به گزارش تجارت گردان به نقل از ایرنا، «محمود کریمی» امروز (دوشنبه) در جمع خبرنگاران افزود: در صورتی که صنایع از این الزام قانونی تبعیت نکنند، یک تا پنج درصد از برق مصرفی آنها با نرخ تجدیدپذیر محاسبه و در قبوض آنها اعمال میشود.
وی ادامهداد: در هفتههای اخیرشاهد قطعی مکرر برق صنایع در کشور بودهایم که دلیل آن سرمای هوا، مصرف زیاد گاز و کسری تراز گاز اعلام شده است.
این عضو انجمن ساتکا خاطرنشانکرد: قطعی برق در سالهای اخیر در انتهای بهار و تابستان نیز تکرار شده، به صورتی که برق واحدهای صنعتی که در شهرکهای صنعتی واقع هستند، یک روز در هفته قطع بوده است.
کریمی گفت: این در حالی است که ایران دارای قابلیت بسیار بالا برای ساخت نیروگاه تجدیدپذیر از جمله نیروگاههای بادی و خورشیدی است که در فصول مختلف سال میتوانند بدون نیاز به سوخت، برق تولید کند.
پتانسیل پنجهزار مگاوات نیروگاه خورشیدی روی سقف صنایع در شهرکهای صنعتی
وی با تقسیم صنایع به دو بخش صنایع بزرگ و صنایع کوچک و متوسط، ادامهداد: نزدیک به ۸۳۰ شهرک و ناحیه صنعتی در ایران وجود دارد که از این تعداد، حدود ۵۰۰ شهرک صنعتی، بیش از ۳۲۰ ناحیه صنعتی و حدود ۱۰ منطقه ویژه اقتصادی هستند. در این شهرکها و نواحی صنعتی حدود ۵۰ هزار واحد صنعتی کوچک و متوسط وجود دارد.
عضو هیاتمدیره انجمن ساتکا افزود: اگر هر کدام از واحدهای صنعتی بهطور متوسط حدود ۱۰۰ کیلو وات نیروگاه خورشیدی نصب کنند، پنجهزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاه خورشیدی به مدار میآید که در ظهر تابستان به داد صنایع و وزارت نیرو خواهد رسید.
خرید تضمینی برق خورشیدی از صنایع
کریمی خاطرنشان کرد: وزارت نیرو از صنایعی که اقدام به احداث نیروگاه خورشیدی تا ۳ مگاوات کنند، طبق قرارداد خرید تضمینی ۲۰ساله، برق را با نرخهای خرید تضمینی خریداری میکند نرخهای پایه خرید تضمینی برای نیروگاههای با ظرفیت تا ۲۰ کیلووات برابر ۱۷۵۰ تومان و برای نیروگاههای ۲۰ تا ۲۰۰ کیلووات برابر ۱۶۵۰ تومان است. تا ۳ مگاوات نیز امکان احداث نیروگاه و خرید تضمینی وجود دارد.
وی گفت: نرخهای پایه خرید تضمینی مشمول ضریب تعدیل میشوند که بر اساس تورم و افزایش نرخ ارز افزایش مییابند، بهطوریکه نرخهای پایه سالهای قبل هم اکنون مشمول ضرایب تعدیل تا پنج برابر شدهاند و درآمد این نیروگاهها پنج برابر شده است.
عدم قطعی برق صنایعی که نیروگاه خورشیدی احداث کنند
این فعال انرژیهای تجدیدپذیر ادامه داد: باتوجهبه اینکه در شهرکهای صنعتی تعداد زیادی واحد صنعتی (عموماً بین هفت تا ۷۰ واحد صنعتی) روی یک خط ۲۰ کیلوولت قرار دارند، در زمان مدیریت بار، شرکتهای توزیع برق کل خط ۲۰ کیلوولت را قطع میکنند و در نتیجه برق همه واحدهای صنعتی که روی این خط هستند، با هم قطع میشوند.
کریمی بیانداشت: انجمن ساتکا در حال رایزنی با شرکتهای توزیع برق است که این مشوق برای صنایع تعریف شود که در زمان مدیریت برق در تابستان، صنایعی که نیروگاه خورشیدی نصبکردهاند، از شمول مدیریت برق مستثنی شوند و برق آنها قطع نشود.
وی افزود: این موضوع از دو طریق امکانپذیر است؛ نخست اینکه تعداد مشخصی واحد صنعتی که روی یک خط ۲۰ کیلوولت داخل شهرک مستقر هستند نیروگاه خورشیدی احداث کنند، به صورتی که مجموع توان تولیدی آنها به ظرفیت مشخصی از بار خط فوق برسد و در نتیجه کل فیدر از شمول قطع بار مستثنی شود.
وی خاطرنشان کرد: راه دوم اینکه واحدهای صنعتی مجهز به کنتورهای هوشمند و کنتاکتور برای قطع و وصل از راه دور شوند و شرکت توزیع بتواند تک، تکواحدها را از راه دور قطع و وصل کند، در این صورت در زمان مدیریت بار توسط شرکتهای توزیع برق، میتوان واحدهای صنعتی که اقدام به نصب نیروگاه خورشیدی کردهاند بهصورت انفرادی را از قطعی بار مستثنی کرد مواردی که اینجا گفته شد مربوط به صنایع کوچک و متوسط داخل شهرکهای صنعتی است.
هزینه نیروگاه خورشیدی چقدر است؟
عضو انجمن ساتکا با بیان اینکه هزینه هر کیلووات نیروگاه خورشیدی عددی بین ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومان است که بر اساس نوع تجهیزات استفاده شده و ظرفیت نصب شده متفاوت است، افزود: بنابراین یک نیروگاه ۲۰ کیلوواتی قیمت حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان، یک نیروگاه ۱۰۰ کیلوواتی بین ۲ تا ۲.۵ میلیارد تومان و یک نیروگاه ۲۰۰ کیلوواتی حدود چهار میلیارد تومان قیمت دارد.
بخش پاسخگویی به صنایع در انجمن ساتکا راهاندازی شد
وی خاطرنشان کرد: انجمن ساتکا بخشی را برای پاسخگویی به صنایع راهاندازی کرده است که به صنایع در خصوص احداث نیروگاه تجدیدپذیر و محاسبه ظرفیت معادل پنج درصد برق مصرفی واحد صنعتی مشاوره میدهد و همچنین باتوجهبه وجود کمیته مشاوران و کمیته پیمانکاران در انجمن ساتکا و دارابودن حدود ۲۰۰ شرکت فعال در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر، این شرکتها قادر هستند طراحی، امکانسنجی، تأمین تجهیزات و احداث نیروگاه را برای صنایع انجام دهند.
کریمی افزود: انجمن سمینارهایی را در شهرکهای صنعتی از جمله عباسآباد و شمسآباد برای صنایع برگزار کرده است که در این سمینارها واحدهای صنعتی ازیکطرف و شرکتهای فعال در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر از طرف دیگر حضور دارند و به سؤالات واحدهای صنعتی پاسخ داده میشود.
وی گفت: همچنین قرار است انجمن سمیناری را برای صنایع بزرگ در اسفندماه برگزار کند که موارد مختلف قانونی، فنی و اقتصادی مربوط به احداث نیروگاههای تجدیدپذیر در صنایع بهصورت تخصصی مورد بحث قرار گیرد.
تهاتر برق تجدیدپذیر تولیدی صنایع با شبکه برق
عضو انجمن ساتکا در خصوص عدم قطع برق صنایع طبق مصوبه وزارت نیرو که در تیرماه امسال ابلاغ شد، گفت: برق این صنایع در نقطه مصرف به میزان برق تولیدی بهصورت هموار از شمول قطع یا محدودیت برق مستثنی خواهد بود.
وی خاطرنشانکرد: معنای برق تولیدی بهصورت هموار این است که اگر صنعت بهصورت سه شیفت یا تک شیفت کار کند، برق هموار به صنعت تحویل داده شود. بدین منظور قرارداد سهجانبهای طراحی شد تا بین واحد صنعتی، ساتبا (سازمان انرژیهای تجدیدپذیر) و توانیر منعقد شود.
به گفته کریمی، درخواست بخش خصوصی این است که شرکت توانیر هر چه سریعتر نسبت به تعیین تکلیف این قرارداد اقدام کند، زیرا موضوع عدم قطع برق به توانیر مرتبط و از نظر ما این موضوع بیشتر مربوط به صنایع بزرگ میشود.