×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : چهارشنبه, ۳ بهمن , ۱۴۰۳

به گزارش پایگاه خبری تجارت گردان به نقل از خبرگزاری صدا و سیما؛  محمد جواد ظریف در حاشیه نشست امروز هیئت دولت و در جمع خبرنگاران اینستکس را وسیله‌ای برای اجرای تعهدات اروپا و نه دستورات آمریکا دانست و گفت: اقدامات اروپا تاکنون هیچ تناسبی با تعهدات و توقعاتشان نداشته است لذا در شرایط کنونی و تا زمانی که اروپا اقدامات لازم را انجام ندهد؛ حتما گام سوم جمهوری اسلامی ایران عملی خواهد شد.

وزیر امور خارجه در خصوص نتیجه جلسات کمیسیون مشترک برجام و چگونگی ادامه کاهش تعهدات برجامی ایران تصریح کرد: جلسه اخیر کمیسیون برجام، جلسه چالشی بوده و ما نیز مواضع خود را در این نشست مطرح کردیم و بر ضرورت اجرای تعهدات اعضای دیگر برجام به ویژه کشور‌های اروپایی که تعهدات مشخصی را از اردیبهشت و خرداد سال ۹۷ مطرح کرده اند، تاکید کردیم.

وی افزود: طرف اروپایی برجام تعهداتی در قالب خود برجام و تعهداتی نیز پس از خروج آمریکا از این توافق دارند، در این جلسه برای طرف اروپایی کاملا تشریح کردیم که اکنون تعهدات آن‌ها اجرا نشده است و اینستکس هم در مرحله مقدماتی بوده و هنوز به طور کامل عملیاتی نشده است و اگر هم عملیاتی شود حتما فروش نفت و بازگشت پول آن به ایران ضرورت دارد.

وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: اینستکس نباید به وسیله‌ای برای اجرای دستورات آمریکا تبدیل شود و آن‌ها بگویند که این سازوکار چگونه می‌تواند کار کند؛ اینستکس وسیله‌ای برای ­اجرای تعهدات اروپا پس از خروج آمریکا از برجام است که نمی‌تواند با موافقت آمریکا کار کند لذا باید به عنوان یک اقدام از سوی اروپایی‌ها در نظر گرفته شود.

ظریف خاطرنشان کرد: اروپا باید به خود جرات دهد که براساس تعهداتش عمل کند نه براساس منویات آمریکا.

وی افزود: نتیجه جلسه اخیر کمیسیون برجام این بوده است که اعضای این کمیسیون مشترک بار دیگر بر تعهداتشان تاکید کردند، اما باید ببینیم که چگونه تعهدات خودشان را انجام می‌دهند لذا در شرایط کنونی و تا زمانی که اقدامات لازم صورت نگرفته است؛ حتما گام سوم جمهوری اسلامی ایران عملی خواهد شد.

 با نقد موافقم، اما توهین و افترا، کفران نعمت است

وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه من از کسانی که نقدم می‌کنند سپاسگزارم گفت: من همیشه در دانشگاه به دانشجو‌هایی که بیشتر نقدم می‌کردند نمره بهتری می‌دادم.

ظریف در حاشیه جلسه هیئت دولت درجمع خبرنگاران با اشاره به اینکه چند صدایی، داشتن دیدگاه‌ها و فعالیت گروه‌های مختلف در کشورمان “نعمت” است گفت: ما باید از این نعمت نقد، گفتگو و تضارب آرا پاسداری کنیم، اما تخطئه، توهین و افترا، “کفران نعمت” است.

وی افزود: این کفران نعمت ممکن است توسط دیگران مورد سوء استفاده قرار بگیرد؛ چنانکه مشاهده هم کردید امریکایی‌ها به غلط با تهاجم دیپلماتیک حرف‌هایی زدند مبنی بر اینکه وزیرخارجه ایران قدرت ارائه نظرات جمهوری اسلامی ایران را ندارد.

ظریف افزود: دوستان رسانه‌ای ما نباید کاری بکنند که دشمنان چنین بهانه‌ای به دست بیاورند.

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان همچنین اظهار داشت: آمادگی دارم با تمام وجود از حق آزادی بیان دفاع کنم اجازه دادم در محیط وزارت خارجه هم نظرات مختلف مطرح شود و سر کلاس دانشگاه من با هر دانشجویی که خلاف دیدگاه‌های من نظرش را مطرح می‌کرد نمره بهتری می‌دادم، چون دوست دارم نقد را تشویق کنم.

ظریف ادامه داد:، اما این به این معنا نیست که توهین کنیم، دروغ بگوییم و افترا بزنیم؛ دستگاهی که باید در برابر بیگانگان از منافع کشور و از همان گروه‌هایی که به ما تهمت می‌زنند و پشت فیلم‌هایی هستند که به ما افترا می‌زنند دفاع کند، نباید مورد هجمه قرار بگیرد، این اعتماد مردم را خدشه دار می‌کند.

وی درباره انتقادی که نسبت به یک سریال تلویزیونی داشت، اظهار داشت: من به عنوان یک خدمتگزار کوچک هرچه توهین بشنوم آن را ذخیره آخرتم می‌دانم، چون فکر می‌کنم آنقدر بار گناهانم سنگین است که این توهین‌ها از بار گناهانم کم می‌کند از این رو از کسانی که به من افترا می‌زنند سپاسگزارم. اما این‌ها برای منافع ملی خطرناک است به همین خاطر بود که کاری در جهت منافع ملی انجام دادم.

وزیرامورخارجه کشورمان با تاکید بر اینکه مقام معظم رهبری همواره پاسدار منافع ملی بوده اند، گفت: ایشان با لطفی که به شخص بنده داشتند و با نگاه خطاپوشی که نسبت به من ابراز داشتند این بار هم من را مورد شفقت و محبت خودشان قرار دادند و من همواره از ایشان سپاسگزارم.

ظریف در پاسخ به سوالی درباره مذاکره ایران با مقامات عراقی عنوان کرد: مقامات عراقی دوستان ما هستند و ما با دوستانمان همیشه گفتگو کرده ایم و معتقدیم گفتگو با دوستان مفید است.

وی همچنین درباره مذاکره با عربستان سعودی گفت: اگر عربستان سعودی آماده گفتگو باشد ما همیشه آماده گفتگو با همسایگانمان هستیم و هیچ گاه باب گفتگو را نبسته ایم و نخواهیم بست.

تاکید ظریف بر تمایل ایران به روابط با همسایگان

وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به تغییر رویکرد اندک دولت امارات نسبت به جنگ یمن و با تاکید بر تمایل ایران بر روابط دوستانه با همسایگان، گفت: اگر آن‌ها سیاست هایشان را تغییر دهند فرصت بسیار مناسبی برای گفتگو است.

 ظریف در واکنش به تغییر رویکرد اندک دولت امارات نسبت به جنگ یمن تصریح کرد: خیلی خوشحال می‌شویم که اعضای تیم بی کاهش پیدا کنند و همیشه دوست داشته ایم که با همسایگانمان ارتباط داشته باشیم.

وی افزود: دولت امارات متحده عربی همسایه ما است چه اینکه عربستان و بحرین نیز همسایه‌های ایران هستند، مقامات مختلف جمهوری اسلامی نیز همیشه اعلام کرده اند که دوست دارند با بقیه همسایگانمان نیز همان رابطه داشته باشیم همانطور که با کویت، قطر و عمان داریم.

وزیر امور خارجه کشورمان گفت: اگر آن‌ها در تلاشند تا سیاست هایشان را تغییر دهند و با ایران و مردم منطقه درست رفتار کنند و همچنین از دخالت در امور داخلی کشور‌ها نیز خودداری کنند فرصت بسیار مناسبی برای گفتگو است.

ظریف خاطرنشان کرد:​ امیدوارم اعضای تیم بی به همان دو تن یعنی جان بولتون و نتانیاهو تقلیل یابد.

امریکا برای کاهش تنش باید دست از تروریسم اقتصادی بردارد

وزیر امورخارجه کشورمان در خصوص محتوای نامه عباس عراقچی به رئیس جمهور فرانسه گفت: اگر امریکا خواستار کاهش تنش است باید تروریسم اقتصادی علیه ملت ایران را متوقف کند.

ظریف در جمع خبرنگاران در باره محتوای نامه عباس عراقچی به مکرون با توجه به هشدار‌های روز گذشته رئیس جمهور کشورمان در گفتگوی تلفنی با رئیس جمهور فرانسه، تصریح کرد: آنچه ما مطرح کردیم این بود اگر امریکا می‌خواهد به برجام بازگردد باید اقداماتی را که برای اعمال فشار بر فروش نفت و بازگشت درآمد‌های نفتی به ایران انجام می‌دهد متوقف کند.

وزیرامورخارجه با اشاره به تعهدات طرف اروپایی پس از خروج امریکا از برجام نیز گفت: اروپایی‌ها اگر به دنبال کاهش تنش هستند باید تعهدات خود را اجرا کنند.

ظریف افزود: رئیس جمهور در تماس‌هایی که با مکرون داشت بر این زمینه‌ها تاکید کرد البته گفتگو‌ها ادامه دارد و مکرون هم مشغول رایزنی است.

وی رایزنی‌های رئیس جمهور فرانسه را دارای دو وجه دانست و گفت: یک وجه رایزنی مکرون با امریکایی‌ها و یک وجه ان با اروپایی هاست، ما هیچگاه مخالف گفتگو با کسانی که با آن‌ها روابط سیاسی و دوستانه داریم، نبوده ایم از این رو گفتگو‌ها ادامه می‌یابد. گفتگو‌های رئیس جمهور فرانسه نیز با سایر اعضای ۱+۴ ادامه دارد که امیدواریم با اجرای تعهدات مسیر رو به جلو باشد.

مقامات آمریکا درخواست مصاحبه خبرنگاران ایرانی را قبول کنند

وزیر امور خارجه با بیان اینکه خبرنگاران ایرانی درخواست‌های زیادی برای مصاحبه با مقامات آمریکایی داشتند گفت: آن‌ها این درخواست‌ها را قبول نکرده اند و اگر دوست دارند با مردم ایران حرف بزنند با خبرنگاران ایرانی مصاحبه کنند.

 ظریف با بیان اینکه من اگر سفری به آمریکا می‌کنم در واقع سفر به سازمان ملل متحد است تصریح کرد: در جریان این سفر‌ها درخواست‌هایی از سوی نمایندگان مطبوعات و رسانه‌های آمریکایی از من انجام شده است و من براساس احترامی که به مردم آمریکا می‌گذارم این درخواست‌ها را پذیرفته ام.

وی با تاکید بر اینکه ما نه با مردم آمریکا بلکه با سیاست‌های حکومت آمریکا مشکل داریم گفت: درخواست‌هایی هم که از سوی این رسانه‌ها مطرح شده درخواست مصاحبه زنده نیست و همگی در محل اقامت ما انجام می‌شود، چون ما اجازه نداریم به استودیو‌ها برویم.

ظریف درباره­ اظهارات­ وزیر خارجه آمریکا که درخواست حضور در ایران و صحبت با مردم ایران را مطرح کرده بود افزود: آقای پمپئو یک سیاست تبلیغاتی را در پیش گرفته و می‌گوید دوست دارد با رسانه‌های ایرانی مصاحبه کند؛ من خودم خبر دارم درخواست های­ زیادی از مقامات آمریکایی برای مصاحبه مطرح شده، اما همه آن‌ها را رد کرده اند.

رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: آن‌ها نیاز دارند برای افکار عمومی داخلی شان بگویند که ایرانی‌ها می‌توانند با شما صحبت کنند، اما ما نمی‌توانیم با آن‌ها صحبت کنیم و این ترفند سخیفی است؛ بخاطر اینکه آن‌ها فرصت داشته اند با ایرانی‌ها صحبت کنند، اما نکرده اند.

ظریف همچنین با تاکید بر اینکه کسانی که مردم ایران را با تروریسم اقتصادی هدف قرار داده اند نمی‌توانند حرفی با مردم ایران داشته باشند گفت: تروریسم اقتصادی جنگی نیست که علیه دولت یا مقامات ایرانی باشد؛ ­ جنگ اقتصادی سرباز را هدف قرارنمی دهد، مردم کوچه و بازار، مریض سرطانی، ­ مریض ام. اس و بچه‌هایی را که از بیماری ای. بی رنج می‌برند هدف قرار می‌دهد.

وی افزود: بنابراین آن‌ها اگر علاقه دارند مردم ایران فرمایشات شان را گوش کنند با خبرنگاران ایرانی که درخواست مصاحبه کرده اند حرف بزنند.

تنش‌های کنونی؛ ناشی از تروریسم اقتصادی امریکا و ناتوانی اروپا در اجرای تعهدات

وزیر امورخارجه تصریح کرد: تنش ها، تشنج‌ها و مشکلات کنونی، همگی ناشی از تروریسم اقتصادی امریکا و ناتوانی کشور‌های اروپایی در اجرای تعهداتشان است که همراهی با تروریسم اقتصادی محسوب می‌شود.

ظریف در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درباره عملیات فریب غربی‌ها برای کشاندن ایران به پای میز مذاکره در موضوعات غیرمرتبط با برجام آن هم به رغم بدعهدی در مذاکرات پیشین گفت: ما هیچگاه میز مذاکره را ترک نکردیم و این امریکایی‌ها بودند که با ترک میز مذاکره، تعهداتشان را زیرپا گذاشتند.

وی تاکید کرد: ما هیچوقت ابایی از مذاکره درباره موضوعاتی که درباره آن توافق کردیم و باید اجرا می‌شد نداشتیم؛ آن‌هایی که میز مذاکره را ترک کردند باید اقداماتی را که قبلا در مذاکره متعهد شدند اجرا کنند تا کار‌ها پیش برود و از تنش‌ها و تشنج‌ها جلوگیری شود.

اقدامات اروپایی‌ها تاکنون هیچ تناسبی با تعهداتشان نداشته است

وزیر امور خارجه گفت: اقدامات اروپایی‌ها تاکنون هیچ تناسبی با تعهدات و توقعاتشان نداشته است لذا اگر خواستار عملی شدن توقعاتشان هستند؛ باید در مسیر اجرای تعهداتشان حرکت کنند.

محمد جواد ظریف در ادامه سخنان خود در جمع خبرنگاران در حاشیه نشست امروز هیئت دولت در خصوص اظهارات اخیر رییس جمهور کشورمان مبنی بر وجود پیشنهاد‌هایی برای توقف گام‌های برجامی بعدی تصریح کرد: رییس جمهور گفته است و بنده نیز بار‌ها گفتم که اقداماتی که اروپایی‌ها تاکنون انجام داده اند هیچ تناسبی با تعهدات و توقعاتشان نداشته است لذا اگر خواستار عملی شدن توقعاتشان هستند باید در مسیر اجرای تعهداتشان حرکت کنند.

وی با اشاره به تعهدات طرف اروپایی پس از خروج آمریکا از برجام افزود: از سایر تعهدات طرف اروپایی درباره سرمایه گذاری در ایران و سایر امور فعلا عبور می‌کنیم، اما اروپا فعلا تعهدات اولیه خود را درباره فروش نفت، حمل و نقل و بازگشت درآمد‌های نفتی به ایران – در همین حد – اجرا کند و بعد توقع و ادعا داشته باشد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.