«آرش نبی زاده» در گفت و گو با ایرنا در خصوص وضعیت تولید و صادرات ماهیان سردآبی افزود: در حال حاضر با توجه به محدودیت منابع آبی سالانه بین ۱۰۰ تا ۱۱۵ هزارتن ماهی قزلآلا در سطح ۷ هزارو ۵۰۰ مزرعه در سراسر کشور تولید و به بازارهای داخلی و خارجی عرضه میشود این در حالیست که کشور سالانه ظرفیت تولید ۱۹۶ تا ۲۰۰ هزارتن ماهی قزل آلا را دارد.
مدیرعامل اتحادیه سراسری ماهیان سردآبی تصریح کرد: اکنون بیشترین حجم تولید ماهی قزل آلا مربوط به استانهای چهارمحال و بختیاری، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد و زنجان میشود.
وی اظهارداشت: ماهی قزل آلای تولیدی ایران کیفی و استاندارد است بنابراین این محصول مورد استقبال کشور روسیه قرار دارد، تلاش داریم در آینده صادرات این ماهی را به بازار کشور چین نیز داشته باشیم.
به گفته وی، در حال حاضر قیمت هرکیلوگرم ماهی قزلآلا در بازار جهانی بین ۳ دلار تا ۳.۳ دلار است که با نرخ های داخل کشور تفاوت زیادی دارد.
ایران رتبه دوم تولید قزل آلا درجهان
نبی زاده با بیان اینکه در صنعت ماهیان سردآبی نزدیک ۱۵ هزارنفر به طور مستقیم و ۴۵ هزارنفر به طور غیرمستقیم فعالیت دارند، گفت: ایران طی سال های گذشته به دلیل داشتن تولید بالا در این بخش رتبه اول جهان را داشت، اما اکنون کشور ترکیه رتبه اول تولید قزلآلا در جهان را از آن خود کرده است.
وی با اشاره به اینکه قزل آلا در آب شیرین و شور تولید می شود اضافه کرد: ایران در تولید ماهی قزلآلای آب شیرین رتبه ۲ و ۳ جهان و در تولید قزلآلای آب شور رتبه ۵ و ۶ را به خود اختصاص داده است که امیدواریم با افزایش تولید به طور مجدد به رتبه اول تولید در جهان برسیم.
مدیرعامل اتحادیه سراسری ماهیان سردآبی عدم وجود بازار داخلی مناسب برای این محصول کسب ایران در رتبه دوم جهانی دانست و افزود: پایین بودن قیمت های داخلی نسبت به هزینه های تمام شده تولید موجب عدم تشویق تولیدکنندگان به تولید شده، بنابراین اگر قزلآلای ایران بیش از پیش به بازارهای جهانی راه پیدا کند، میتوانیم به رتبه اول تولید این محصول در جهان بازگردیم.
وی صادرات را یک فرایند تشویقی برای تولید داخلی دانست و افزود: البته امسال به دلیل بارندگی ها تولید نسبت به سال گذشته بهبود یافته است بنابراین انتظار می رود صادرات نیز افزایش یابد.
نبی زاده، قیمت های صادراتی این محصول را نسبت به تولید داخلی متفاوت دانست و اظهارداشت: به طور مثال قیمت های صادراتی نسبت به بازار داخلی بین ۳۰ تا ۴۰ هزارتومان اختلاف دارد که همین موضوع باعث جذب تولیدکنندگان برای افزایش صادرات شده تا بخشی از ضرر خود را جبران کنند.
به گفته وی، اکنون قیمت تمام شده ماهی قزلآلا ۱۲۵ هزارتومان تعیین شده که با ۲۰ درصد سود برای تولیدکنندگان این رقم به حدود ۱۵۰ هزارتومان میرسد اما طی ۱۰ روز اخیر قیمت این محصول در بازار حدود ۱۲۰ هزارتومان به فروش میرفت بنابراین امید تولیدکنندگان، صادرات است که امیدواریم امسال از سالهای گذشته افزایش بیشتری پیدا کند.
فعالیت مزارع پرورش ماهی در کنار رودخانه ها ممنوع شد
نبیزاده تصریح کرد: اخیرا بخشنامهای مبنی بر جلوگیری از فعالیت مزارع پرورش ماهی در بستر رودخانهها از سوی سازمان شیلات ایران ابلاغ شده که مجوز فعالیت مزارعی که پیش از این در کنار رودخانهها احداث شده نیز تمدید نخواهد شد، این در حالیست که در تمام دنیا استخرهای پرورش ماهی در کنار رودخانه ها احداث می شوند.
به گفته وی، در حال حاضر مزارع پرورش ماهی ما در کنار رودخانه ها مجوز رسمی فعالیت دارند و ممانعت از فعالیت این مزارع می تواند در روند کاهش تولید اثرگذار باشد.
عدم پرداخت خسارت واقعی تولیدکنندگان ماهیان سردآبی توسط بیمه
مدیرعامل اتحادیه سراسری ماهیان سردآبی یکی از مشکلات مهم صنعت ماهیان سردآبی را عدم تخصیص وام های کم بهره و عدم پرداخت خسارت مناسب به بهرهبرداران عنوان کرد و گفت: چند سال قبل خسارت زیادی به بخش ماهیان سردآبی ناشی از سیل در استان های کهگیلویه و لرستان وارد شد که هنوز خسارت های این بخش پرداخت نشده یا مبالغ پرداختی واقعی نیست به طور مثال تولیدکننده ما ۵ میلیارد تومان خسارت سیل دیده اما بیمه تنها ۷۰ میلیون تومان محاسبه و پرداخت می کند.
وی بر این باور است که اگر وزارتخانه های مربوطه مانند وزارت نیرو و جهاد کشاورزی کارهایی از جمله آبخیزداری و لایروبی رودخانه ها را به موقع انجام دهند تولیدکنندگان دچار خسارت های هنگفت نمیشوند.
نبی زاده افزود: درحال حاضر برخی از مزارع پرورشی استانهای کهگیلویه و بویراحمد و لرستان با مشکلات جدی کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش روبرو هستند که در صورتی که دولت حمایت های لازم از جمله ارایه تسهیلات کمبهره به این بخش را نداشته باشد، بخشی از مشکلات تولیدکنندگان برطرف خواهد شد.
وی درباره بیمه نیز گفت: طی سالهای گذشته مشکل بیمه شدن تولیدکنندگان را داشتیم اما امروز مشکل اصلی ما در این بخش عدم صحیح پرداخت خسارات است که به نظر میرسد ضعفهایی در بخشنامهها وجود دارد که نیازمند اصلاح جدی است.
نبیزاده پیشنهاد داد: برای پرداخت صحیح میزان خسارت ها و رقابت پذیری در این بخش لازم است بخش خصوصی در بیمه محصولات کشاورزی بویژه ماهیان سردآبی وارد عمل شود.