×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : سه شنبه, ۲۹ آبان , ۱۴۰۳
علت کاهش تولید و صادرات زعفران در سال جاری، خشکسالی است

« غلامرضا میری» در گفت و گو با ایرنا درباره انتشار اخباری مبنی بر کاهش ۶۳ درصدی صادرات زعفران ایرانی در دی ماه سال ۱۴۰۰، افزود: آمارهای سال ۱۴۰۰ وزارت جهاد کشاورزی نشان می دهد که تولید زعفران به دلیل خشکسالی و محدودیت منابع آبی بین ۳۰ تا ۶۰ درصد به‌طور متغیر کاهش داشته است.

 رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران کشور تصریح کرد: براساس آمارهای موجود در مجمموع صادرات زعفران در ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه سال ۹۹ حدود ۱۵.۷ درصد کاهش نشان می دهد.

وی اظهارداشت: برآوردهای حاکی از آن است که در یک ماهه دی ماه سال ۱۴۰۰ نسبت به دی ماه سال ۱۳۹۹ نزدیک ۵۷ درصد کاهش داشته و این رقم ۶۳ درصد نیست.

میری گفت: طبق آمارها  در سال ۱۳۹۹ بین ۴۵۰ تا ۵۰۰ تن زعفران در سطح ۱۲۶ هزار هکتار تولید شد که از این میزان حدود ۳۲۵ تن به کشورهای هدف صادر شد.

نداشتن کد ریجستری تجار، علت اصلی کاهش صادرات زعفران

نایب رییس شورای ملی زعفران  با بیان اینکه اکنون بخش عمده زعفران ایران به کشور چین صادر می شود، گفت: آذرماه امسال کشور چین به سازمان توسعه تجارت اعلام کرد که همه صادرکنندگان باید کد ریجستری داشته باشند مثل امریکا که تجار ایرانی کد داشتند، اما اکنون با محدودیتی که با کد رجیستری تجار ایجاد کرده اند صادرات به چین با مشکل روبه‌رو شده است، اما صادرات به دیگر کشورهای جهان ادامه دارد.

میری اضافه کرد: ۶۰ تاجر در کشور در بخش زعفران فعالند که از این تعداد برای ۱۱ نفر که بدهی ارزی و مالیاتی نداشته اند کد ریجستری دریافت کرده ایم، اما بقیه صادرکننگان کد ریجستری طبق قوانین کشور چین ندارند.

افزایش میزان قاچاق زعفران به افغانستان و کشورهای عربی

رییس اتحادیه فروشندگان زعفران گفت: همچنین اکنون کشورهایی مانند چین و هندوستان تعرفه های صادراتی  ۳۸ درصدی برای ورود این محصول برای ایران در نظر گرفته اند که برای تجار ایرانی صرفه اقتصادی ندارد، در عین حال میزان قاچاق زعفران به افغانستان و کشورهای عربی افزایش یافته است زیرا برخی کشورها همانند افغانستان بابت صادرات زعفران به هندوستان تعرفه ای پرداخت نمی کنند.

وی اظهار داشت: بنابراین صادرات این محصول با تعرفه های بالا برای تجار ایرانی که بابت برگشت ارز به کشور نیز دچار  مشکلاتی  هستند به‌صرفه نیست، زیرا تاجر ما باید بابت برگشت ارز به کشور هزینه ای بین یک تا ۲ درصد بپردازد و پس از ورود نیز ارز را توسط بانک مرکزی با هزینه ۲ تا ۲.۵ درصد در سامانه  ارز نیمایی تبدیل کند.

میری افزود: به نظر می رسد برای صادرات زعفران بهتر است دولت راهکاری بیندیشد تا ارز برگشتی به کشور به شکل توافقی و خارج از سامانه نیمایی در مبادله با واردکنندگان کالا یا بازار آزاد تبدیل شود.

وی تصریح کرد: وجود سیستم ارزی کشور ما باعث شده قاچاق زعفران به وفور صورت گیرد به طوریکه بخشی از زعفران به شکل قاچاق وارد افغانستان شده و به دلیل نداشتن تعرفه با هندوشتان یا چین این محصول با قیمت مناسب وارد این کشورها می شود.

نرخ خرید هر کیلو زعفران بین ۱۹ تا ۳۶ میلیون تومان

نایب رییس شورای ملی زعفران درباره قیمت زعفران از تولیدکنندگان گفت: اکنون هر کیلوگرم زعفران با قیمت بین ۱۹ تا ۳۶ میلیون تومان برحسب کیفیت و درجه بندی از تولیدکنندگان خریداری می شود که در بازار عمده فروشی با نیم تا یک درصد سود به دست شرکت های بسته‌بندی می رسد، اما در شرکت های بسته بندی به جای سود ۱۲ درصدی، سودهای کلان بین ۲۰ تا ۳۰ درصدی در نظر گرفته می شود که باعث گران شدن قیمت این محصول در بازار می شود.

به گفته وی، پیش از این قیمت هر کیلوگرم زعفران در بازار به ۴۵ میلیون تومان نیز رسید اما اکنون به طور مجدد این نرخ به کمتر از ۴۰ میلیون تومان افت داشته است.

میری با اشاره به اینکه پیاز زعفران تا هفت سال قابل برداشت محصول را دارد، افزود: دوره کاشت زعفران هر ساله از خرداد تا مهرماه و دوره برداشت از ۲۵ مهرماه تا پایان آذرماه انجام می شود که با توجه به غرقابی بودن این گیاه، نیازمند منابع آبی در استان های کم باران هستیم.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.