×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : یکشنبه, ۲ دی , ۱۴۰۳

همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه با بیان این مطلب به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: هم اکنون سطح جدیدی از قیمت تعادلی با توجه به تثبیت نرخ ارز در بازار حاصل شده است و تاثیر این فاکتور در اکثر صنایع دیده می شود.

 وی در پاسخ به این سوال که بیشترین سهم در رشد ارزش بازار را کدام صنایع در اختیار دارند و دلیل این اقبال چیست، توضیح داد: دوره رشد بازار را می توان به دو دوره تقسیم کرد. دوره رشدی که در آن رشد قیمت دلار سهام شرکت های صادراتی و بزرگ را در گروه های فلزی-معدنی و پتروشیمی به حرکت در آورد و دوره دوم که با توقف و بازگشت قیمت ارز از سطوح بالا به سطح نیمایی قیمت سهام ریالی و داخلی توانست گپ ارزش جایگزینی و تورم رخ داده را پر کند. از این نظر تقریبا اکثر گروه ها توانسته اند بازدهی خوبی را به ثبت برسانند.

این کارشناس بازار سرمایه افزود: در همین حال با رشد ارزش شرکت ها ما پله پله شاهد همسان شدن سود و ارز بازار تعادلی شرکت ها خواهیم بود ؛ به عبارت دیگر در سطوح جدید قیمت شرکت ها ،سود نیز باید با آنها متناسب شود.

دارابی در پاسخ به این سوال که موج جدید ورود دارایی افراد حقیقی به بازار سرمایه و افزایش ارزش معاملات و ارزش بازار از چه زمانی و با چه رخدادهایی قابل بازگشت است؟ گفت: این ورود را می شود کاملا در شبکه کارگزاری و صندوق ها مشاهده کرد. چند عامل مهم در این بخش موثر بوده است که اولین عامل، برنامه ریزی و نظارت دقیق بانک مرکزی بر سود بانکی است.

وی با بیان اینکه  در خلال سال های ۹۲تا ۹۶سود بالای سپرده های بانکی موجب رسوب شدید نقدینگی در بانک ها شده بود، اظهار داشت:  در دوره مدیریت جدید، این امر با مهار رقابت منفی روی سود بانکی و ماه شمار شدن سود تغییرکرده است. لذا می بینیم که نقدینگی بیشتری به سمت بازار سهام آمده است حداقل شرکت های حقوقی کمتر تمایل به سپرده بانکی دارند .

دارابی افزود: بازارهای موازی هم در ابتدای سال به اشباع رسیدند و به طور پیوسته در ۵ماهه گذشته در حال افت بوده اند. لذا اگر به بازار ارز یا طلا یا خودرو  یا مسکن نگاه کنید می بینید که عملا قیمت ها در خوش بینانه ترین حالت ۱۰تا ۲۰درصد کمتر از قیمت ابتدای سال هستند و  همه اینها باعث شده است که نقدینگی به سمت بازار سهام حرکت کند.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد:  در همین حال علی رغم تمام تنش های بین المللی و سیاسی همچنان روند گزارش های شرکت ها مطلوب است که همین هم می تواند پتانسیل آتی بازار را به شرط آمادگی بازار برای حفظ شرایط و نقدینگی وارده تضمین کند. البته فرض اینکه بازار می تواند تا ابد رشد کند، قطعا فرض اشتباهی است و هر دوره رشد یک دوره رکود را به دنبال دارد اما چون بخشی از رشد کنونی ناشی از تورم و کاهش ارزش پول ملی است، قطعا سطوحی از قیمت ها برای همیشه برگشت ناپذیر خواهد بود.

 دارابی سپس در پاسخ به این سوال که با توجه به بهای جهانی کالاهای پایه و نرخ ارز تا پایان سال، پیش بینی می کنید که شرکت های حاضر در بورس به لحاظ سود محقق‌شده چه وضعیتی را تا پایان سال طی کنند، گفت: پیش بینی بازارهای جهانی به ویژه با حرکت های دایمی و زیگزاگی ایالات متحده آمریکا و وضعیت شکننده منطقه خاورمیانه و جنگ تجاری پکن-واشنگتن و همچنین کلاف سردرگم برگزیت واقعا سخت و دشوار است اما آنچه که می توان به آن امیدوار بود احتمالا حصول توافق در مورد مسایل حساس و سخت در صحنه بین الملل است.

وی افزود: شرکت ها البته گزارش های خوبی را در ۵ماهه منتشر کرده اند و انتظار می رود این روند حداقل با توجه به قیمت های بورس کالا و منطقه تا میان مدت ادامه داشته باشد.

دارابی در خصوص عملکرد صندوق‌های سرمایه‌گذاری در سهام هم گفت: به نظر می رسد در این دوره رشد بازار نمره قبولی گرفته اند و توانسته اند نشان دهند که صندوق ها برای کسانی که وقت و آشنایی کافی ندارند می توانند بازدهی خوبی را به ثبت برسانند .

این کارشناس بازار سرمایه افزود: به نظر من همین امر یک راه و مسیر جدید در بازار معرفی کرده است، البته ما هنوز صندوق های بخشی و فعال در همه بازارها نداریم و می توان با افزایش تنوع و روش های سرمایه گذاری در  صندوق ها این مسیر را فعال و پر تردد برای سرمایه گذاران کرد.

وی در پاسخ به سوالی درباره میانگین نرخ بازده اوراق تامین مالی در ماه های اخیر  و عوامل موثر بر آن نیز اظهار داشت: طبیعی بود با مهار نرخ سپرده بانکی، نرخ تسهیلات هم کاهش پیدا کرده است. از سویی رکود نسبی هم هست و کمتر شرکتی طرح های توسعه ای را در دستور کار قرار می دهد . به همین دلایل تمایل کمتری به استفاده از اوراق به عنوان یک ابزار نسبتا گران که انتشار آن کندتر از گرفتن تسهیلات بانکی است وجود دارد.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: بخشی از اوراق نیز به اوراق کالایی بر می گشت که الان با توجه به داغ بودن نسبی بازار کالایی اصولا انتشار اوراقی نظیر مرابحه و سلف کمتر مورد توجه قرار می گیرد، لذا اوراق شرکتی کاهش یافته است ولی اوراق در سمت دولت به ویژه از نوع خزانه یا سلف بیشتر منتشر خواهد شد.

به گفته دارابی، دولت امسال به اوراق به عنوان یک ابزار تامین مالی و جبران کسر بودجه توجه کرده است و انتظار داریم در شش ماهه دوم سهم اوراق دولتی در بازار بیشتر شود.

وی در خصوص وضعیت  اوراق دولتی از جمله اسناد خزانه هم گفت: در حال حاضر با توجه به پیش بینی عملیات بازار باز بانک مرکزی بازار با ثباتی به نظر می رسد اما یک نگرانی وجود دارد که بخش عمده خریداران اوراق دولتی و کلیه اوراق در بازار صندوق های درآمد ثابت هستند که هم اکنون اکثرا فاقد توان برای انتشار واحدهای جدید هستند و سطح آنها با قوانین موجود محدود شده است.

دارابی اظهار داشت: همین امر این نگرانی را ایجاد می کند که در شش ماهه دوم سال با بیشتر شدن اوراق خزانه ، توانی برای جذب آنها در بازار وجود نداشته باشد.

وی تصریح کرد: افزایش سقف صندوق ها و توسعه آنها یکی از دلایل تعمیق بازار بدهی در سال های اخیر بوده است که بیم آن می رود با محدودیت های موجود این روند نتواند توسعه بیشتری پیدا کند و این بازار بدهی که بازار مهمی در همه اقتصادهای پیشرفته جهان است، در ایران محدود و ناکارآمد شود .

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.