار و ۷۹۱ میلیارد ریال ارزش داشت.
هنوز با اعداد بزرگ ریزش فاصله داریم
در این راستا، سعید اسلامی عضو شورای عالی بورس در گفتوگو با ایلنا با اشاره به آخرین وضعیت شاخص بورس اظهار داشت: روز شنبه ۱۰ اسفندماه، شاهد ریزش ۱۸ هزار واحدی شاخص بورس بودیم که البته هنوز با اعداد بزرگ ریزش فاصله داریم چرا که بازار سرمایه ریزش ۴ درصدی را هم تجربه کرده است.
وی تاکید کرد: در سالهای گذشته ریزش ۱۸ هزار واحدی در بیش از ۲۰ روز اتفاق میافتاد اما روز شنبه با توجه به اینکه رقم شاخص بسیار بالا است ۱۸ هزار واحد عدد بزرگی برای ریزش محسوب نمیشود.
عضو شورای عالی بورس با اشاره به دلایل ریزش ۱۸ درصدی بازار سرمایه گفت: یکی از مهمترین دلایل ریزش شاخص شیوع ویروس کرونا است که البته این موضوع تمام بازارهای جهان را تحت تاثیر قرار داده و برخی از بازارهای جهانی ریزشی را تجربه کردند که بعد از سقوطهای سالهای ۲۰۰۸ بیسابقه بوده است.
اسلامی با تاکید بر اینکه ویروس کرونا اثر مشابهی را در همه بازارهای جهانی گذاشته است که بورس ایران هم مستثنی از این نیست گفت: عامل دیگری که باعث ریزش شاخص ۱۸ هزار واحدی در ایران شد این است که فعالان بازار سرمایه آمادگی اصلاح قیمت را داشتند و جو روانی حاصل از شیوع ویروس کرونا این موضوع را تشدید کرد.
وی ادامه د اد: نکته کلیدی این است که تمام بازارهای جهانی حالت پیوستگی به یکدیگر دارند و اگر برای کشور چین که یکی از مهمترین کشورهای اقتصادی دنیا محسوب میشود مشکلی پیش بیاید تاثیر آن بر مجموعه اقتصادی جهان قابل مشاهده است.
اسلامی افزود: پیش بینی میشود که خسارات جهانی ناشی از شیوع ویروس کرونا در مجموع شاید بیش از چند صد میلیارد دلار باشد.
وی ادامه داد: به طور قطع صنایعی مانند صنعت گردشگری که به این موضوع وابستگی مستقیم دارند بیشتر تحت آثار منفی آن قرار میگیرند.
عضو شورای عالی بورس با تاکید بر اینکه اثر ویروس کرونا به بازار سرمایه ایران دیرتر از سایر بازارها رسید گفت: معمولا بازار بورس ایران کمتر تاثیر مستقیم از این دست از اتفاقات میپذیرد اما مجموعه رفتارهای هیجانی و آثار روانی باعث افت شاخص بورس در کشورمان شده است.
وی در پاسخ به این سوال که بیشتر کدام یک از صنایع حاضر در بورس ایران تحت تاثیر آثار منفی شیوع ویروس کرونا قرار میگیرند گفت: در حال حاضر واکنشها هیجانی است و کمتر شاهد تحلیلهای بنیادی در بازار سرمایه هستیم و این موضوع تمام بازار را تحت تاثیر قرار داده و واکنشهای مثبت و منفی همزمان در بازار رخ میدهد اما به طور کلی بخش عمده این واکنش سقوط ۱۸ هزار واحدی ناشی از ترس عمومی است.
شیوع بیماری کرونا دلایل اصلی ریزش شاخص ها
همچنین یوسف هاشمی – تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به ریزش ۱۸ هزار واحدی شاخص بورس اظهار کرد: دلیل اصلی این ریزش شیوع بیماری کرونا و ترسی است که از آن به وجود آمده است. در حال حاضر بازارهای جهانی نیز تحت تاثیر این بیماری قرار گرفتهاند و اکثر بورسهای جهان ریزش داشتهاند. همچنین شاهد افت قیمت جهانی فلز هستیم.
وی با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور گفت: در حال حاضر شاید در اقتصاد کشور شاهد اتفاق خاصی نباشیم اما در روزهای آینده احتمالا با مباحثی از جمله چالشهایی در جابجایی کالاها، صادرات و … روبرو خواهیم بود و ممکن است بازار از این موضوع ترسیده باشد.
هاشمی به این سوال که چرا بازار سرمایه در روزهای گذشته به شیوع کرونا واکنش نشان نداده بود، پاسخ داد: به مرور زمان هر چه موضوع جدیتر شود ترس بازار هم بیشتر میشود. از سوی دیگر شاهد این بودیم که عکسالعمل کشورهای همسایه در ورود و خروج کالا و افراد بیشتر شده و موانع بیشتری را برای کشور در نظر گرفتند.
وی ادامه داد: هر چه ترس از بیماری و تبعات آن بیشتر شود بازار واکنش بیشتری نشان خواهد داد. از سوی دیگر مباحثی مبنی بر قرنطینه کردن تهران یا شهرهای دیگر و همچنین تعطیلی بانکها مطرح است. بطور کلی در مورد وضعیت آینده ابهام وجود دارد.
تحلیلگر بازار سرمایه در مورد اینکه ریزش بازار تا چه زمانی ادامه خواهد یافت، توضیح داد: اگر ویروس کنترل شود ریزش بازار توجیهی ندارد اما ممکن است اگر این ویروس همهگیر شده و به سمت تعطیلی و محدود شدن ساعات ادارات، شرکتها و کارخانهها برویم ممکن است ریزش بازار نیز ادامه داشته باشد.