به گزارش پایگاه خبری تجارت گردان، «سید عباس موسوی» پیش از ظهر دوشنبه در نشست خبری خود با اصحاب رسانه اظهار داشت: تا زمانی که اشغالگری، تجاوز، قساوت و جنایت وجود دارد، روز قدس گرامی داشته می شود و ایران سرمدار این نگاه خواهد بود. با توجه به تحولات مهمی که در جهان رخ داده، روز قدس مهمتری را در پیشرو داریم. مقام معظم رهبری هم در یک اتفاق کمنظیر در این روز سخنرانی خواهند کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به تحولات دیپلماتیک طی هفته اخیر اظهار داشت: از اتفاقی که در عراق و افغانستان رخ داده، مجددا ابراز خرسندی میکنم که دو کشور همسایه ما در شرق و غرب بعد از مدتها و کشمکش سیاسی، به تفاهم سیاسی دست یافتند. عراق مجددا با دسیسههایی که به آن اقدام میکنند، لزوم وجود دولت قوی، فراگیر و متقدر حس میشد که خوشبختانه این دولت تشکیل شد که مورد حمایت ایران هم است.
موسوی ادامه داد: در افغانستان بعد از مدتها کشمکش این تفاهم برقرار شد. ایران اولین کشوری بود که از این تفاهم استقبال کرد و امیدواریم این طلیعهای برای گفتوگوهای فراگیر میان همه گروهها و برای گفتوگوهای بینالافغانی باشیم و شاهد یک کشور امن، آباد و با ثبات در شرق خودمان باشیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضعیت زندانیان ایرانی خارج از کشور تصریح کرد: کمتر از سه هزار نفر از هموطنان ما در خارج از کشور با عناوین مختلف در زندان هستند که عمده جرایم آنها به قول خودشان عدم رعایت مقررات ورود کالا و اجناس و از نظر آنها قاچاق مواد مخدر است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در این زمینه، سفارتخانههای ما در ارتباط با دولتها هستند و به مناسباتهای مختلف تلاش شد تعدادی از این افراد آزاد شوند. در ماههای اخیر تعدادی از آنها عفو گرفتند و تعدادی برای تداوم زندان به کشور بازگشتند و امیدواریم این روند ادامه یابد.
سفارت ایران در آتن پیگیر وضعیت اتباع ایرانی در یونان است
موسوی در مورد حضور اتباع ایران در یونان به صورت غیرانسانی خاطرنشان کرد: متاسفانه افرادی به خاطر زندگی بهتر یا ایدهآلهایی که دارند، کشورهای مختلف را از جمله کشور ما را ترک میکنند تا به مدینه فاضلهشان برسند ولی بعد به این نتیجه میرسند که خوب نبوده است. این افراد به کمپهایی روی میآورند که بعد پشیمان میشوند چراکه شرایط زندگی در آنها سخت و دشوار است.
وی ابراز داشت: ما از طریق سفارت ایران این مسئله را دنبال کردیم. هم تکذیبه رسمی از طریق دولت و پلیس یونان دریافت کردیم درباره اتفاقات کمپها در جزایر یونان، زد و خوردها ادامه دارد ولی پلیس تائید نکرد که این زد وخوردها سازمان یافته بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: سفارت ایران در آتن پیگیر موضوع است و با مقامات یونانی مستمرا در ارتباط است و وضعیت شهروندان ایرانی را پیگیری میکنند.
ترامپ در پی آنارشیسم جهانی است
موسوی در پاسخ به پرسش ایرنا مبنی بر واکنش ایران در صورت عملی شدن تهدید آمریکا در توقیف نفتکشهای ایرانی بیان کرد: تجارت آزاد بین کشورهای مستقل امری مشروع است. آنچه نامشروع است راهزنی و مداخله در تجارت آزاد و قانونی میان کشورهای مستقل است که آمریکا سردمدار این گونه کارها است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه آمریکای ترامپ به دنبال برهم زدن نظم جهانی است، یادآور شد: آمریکا نرمهای جهانی را برهم زده و به دنبال نوعی آنارشسیم جهانی است که برای دولتها و ملتهای دنیا باید زنگ خطر باشد تا از ارزشهای جهانی و دستاوردهای بینالمللی که مورد تاکید منشور ملل متحد است، دفاع کنند.
عواقب هر اقدام نابخردانه علیه کشتیهای ایران به عهده آمریکا خواهد بود
موسوی تهدید مقامات آمریکایی را بیشرمانه دانست و عنوان کرد: اگر آمریکاییها اقدامی علیه رفت و آمد آزاد و قانونی کشتیهای ما انجام دهند، مورد برخورد قاطع ما قرار میگیرد. اگر آمریکا از کشوری خوششان نمیآید، دلیلی نمیشود که مانع از مبادله قانونی میان کشورها و تحریم و ایجاد مزاحمت میان کشورها شوند.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه ادامه داد: ما از طریق سفیر سوئیس در تهران، هم از طریق نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد و هم نامه ظریف به دبیرکل سازمان ملل، هشدارهای لازم را داده و متذکر شدیم که عواقب آن برعهده آمریکا در صورت هر گونه اقدام نابخردانه است.
تکذیب ادعاها درباره کشته شدن اتباع افغان در خاک ایران
موسوی درباره نتایج کمیسیون مشترک مرزی ایران و افغانستان پیرو ماجرای هریرود گفت: همه جای دنیا کنترل مرزها امر مهمی است و ورود اتباع خارجی باید با مجوز و قانونی باشد. برخیها هم سعی میکنند به صورت غیرقانونی وارد یک کشور شوند و وظیفه مرزبانی عدم انجام این کار است.
وی افزود: ضمن احترام به دولت افغانستان و اینکه پذیرای میلیونها شهروندان افغان در ایران هستیم، مایلیم رفت و آمدها بهشکل قانونی باشد و اتباع این کشور قانونی وارد کشور شوند اما قاچاقیان انسان و مواد مخدر و همچنین گروههای تروریستی هستند میخواهند به شکل غیرقانونی وارد کشور شوند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه در شب مورد ادعا هیچ گزارشی از سوی دستگاه مرزبانی، امنیتی و نظامی ما بیان نشده است، اظهار داشت: شرایط جوی آن شب هم مساعد نبوده و معلوم نیست آن افراد چگونه جان باختهاند. ما این ادعا را که آن واقعه در خاک ایران و توسط عوامل جمهوری اسلامی ایران بوده را رد کردیم. همان موقع هم گفتم راه حل این مسائل کشاندن این مسائل در مطبوعات و جنجال نیست بلکه مسائل مرزی باید از طریق هیاتهایی که تشکیل میشود پیگیری کرد.
موسوی با بیان اینکه این مرزبانان ما بودند که درخواست تشکیل جلسه کمیسیون مرزی را کردند، تصریح کرد: چند روز قبل هیاتی از افغانستان به ایران آمد و صحبتهایی انجام شد که بعد به افغانستان برگشتند. ما منتظر اعلام نتیجه آنها هستیم. آنچه مورد تاکید ماست، این است که آن اتفاق در ایران و توسط عوامل ایران رخ نداده است.
وی اضافه کرد: لازم است مشخص شود این اقدامات کار چه کسانی و در کجا رخ داده است. احتمال دارد هیاتی از ایران به افغانستان طی روزهای آینده سفر کند که بعد از قطعی شدن اطلاعرسانی میشود که محور اصلی کارشان پیگیری این موضوع است.
خواستار افغانستانی امن و باثبات هستیم
موسوی در مورد نقش ایران در رسیدن افغانستان به تفاهم سیاسی در این کشور خاطرنشان کرد: همسایه شرقی ما افغانستان برای ما به دلایل مختلف مهم است؛ هم به دلایل پیوندهای انسانی، هم مسائل امنیتی و هم ارتباطات اقتصادی موجود میان دو کشور طبیعی است؛ براساس سیاست همسایگی خواستار یک کشور امن و باثبات در افغانستان باشیم چراکه سود این مسئله به نفع ما هم است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه تحولات افغانستان را پس از انتخابات از نزدیک دنبال کردیم، ابراز داشت: برای ما مهم بود که این کشور با ثبات باشد و یک دولت فراگیر در این کشور بر سرکار باشد. چندین نوبت تماس و رفت و آمد در این مدت برقرار بود. نماینده ایران به کابل رفت و تقریبا با تمامی جریانها و افراد مهم و تاثیرگذار در افغانستان صحبت کرد.
وی با بیان اینکه نقش ایران در رسیدن به تفاهم سیاسی در افغانستان مهم و مبرز بوده است، عنوان کرد: برخلاف برخی از کشورها که به دنبال اهداف شوم در افغانستان هستند، افغانستان امن و باثبات را اولویت اول خودمان قرار دادهایم و نزدیک کردن دیدگاهها برای خود مهم میدانیم. امیدواریم این مساله طلیعهای باشد که همه گروههای افغانی برای صلح وارد گفتوگو شوند تا یک صلح فراگیر در افغانستان شکل بگیرد. ایران اقدامات خود را در این باره شروع کرده است.
ارتباط با آمریکا در دستور کار نیست
موسوی درباره طرح سناتور فاینستاین در مورد برقراری ارتباط میان ایران و آمریکا یادآور شد: صحبت کردن برای ما خیلی مهم نیست. ما سابقه بدی از آمریکاییها داریم و آن سابقه بدعهدی و عدم پایبندی آنها به توافقات است. اگر این صحبتها با حسن نیت همراه بوده به خودشان مربوط است ولی بعید میدانم ایران در سطح دولتی با مقامات آمریکایی تماس داشته باشد و این مساله در دستورکار ایران قرار ندارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره وضعیت اسدالله اسدی (دیپلمات ایرانی) بیان کرد: ما از طریق سفارت ایران جویای سلامتی وی در این دوران کرونایی و هم دیگر افرادی که به ناحق در زندان هستند، هستیم. پرونده وی باید منتج به رای شود. وکلای وی و سفارت ایران پیگیر موضوع است. از همه ابزارها تلاش میکنیم تا بیگناهی وی را اثبات کنیم.
پمپئو متوهم است
موسوی درباره سفر وزیر امور خارجه آمریکا به سرزمینهای اشغالی و ادعاهای او مبنی بر خروج ایران از سوریه گفت: پمپئو دچار توهماتی است که هر چند وقت یک بار بیان میکند، به ویژه وقتی با افراد متوهم دیگر دمخور میشود، این توهمات دوچندان میشود.
این دیپلمات افزود: حضور مستشاری ایران در سوریه براساس درخواست رسمی دولت قانونی این کشور است و ما کمکهایی را در مبارزه با تروریسم انجام میدهیم یعنی آنچه آمریکا شعارش را میدهد ما در عمل انجام میدهیم و تا وقتی دولت سوریه بخواهد، در این کشور باقی خواهیم ماند.