×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : سه شنبه, ۲ بهمن , ۱۴۰۳
ضرورت انطباق بانکداری با فقه اسلامی

به گزارش ایبنا به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی؛ دکتر صالح‌آبادی به همراه اعضای شورای فقهی بانک مرکزی در دیدار با مراجع تقلید و آیات عظام، حسین نوری همدانی، عبدالله جوادی آملی و جعفر سبحانی بر ضرورت انطباق بانکداری با فقه اسلامی تاکید کرد و گفت: توسعه بانکداری در چارچوب قواعد شرعی و اسلامی، برای ما مهم و حایز اهمیت بوده و در دستور کار جدی بانک مرکزی در دوره جدید است.

بر اساس این گزارش، رئیس کل این بانک در سفر یک روزه  خود به شهر قم به منظور دیدار با مراجع و آیات عظام ضمن اشاره به ایجاد شورای فقهی بانک مرکزی و فعالیت های این شورا طی سه سال گذشته، در این خصوص تأکید کرد: وظیفه شورای فقهی تطبیق رویه‌ها و قوانین بانکی با مبانی شرعی و فقهی است و در این دوره نیز تلاش کردیم با تقویت جایگاه شورای فقهی و ایجاد دبیرخانه آن در بانک مرکزی، نسبت به گسترش فعالیت های این شورا اقدام کنیم.

دکتر صالح آبادی با اشاره به فعالیت‌های کمیته فقهی بورس در دوران حضورش در بازار سرمایه تصریح کرد: موضوع توسعه بانکداری در چارچوب قواعد شرعی از دغدغه های این دوره است و در همین راستا کارگروه تخصصی شورای فقهی بانک مرکزی به منظور بررسی مسائل و مباحث کارشناسی و ارائه نظرات به شورای فقهی، در شهر قم تشکیل شده است.

وی خاطرنشان کرد: امیدوام به یاری خداوند بتوانیم شرایطی را فراهم کنیم که دغدغه مراجع و متدینین درخصوص امور بانکداری رفع شود. 

همچنین در این دیدارها دکتر علی صالح آبادی گزارشی از اقدامات بانک مرکزی به ویژه در راستای تحقق بانکداری اسلامی و تقویت ارزش پول ملی را به مراجع تقلید و آیات عظام ارائه کرد. 

رئیس شورای فقهی بانک مرکزی: جایگاه شورای فقهی بانک مرکزی باید تقویت شود 
 

6

همچنین آیت‌الله مصباحی مقدم، رئیس شورای فقهی بانک مرکزی نیز در این دیدار ضمن تأکید بر تقویت جایگاه شورای فقهی در بانک مرکزی در این دوره یادآور شد: در حال حاضر ابزارهای سیاست های پولی بانکی براساس قواعد شرعی و فقهی طراحی می شود و در این زمینه نیز معاونت نظارت بانک مرکزی مکلف شده است که با طراحی فرم‌های ویژه و خاص بر روند اجرای ضوابط فقهی و شرعی مصوب شورا بر فعالیت نظام بانکی و اجرای بهتر این قواعد نظارت کند.
 

آیت الله العظمی نوری همدانی: گسترش ابزارهای مبتنی بر عقود اسلامی به تسهیل کسب وکارها کمک می‌کند 
 

3

آیت الله العظمی نوری همدانی در دیدار رییس کل بانک مرکزی با تأکید بر قواعد بانکداری بدون ربا در نظام بانکداری کشور بر حرام بودن هرگونه فعالیت ربوی در اسلام اشاره کرد و افزود: استفاده و گسترش و تنوع عقود اسلامی در نظام بانکی باید در دستور کار قرار گیرد. با آقایان سیف و همتی نیز مسأله دیرکرد بانک ها را به عنوان ربای حرام مطرح کردیم و خواستیم دیرکرد را بردارند اما نشد و نتوانستند.

آیت الله العظمی نوری همدانی خاطرنشان کرد: در کنار این امر، بانکها باید سازوکارهایی را برای هدایت سرمایه‌های مردم به سمت فعالیت های مولد اقتصادی اعم از بخش کشاورزی، صنعت صادرات و واردات در نظر گیرند و اینگونه به توسعه اقتصادی کشور کمک کنند.

وی تصریح کرد: گسترش ابزارهای مبتنی بر عقود اسلامی به تسهیل و گسترش کسب‌وکارها، رشد تولید و رشد اقتصادی قطعاً کمک خواهد کرد.

این مرجع تقلید در پایان خواستار تقویت ارزش پول ملی شد و گفت: کنترل تورم امری بسیار مهم است و باید تلاش کرد تا با به‌کارگیری سیاست‌های مناسب به برطرف شدن مشکلات معیشتی مردم کمک کرد. 

 آیت الله العظمی جعفر سبحانی: بانکها امانتدار سرمایه مردم باشند
 

5

در ادامه دیدارهای رئیس کل بانک مرکزی با مراجع تقلید، آیت‌الله العظمی جعفر سبحانی با اشاره به تاریخچه بانکداری ایران گفت: بانکداری اسلامی و ضوابط و قواعد آن باید به تدریج گسترش پیدا کند. لذا بانکها و کارکنان شبکه بانکی باید امانت دار سرمایه‌ها و حافظ منافع مردم باشند. از طرفی ضروری است بانکداری اسلامی پی گرفته شود.

وی افزود: همچنین در موضوع تعدد شعب بانکی باید این موضوع بررسی و به منظور تطابق با استانداردهای موجود در این زمینه اقدامات لازم انجام شود. ذکر این نکته ضروری است که در فعالیت های بانکی نیز، باید کارمزد واقعی در نظام بانکی مبنای کار باشد.

آیت‌الله العظمی سبحانی در پایان افزود: بانک‌ها امانت‌دار مردم باشند. همه باید کمک کنند تا بانکداری اسلامی که به نفع مردم است و از دغدغه های دکتر صالح‌آبادی نیز هست در دوره جدید محقق شود.

آیت الله العظمی جوادی آملی: اقتصاد و حمایت عملی از تولید در شرایط کنونی، حرف اول کشور 
 

4

آیت الله العظمی جوادی آملی در این دیدار صمیمانه با اشاره به اقدام حکیمانه رهبر معظم انقلاب در تعیین بجای شعار امسال مبنی بر پشتیبانی از تولید و مانع زدایی تاکید کردند: اقتصاد و حمایت عملی از تولید در شرایط کنونی، حرف اول کشور و شاخصی بسیار مهم است. 

ایشان تأکید کردند: از نظر فلسفه و کلام، اصول اعتقادی، اصل اول است، اما از نظر جامعه شناسی، اقتصاد حرف اول را می‌زند. در اسلام، از «مال» به ستون فقرات یک ملت تعبیر شده است.

آیت الله العظمی جوادی آملی تاکید داشتند: بانک‌مرکزی وظیفه بسیار سنگینی دارد، از کارهای اصلی بانک مرکزی این باشد که دست قانون دانانی که قانون را دور می‌زنند از ذخایر بانک مرکزی کوتاه کند؛ اختلاس های میلیاردی از افراد عادی ساخته نیست، این اختلاس ها با قلم افراد صورت می گیرد نه با زور اسلحه. لذا در خصوص اختلاس های صورت گرفته نیز، بررسی و آسیب شناسی شود که چگونه افرادی توانستند حق را باطل کنند و اختلاس صورت بگیرد.

ایشان در بخش دیگری از سخنان خود ابراز داشتند: آبروی انسان امانت الهی است و انسان امین الله است، پیامبر دست کارگری را بوسید که برای خودش کار می کرد و کنار سفره خود می نشست. بر همگان واجب است که این مملکت را با کرامت اداره کنند و راه آن رونق تولید و اشتغال است.

معظم له در پایان اظهار داشتند: ما به این کشور امیدواریم، شهیدان همانطور که در زنده بودن خود فکر جامعه خود هستند در آخرت و در برزخ نیز به فکر جامعه خود هستند و مرتباً برای مردم دعا می کنند، کشور چنین سرمایه معنوی عظیمی دارد. باید قدردان این سرمایه های عظیم معنوی و مادی بود و از آنها به بهترین نحو در راستای آبادانی این کشور بهره گرفت.

گفتنی است رئیس کل بانک مرکزی در ادامه دیدارهای خود عصر امروز با آیت الله العظمی علوی گرگانی دیدار و گفت وگو خواهد کرد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.