Categories: بورس

شفافیت قیمت و رشد صادرات زعفران از مسیر بورس کالای ایران

به گزارش تجارت گردان به نقل از اتاق بازرگانی ایران، در نشستی با حضور رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران، نمایندگان مجلس، معاون وزیر کشاورزی و مدیرعامل بورس کالای ایران، سازوکار عرضه زعفران در بازار سرمایه به کمک صندوق‌های سرمایه‌گذاری بررسی شد.

به اعتقاد حاضران در این نشست، ضرورت دارد تا در راستای بهبود وضعیت تولید، عرضه و صادرات زعفران، باید شفافیت در قیمت و عدم دخالت دولت در این حوزه پیگیری شود؛ بنابراین استفاده از ظرفیت بازار سرمایه می‌تواند این هدف را محقق کند. از سوی دیگر ترغیب سرمایه‌گذاران به حضور در بخش فرآوری زعفران زمانی امکان‌پذیر است که قیمت این محصول واقعی و شفاف مشخص شود.

عملکرد بهتر زعفران از طلا و ارز

دو صندوق نهال و سحرخیز از سال ۹۹ عرضه زعفران در بازار سرمایه را دنبال کردند که عملکرد این صندوق ها بیان‌گر بازدهی بالایی است و حتی در مقایسه با بازار طلا و ارز توانسته عملکرد بهتری را ثبت کند.

بر اساس گزارش‌های ارائه شده در این نشست بالغ بر ۸۰ درصد زعفران دنیا در ایران تولید می‌شود با این وضعیت ایران باید به عنوان قیمت‌گذار جهانی عمل می‌کرد که متأسفانه به دلیل عملکرد ضعیف، ایران در حوزه زعفران نتوانسته به جایگاه اصلی خود برسد.

طبق آمارهای گمرک میزان صادرات زعفران ایران در سال برابر با ۳۰۰ تن و میزان مصرف داخلی این محصول ۱۰۰ تن برآورد می‌شود. طبق پیش‌بینی‌ها در سال جاری ۳۲۰ تن برداشت زعفران خواهیم داشت و از آنجا که انبارهای نگه‌داری زعفران تقریباً خالی هستند می‌توان اذعان داشت که قدرت نقدشوندگی این محصول در بازار سرمایه بالا خواهد بود.

حمایت از کشاورز و کشف قیمت واقعی زعفران

در این راستا محسن زنگنه، نماینده مجلس و مسئول پیگیری طرح عرضه زعفران در بازار سرمایه ضمن تشویق صندوق‌های سرمایه‌گذاری به خرید گواهی‌های سپرده زعفرانی که به طور مستقیم توسط کشاورز در اختیار بورس کالا قرار گرفته است، گفت: این طرح علاوه بر حمایت از کشاورزان، زمینه قیمت‌گذاری دقیق و واقعی زعفران را مهیا کرده و به افزایش سطح صادرات آن و سرمایه‌گذاری در بخش فرآوری زعفران منجر می‌شود.

او خاطرنشان کرد: طبق مدل تعریف شده، صادرکننده به مرور گواهی‌های سپرده را خریداری کرده و آنها را تبدیل به پول و سود می‌کند و بدین‌ترتیب هم کشاورز، هم صادرکننده در کنار صندوق‌های سرمایه‌گذاری، صاحب منفعت می‌شوند.

تبلیغات و دادن آگاهی لازم به مردم برای استقبال از بازار زعفران در بورس، نکته‌ای بود که به اعتقاد زنگنه باید به طور جدی پیگیری شود.

در ادامه نمایندگان صندوق‌های سرمایه‌گذاری که در این نشست حضور داشتند، دیدگاه‌ها و پیشنهادهای خود را مطرح کردند. به اعتقاد آنها ضرورت دارد زمان سررسید گواهی‌های سپرده مربوط به زعفران نسبت به آنچه از سال ۹۹ تا به امروز در سطح بازار تعیین شده است، افزایش پیدا کند.

اهمیت بازارگردان در معاملات زعفران

در ادامه حسین عبده تبریزی، کارشناس ارشد بازار سرمایه نیز با تأکید بر این اصل که بازار وظیفه حاکمیتی ندارد و این ایده در جریان بازار مطرح شده است، گفت: آنچه در روند کار باید مورد توجه باشد، بازرگانی این محصول است و باید برای رقابتی کردن تجارت زعفران تلاش کرد.

او ادامه داد: بازارگردانی زعفران در بازار سرمایه مسئله مهم دیگری است که باید در مورد آن فکری کرد. در واقع ضرورت دارد به کمک بازارگردان، کف قیمت زعفران تعیین شود و دولت یا همان شورای قیمت‌گذاری زعفران از این پروسه کنار روند.

آمادگی بورس کالا برای طراحی ابزارهای مالی بیشتر

آراسته مدیر بازار مشتقه و صندوق های کالایی بورس کالای ایران نیز گفت: بورس کالا آمادگی کامل جهت طراحی ابزارهای مختلف مالی در خصوص زعفران و حمایت از بخش تولید را دارد.

برومندی، معاون وزیر جهاد کشاورزی نیز با تأکید بر اهمیت استفاده از سازوکار بازار سرمایه در عرضه زعفران ضمن حمایت از اجرایی شدن این مدل، تصریح کرد: طی چند سال اخیر هزینه تمام شده زعفران در ایران افزایش یافته و در راستای حمایت از کشاورزان تلاش کردیم قیمت این محصول از کف تعیین شده، پایین‌تر نیاید با این حساب معتقدیم دولت باید از روند قیمت‌گذاری خارج شود و تنها بسترساز و حمایت‌گر باشد.

متناسب با مطالب مطرح شده، فرشید شکرخدایی، رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تأمین مالی اتاق ایران پیشنهاد داد: بیمه تضمین کیفیت شکل گرفته و می‌تواند دغدغه افت کیفیت زعفران را به کمک این ابزار کنترلی از بین برد.

محمدعلی رضایی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران نیز معتقد است: روند قیمت زعفران باید به گونه‌ای باشد که جذابیت بازار از دست نرود و به شکلی برخورد کنیم که مانند پسته، بازار خود را از دست ندهیم. ایران توان و ظرفیت افزایش سطح صادرات زعفران را دارد و تنها به هماهنگی و مدیریت بهتر بازار نیازمند است.

بهروز محبی، نماینده مجلس نیز اعتقاد دارد: اگر شرایط خوبی مهیا شود، فعالیت کشاورزی و سطح زیر کشت زعفران بیشتر می‌شود. متناسب با آن دولت هم باید نقش نظارتی و حمایت‌گری خود را ایفا کند.

فتحنایی

Recent Posts

فولاد مبارکه همواره نیاز شرکت لورچ به ورق‌های خاص را برطرف کرده است

علیرضا صمدی، مدیرعامل گروه لورچ در حاشیه بیست و سومین نمایشگاه بین‌المللی تاسیسات تهران گفت:…

5 ساعت ago

نمایش بخشی از آزمایشگاه ارگونومی فولاد مبارکه برای آشنایی فعالان حوزه ایمنی در نمایشگاه بین‌المللی HSE و آتش نشانی تهران

جواد کیانی، رئیس ایمنی، بهداشت حرفه‌ای و آتش نشانی فولاد مبارکه در حاشیه نهمین نمایشگاه…

5 ساعت ago

سودآوری مطلوب و رشد صندوق‌های با درآمد ثابت تامین سرمایه تمدن در نیمسال اول ۱۴۰۳

عملکرد درخشان تأمین سرمایه تمدن در مدیریت صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت، موجب جذب سرمایه‌گذاران…

5 ساعت ago

گام بلند پتروشیمی لردگان در حوزه  هوش مصنوعی و تحول دیجیتال

با هدف آشنایی هر چه بیشتر مدیران و روسای شرکت پتروشیمی لردگان با فناوری هوش…

5 ساعت ago

آیین بزرگداشت شهید سید حسن نصرالله در پازارگاد برگزار شد

آیین بزرگداشت یاد و خاطره شهید سید حسن نصرالله ، دبیرکل حزب الله لبنان و…

5 ساعت ago

شرکت پتروشیمی پارس منتخب دومین اجلاس ملی پیشتازان کیفیت و نوآوری

دومین اجلاس ملی پیشتازان کیفیت و نوآوری هفتم مهرماه در محل مرکز همایش های بین…

5 ساعت ago