به گزارش پایگاه خبری تجارت گردان به نقل از ایرنا ، حسین رضایی روز شنبه در نشست ستاد پسته شهرستان رفسنجان در محل فرمانداری بیان کرد: در ماه های فروردین، اردیبهشت، خرداد و تیر امسال به ترتیب ۲۶۰۰، ۹۲۰۰، ۹۸۰۰ و ۱۴ هزار و ۱۴۰ تن صادرات پسته از ایران به خارج انجام شد.
وی افزود: در این بازه چهار ماهه با برداشتن پیمان سپاری ارزی پسته و خرما صادرکنندگان به میدان آمدند و توانستند صادرات پسته را به خوبی انجام دهند.
رضایی اضافه کرد: کرونا دلیل اصلی کاهش صادرات و مشکلات عرصه پسته نیست هر چند مصرف این محصول در دنیا پائین آمده است امّا اگر قانون به خوبی اجرا شود در بدترین شرایط هم می توان پسته را صادر کرد به طوری که در فروردین تا تیرماه امسال ۳۵ هزار تن پسته به کشورهای خارجی صادر شد.
وی با بیان اینکه باید برای مسائل مختلف پسته از جمله برداشت، صادرات و واردات ارز تمهیداتی اندیشیده شود خاطرنشان کرد: یکی از مسائل حوزه پسته پیمان سپاری ارزی است .
دبیر کل انجمن پسته ایران تصریح کرد: بیش از ۵۵ هزار تن پسته در باغات کشور در سال ۹۷ تولید و ۳۰ هزار تن از این محصول صادر شد و ۲۲ هزار تن در انبارها ماند که اگر متولیان امر درست عمل کنند دوباره به چرخه صادرات مناسب بر می گردیم.
رضایی با اشاره به اینکه در رفسنجان نسبت به سایر نقاط پسته خیز کشور امسال به طور خاص محصول خوبی برداشت می شود؛ خاطرنشان کرد: امّا باید نقدینگی برداشت و خرید این محصول از کشاورزان و صادرات آن تأمین شود؛ زیرا کشاورزان رفسنجان طی ۲ سال اخیر محصولی نداشتند ضمن اینکه تا ۲ سال دیگر هم محصولی نخواهند داشت.
وی ادامه داد: سال آینده نیز در این شهرستان حدود ۳۰ هزار تن پسته خواهیم داشت؛ باید به کشاورزان بهاداده شود تا با فروش خوب محصول خود بتوانند تا ۲ سال آینده که سالی بدون پسته را خواهند داشت زندگی کنند.
وی به احیای بازار پسته در جهان هم اشاره کرد و گفت: پیگیر رفع مشکلات این حوزه هم هستیم تا به محض آزاد شدن ارز بتوانیم کالاهای مورد نیاز کشور را در قبال صادرات پسته وارد کنیم؛ اگر پیگیر این موضوع نباشیم قطعاً پسته با ارز نیمایی صادر می شود و صادرکنندگان با این ارز رغبتی به صادرات نخواهند داشت و پسته در انبارهای ایران می ماند.
رضایی بیان کرد: صنعت پسته با پنج میلیون نفر اشتغالزایی مستقیم و غیر مستقیم در کشور در حال فعالیت است که باید قانونی برای بهره برداران اجرا شود تا متضرر نشوند.
زیرساخت های صادرات مستقیم پسته از رفسنجان به چین فراهم شود
رئیس دفتر نمایندگی اتاق بازرگانی کرمان در رفسنجان هم در این نشست بیان کرد: امروز صادرکنندگان پسته به دلیل تحریم ها با وارد کردن ارز به کشور دچار مشکلاتی هستند، تعهدات ارزی هم مشکلات صادرکنندگان و فعالان عرصه پسته را دو چندان کرده است.
علی غلامرضایی پور تصریح کرد: صادرات پسته ایران سالانه حدود ۲ میلیارد دلار ارزآوری دارد، از دولت می خواهیم برای نجات صنعت پسته تصمیمات جدی و به نفع کشاورزان و فعالان این عرصه بگیرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر با توجه به اینکه فرصت های تعهد ارزی تمام شده است بانک مرکزی این فرصت را تمدید کند و در اختیار صادرکنندگان قرار دهد تا بتوانند تعهدات ارزی خود را انجام دهند و پسته را به خوبی صادر کنند.
وی خاطرنشان کرد: باید برای خرید پسته توسط صادرکنندگان، از محل صندوق ارزی کشور اعتباراتی به صادرکنندگان اعطا شود تا بتوانند پسته را از کشاورزان خریداری و صادر کنند؛ دولت بودجه ۲۰۰ میلیارد تومان برای این کار در نظر گرفته است امّا این عدد یک درصد مورد نیاز برای پسته امسال هم نخواهد بود.
غلامرضایی پور گفت: شرکت سرمایه گذاری ایران و چین بستری برای حضور سرمایه گذاران چینی در ایران به ویژه رفسنجان فراهم آورده که فرصت خوبی برای حضور صادرکنندگان پسته در بازار چین به دست آمده است.
وی خاطرنشان کرد: همچنین باید زیرساخت ها فراهم شود تا صادرات پسته به صورت مستقیم از رفسنجان به چین انجام شود ضمن اینکه خطوط ریلی در این شهرستان وجود دارد و می توان به صورت مستقیم صادرات ریلی پسته را از رفسنجان به چین انجام داد.