به گزارش ایرنا، بیش از ۱۵۰ سال پیش عمارت شمسالعماره به دستور ناصرالدینشاه قاجار در مجموعه کاخ گلستان ساخته شد.
عمارتی ۳۵متری که بلندترین ساختمان آن دوران پایتخت بود و پیش از برج میلاد و برج آزادی و سردر باغ ملی، نماد شهر تهران بهحساب میآمد.
گفتنی است که از سویی دیگر در تاریخ نقل شده که نخستین تلگراف ایران را ناصرالدینشاه از بالای شمسالعماره به مسجد سپهسالار ارسال و نیز موردی مهمتر این بود که نخستین ساعت عمومی پایتخت بر بلندای این عمارت نصب شد؛ ساعتی که در آن روزگار تنها راه اطلاع پایتختنشینها از زمان بود و اگر روزی خراب میشد، زمان خواب و خوراک و قرار و مدارهای مردم به هم میریخت.
جریان این ساعت در تاریخ این گونه بیان شده است که ناصرالدین شاه عاشق ساعت بود و از این رو در روزگار حکومتش به هر کشوری که پا میگذاشت ساعت هدیه میگرفت و تحفه ای نیز از انگلستان به کشورمان آورد. هماکنون حدود ۳۰ عدد ساعت در کاخ گلستان نگهداری میشوند که بیشتر آنها به این شاه قاجاری پیشکش شده است.
هدیه ملکه بریتانیا، ساعتی دوطرفهای است که از حدود ۱۵۰ سال پیش بر بالای عمارت شمسالعماره نصب شد و به گونه ای بود که صدای بسیار بلندی داشت و هر بار در گردش خوابوخوراک را از کاخنشینان و حتی مردمان شهر تهران میربود.
از این رو ناصرالدین شاه دستور داد تا صدای آن کم شود ولی با دستکاری ساعت به دست نابلدان، دیگر آن صدا برای همیشه خاموش شد.
با این توصیف ساعت همچنان تا پایان حکومت قاجار کار می کرد که با پایان یافتن حکومت قاجاری و روی کار آمدن پهلویها، عمر این ساعت هم تقریبا به سر آمد. ساعت شمسالعماره قریب به ۹۰ سال، ساعت ۶:۱۰ دقیقه روزی از روزهای سال ۱۳۰۴ را نشان دهد.
پس از آن در سالهای ۱۳۸۹، ۱۳۹۱ و ۱۳۹۷ مجدد تعمیر این ساعت در باب عالی انجام شد و چند صباحی نیز فعال بود اما پس از چندی از مدار خارج و دوباره از حرکت بازماند.
اما زنگ ناقوس ساعت ملکه ویکتوریای انگلیس پس از چند سال خاموشی از فراز عمارت عالی شمشالعماره کاخ گلستان تهران به گوش رسید.
مهلت بازپرداخت تسهیلات بانکی فعالان گردشگری ۶ ماه دیگر تمدید شد
علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در توئیتی از تمدید ۶ ماهه مهلت بازپرداخت تسهیلات بانکی کرونا برای فعالان گردشگری تا پایان شهریورماه ۱۴۰۰ خبر داد.
مونسان در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: فعالان گردشگری سال سختی را پشت سر گذاشتهاند. در این دوران، تلاش ما در وزارت تسهیل فعالیت و بهبود وضعیت این عزیزان بوده است.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تصریح کرد: طی یک سال گذشته بازپرداخت تسهیلات بانکی کرونا امهال شده بود و حالا این امر، با پیگیری همکارانم در معاونت گردشگری برای ۶ ماه دیگر تمدید شده است.
توافق وزارت میراثفرهنگی و دیوان عدالتاداری در فرآیند ثبت آثار ملی
محمدحسن طالبیان معاون میراثفرهنگی کشور گفت: براساس مذاکرات اخیر با قضات و معاونان دیوان عدالت اداری توافقهای خوبی در خصوص فرآیند ثبت آثار ملی با دیوان عدالت اداری انجام شده است.
طالبیان در دیدار با معاونان میراثفرهنگی استانها و مسئولان ثبت آثار ادارات کل استانی که با حضور مصطفی پورعلی مدیرکل ثبت آثار و کارشناسان ستادی حوزه ثبت آثار وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مذاکرات انجام شده با قضات و معاونان دیوان عدالت اداری را تشریح کرد.
وی در خصوص توافقهای انجام شده با دیوان عدالت اداری عنوان کرد: از جمله موارد مورد توافق با دیوان عدالت اداری میتوان به رعایت فرایند تعریف شده در دستورالعمل ابلاغی به شماره ۲۲۰۸۹/۹۸۲۱۰۰ مورخ ۱۳۹۸/۷/۹ از سوی وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در خصوص ثبت آثار ملی اشاره کرد که در اجرای این دستورالعمل، فرایندی برای رسیدگی به اعتراض مالکان به ثبت اثر تعریف شده است.
مدیر پایگاه میراث جهانی: موزه باستان شناسی بم راهاندازی میشود
محسن قاسمی مدیر پایگاه میراث جهانی و منظر فرهنگی بم گفت: موزه تاریخ و باستان شناسی این شهر تاریخی با همکاری شهرداری و شورای شهر در سال جاری راهاندازی خواهد شد. با راهاندازی موزه تاریخ در شهر بم محل مناسبی برای علاقمندان به حوزه تاریخ و باستانشناسی ایجاد میشود.
وی با اشاره به بازنگری طرح جامع مدیریت منظر فرهنگی بم برای حفظ باغ شهر این شهرستان تصریح کرد: این پروژه در قالب همکاری با پروژه طرح تفصیلی بم تا پایان سال ۱۴۰۰ انجام میشود.
مدیر پایگاه میراث جهانی و منظر فرهنگی بم بیان کرد: سال گذشته به دلیل شیوع ویروس کرونا موزهها و اماکن تاریخی این استان از جمله ارگ تاریخی بم تعطیل بود و این اتفاق فرصتی برای مرمت و بازسازی بخشهای مختلف این بنای تاریخی فراهم آورد.
وی ادامه داد: مرمت اصطبل حکومتی، یخدان، خانه میراکبر و سیستانی، مجموعه عمارت دروازه دوم، برج کلاه فرنگی و همچنین ساماندهی کمپ اقامتی، ایجاد سامانه حفاظت الکترونیک و پایش تصویری از جمله اقدامات انجام شده در ارگ تاریخی بم طی سال گذشته محسوب می شود.
مرمت و بازسازی دیوار جنوبی معبد آناهیتای کنگاور آغاز شد
مرتضی گراوند مدیر پایگاه ملی معبد آناهیتای کنگاور از آغاز مرمت و بازسازی دیوار جنوبی این سازه سنگی پس از سالها انتظار خبر داد.
گراوند افزود: بعد از پیگیریها و تلاشهای مکرر و جلسات مختلف با مسوولان اداره کل میراث فرهنگی استان و امور پایگاههای کشور و بازدید معاون دفتر امور پایگاههای وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی از معبد آناهیتا، مجوز مرمت و بازسازی دیوار جبهه جنوبی و جنوب غربی بر اساس داشتههای موجود صادر شد.
وی با بیان اینکه ابتدا برای این کار از سنگهای موجود بنا در مرمت دیواره جبهه جنوبی استفاده میشود، توضیح داد: با قرارگیری سنگهای موجود بنا در محل اصلی خود، جانمایی سنگهای مفقود شده نیز شناسایی خواهد شد.
ثبت ملی ۶هزار و ۳۲۶ اثر فرهنگی تاریخی در دولت تدبیر و امید
محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور با بیان اینکه تا کنون ۳۸هزار و ۷۱۱ اثر در قالب آثار منقول، غیرمنقول، طبیعی و ناملموس در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، گفت: از این تعداد هزار و ۸۲۲ اثر در دولت یازدهم و ۴هزار و ۵۰۴ اثر در دولت دوازدهم ثبت شده است.
طالبیان درباره برنامه معاونت میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حوزه ثبت آثار فرهنگی تاریخی گفت: در این دوره فرایندهای اجرایی ثبت و تعیین حریم را بازبینی و اصلاح کردیم. بر همین اساس دستورالعمل های اجرایی مرتبط با حوزه ثبت و حریم بروزرسانی و به ابلاغ شده است.
۲ اثر تاریخی در سرپلذهاب مرمت و بازسازی میشود
نورالدین فرزادیپور فرماندار سرپل ذهاب گفت: ۲ اثر تاریخی و باستانی در این شهرستان و راه دسترسی به آنها برای رونق بخشی به گردشگری و حفاظت از هویت و میراث گذشتگان، مرمت و بازسازی میشود.
فرزادیپور با تاکید بر شتاببخشی در عملیات تعمیر و مرمت این آثار، افزود: این آثار تاریخی شامل اثر «آنوبانینی» و بهسازی مسیر راه دسترسی «دکان داوود» است.
وی اظهار داشت: نقش برجسته «آنوبانینی» متعلق به یکی از چهار عنصر قومی زاگرسنشین در هزاره سوم پیش از میلاد به نام لولوبیان است که پیش از آریاییها در این محل سکونت داشتند و به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
وی گفت: «دکان داوود» نیز مقبرهای سنگی مربوط به دوره مادها در شهرستان سرپل ذهاب در بخش قلعه شاهین روستای «کل داوود» واقع شده و به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
باغ و عمارت قوامی نیشابور در فهرست آثار ملی ثبت شد
محمد اسماعیل اعتمادی رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیشابور گفت:باغ و عمارت تاریخی قوامی که در مجاورت باغ امین الاسلامی قراردارد به شماره ۱۳۷ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
اعتمادی افزود: این باغ و عمارت زیبا که متعلق به خاندان قوامی است دارای فضاهای متعدد از جمله عمارت مرکزی با نمای زیبای آجری و گچبریها و نقاشیهای زیبا در زیر سقفهای اتاقها و تالار است. همچنین ساختمانهای محل اسکان خدمه و کارگران در ضلع شمال غربی باغ با مصالح خشت و گل قرار داشته که اکنون مخروبه شده اند.
وی ادامه داد: همچنین رشته قناتی از داخل باغ عبور میکرده که آب مورد نیاز قسمتی از فضای سبز و درختان باغ نیز از همین قنات تامین میشده است.
رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیشابور گفت: متاسفانه پس از درگذشت مالک اصلی باغ، این باغ زیبا به حال خود رها و به دلیل عدم نگهداری، قسمتی از عمارت مرکزی باغ به شدت تخریب شده است و تعدادی از درختان باغ نیز به دلیل عدم آبیاری خشک گردیده و از بین رفته اند.
اعتمادی افزود: با ثبت باغ قوامی در فهرست آثار ملی و مذاکراتی که میراث فرهنگی، شورای اسلامی شهر و شهرداری با ورثه قوامی خواهند داشت این اثر تاریخی به زودی تعیین تکلیف گردیده و با ورود سرمایهگذار بخش خصوصی یا تحویل آن به شهرداری، به یکی از جاذبه های گردشگری و فرهنگی نیشابور تبدیل می شود.
همهگیری کرونا تورهای موتورسواری را متوقف کرد
سعید باقری رئیس کلوپ موتورسواران کانون جهانگردی و اتوموبیلرانی وزارت میراث فرهنگی، هدف اصلی کلوپ را ساماندهی تور موتورسواری در کشور عنوان کرد و درباره چرایی برگزار نشدن این تورها، گفت: اهمیت شرایط مناسب آب و هوایی، شدت همهگیری کرونا و محدودیتهای ناشی از آن، سبب شده تا این تورها کم یا متوقف شوند.
باقری با بیان این که هدف اصلی کلوپ، ساماندهی تور موتورسواری در کشور است، گفت: دلیل انتخاب مبدا و مقصد مرتبط با حوزه گردشگری در تورهای موتورسواری، مانند کاخ نیاوران، گلستان، مرقد امام خمینی (ره)، برج میلاد برای معرفی این اماکن به مردم و ترویج صنعت گردشگری است.
وی در خصوص چرایی دلیل کم برگزار شدن این تورها، گفت: اهمیت شرایط مناسب آب و هوایی، شیوع کرونا و محدودیت های ناشی از آن، سبب شده تعداد این تورها کم شود؛ در غیر این صورت می توانستیم ماهیانه سه تور موتورسیکلت برگزار کنیم.
حضور ۲۸ شرکت ایرانی در نمایشگاه مجازی بینالمللی گردشگری برلین
ظرفیتهای گردشگری و جاذبههای تاریخی، فرهنگی، مذهبی و زیارتی ایران با حضور ۲۸ دفتر خدمات مسافرتی، شرکت گردشگری و جامعه تورگردانان در نمایشگاه مجازی بینالمللی توریسم و جهانگردی برلین (ITB) معرفی شد.
نمایشگاه بینالمللی گردشگری برلین مشهور به ITB از ۱۹ اسفندماه ۱۳۹۹ به صورت مجازی و با حضور ۱۸۵ کشور کار خود را آغاز کرد. این نمایشگاه سال گذشته با همهگیری ویروس کرونا برگزار نشد و امسال نیز به صورت مجازی اولین تجربه خود را کسب کرد.
جمهوری اسلامی ایران با یک سالن اختصاصی در فضای مجازی امیدوار است به زودی به روزهای پررونق گردشگری برگردد. گردشگری ایران از سال گذشته تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا همانند کشورهای دیگر با افت شدیدی در صنعت گردشگری مواجه شده است.
۱۴۴ هزار اشتغال و ۱۸۱هزار مجوز فعالیت
صنایعدستی و هنرهای سنتی، حوزهای وسیع است که بیش از نیم میلیون هنرمند و صنعتگر را در برمیگیرد و معاونت صنایعدستی و هنرهایسنتی وزارت میراث فرهنگی در حوزه تولید با اعطای ۱۸۱ هزار و ۷۹۵ مجوز صنایعدستی در سه بخش انفرادی، گروهی و مشاغل خانگی برای ۱۴۴ هزار و ۷۶۲ نفر شغل از محل مجوزهای تولید صنایعدستی و با پرداخت ۲۳۵ میلیارد تومان تسهیلات از محل مجوزهای مشاغل خانگی، ۳۳ هزار و ۹۷۲ شغل ایجاد کرده است.
پویا محمودیان درباره اعطای تسهیلات اشتغالزا به فعالان صنایعدستی میگوید: بیش از ۶۶ میلیارد تومان تسهیلات از محل کمکهای فنی و اعتباری به ذینفعان صنایعدستی پرداخت شده است، در زمینه تسهیلات روستایی هم بیش از ۲۵۶ میلیارد تومان از محل تسهیلات روستایی به حوزه صنایعدستی پرداخت و از پرداخت این میزان تسهیلات، ۱۹ هزار و ۲۶۵ فرصت شغلی ایجاد شده است. بیش از ۹ میلیارد تومان نیز تسهیلات از محل اشتغال فراگیر اختصاص پیدا کرد که منجر به ایجاد ۵۰۷ فرصت شغلی شد.