به گزارش پایگاه خبری تجارت گردان به نقل ازباشگاه خبرنگاران جوان،حجت الاسلام و المسلمین سیدابراهیم رئیسی در نشست هم اندیشی با فعالان و نخبگان حوزه حقوق زنان، این نشست را بسیار مغتنم توصیف کرد و ضمن تقدیر از بیان دیدگاهها و نظرات حضار، تصریح کرد: لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت، از ابعاد گوناگون حقوقی، اجتماعی و فرهنگی در دست بررسی است تا ان شاء الله یک لایحه جامع و واجد همه ابعاد و جهات مورد نیاز، تقدیم دولت و سپس مجلس شود.
رئیس قوه قضاییه با قدردانی از همه کسانی که مطالعاتی دقیق و کارشناسی برای تهیه این لایحه داشته اند، ابراز امیدواری کرد که در آیندهای نزدیک، این لایحه با غنای بالا نهایی و ارائه شود.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی در ادامه با بیان اینکه بی تردید امروز به برکت نظام جمهوری اسلامی، کارنامه درخشانی در دفاع از حقوق بانوان در کشور داریم، اظهار کرد: قطعا مشکلات و کاستیهایی وجود دارد، اما در پرتو آموزههای انقلاب اسلامی، دیدگاههای امام راحل و تبیین دقیق این آموزهها و دیدگاهها از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سیاستگذار عالی نظام، امروز جایگاه بانوان در نظام جمهوری اسلامی، جایگاهی درخشان است و در تعیین این جایگاه نیز مسائل سیاسی و جناحی نقشی ندارند.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه جمهوری اسلامی مفتخر است به اینکه نگاهش به زن، یک نگاه ابزاری برای تامین امیال مردان نیست، خاطرنشان کرد: بانوان ما امروز دارای نقشهای مهمی در عرصههای گوناگون سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، علمی، آموزشی و دفاعی هستند و دوشادوش مردان در حوزههای مختلف به ایفای نقش میپردازند.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی با بیان اینکه در طول ۴۰ سال گذشته تلاشهای بسیاری برای تحکیم نهاد خانواده با محوریت بانوان صورت گرفته است، تصریح کرد: در این حوزه، اقدامات نرم افزاری و تقنینی و همچنین بسترسازیهایی انجام شده، اما همچنان کافی نیست و تا نقطه مطلوب در این زمینه فاصله داریم.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه بر اساس نگاه قرآنی، اساس و بنیان خانواده بر مودت، رحمت، عشق و دلدادگی استوار است، ادامه داد: گرچه یک نظام حقوقی از این مولفههای مهم صیانت میکند، اما اگر به این ارکان آسیبی وارد شد، راه اولیه رفع آسیب، لزوما مراجعه به دادگاه نیست؛ چنانکه در بسیاری از موارد شاهد هستیم دادگاه حکم به صلح و سازش میدهد، اما هرگز سازشی اتفاق نمیافتد و بالعکس در بسیاری از موارد، دادگاه گواهی عدم سازش صادر میکند، اما با حکمیت، داوری و ریش سفیدی، اختلافات یک زوج برطرف میشود و سالها در کنار یکدیگر زندگی میکنند.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی در ادامه درباره ضرورت دفاع از حقوق زنان در جامعه، اظهار کرد: ما خود را بنا به تصریح شرع و قانون اساسی، مدافع حقوق همگان از جمله بانوان میدانیم، زیرا معتقدیم این حقوق را ما به افراد نداده ایم بلکه این حقوق ذاتی از سوی خداوند متعال به انسان عطا شده و ما صرفا باید مراقب باشیم که این حقوق انسانی تهدید و تضییع نشود.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه رشد و تعالی جامعه در گرو پاسداشت حقوق انسان هاست، زن و مرد را از نگاه قرآن و اهل بیت (ع) در اصول انسانی کاملا یکسان دانست و یادآور شد: ما باید مصادیق خشونت را به دقت شناسایی کنیم. قطعا وقتی به عنوان مثال یک شرکت هواپیمایی به مهمانداران خانم الزام میکند که حق بچه دار شدن ندارند، مصداقی از خشونت علیه زنان است. وقتی یک استاد دانشگاه برای آنکه خودش بتواند به کارهایش برسد، یک کلاس دانشگاه را دیروقت برگزار میکند، اقدام او خشونت علیه آن دختر دانشجویی است که مجبور میشود یک مسیر طولانی را دیروقت طی کند تا به منزل برسد. بر این اساس، ما انواع بی عدالتی ها، تضییع حقوق و هر آنچه را که یک خانم را در مضیقه قرار میدهد، مصداق خشونت علیه زنان میدانیم و این امر به هیچ وجه پذیرفته نیست.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی با تاکید بر لزوم ریشه یابی انواع خشونت در جامعه، تعلیم و تربیت را سرآغاز مقابله با خشونت دانست و خاطرنشان کرد: خانواده، آموزش و پرورش، دانشگاه و رسانه، مهمترین نهادهای الگوساز و فرهنگساز در جامعه هستند که میتوانند از بروز خشونت در جامعه جلوگیری کنند.
رئیس قوه قضاییه، فقر، بیکاری و بسیاری از تصمیمات اشتباه اقتصادی را زمینه ساز بسیاری از جرایم و خشونتها برشمرد و با بیان اینکه باید به لحاظ جرم شناختی به تحلیل جرایم و آسیبها بپردازیم، اظهار کرد: در این زمینه، اعتقاد عمیق به ارتباط و تعامل مستمر دستگاه قضایی با دانشگاه، حوزه و پژوهشگاهها دارم و معتقدم در دنیای امروز نمیتوان به صورت تک ساحتی به مسائل ورود کرد بلکه نیازمند مطالعات بین رشتهای و تعامل علوم با یکدیگر هستیم تا بتوانیم راهکارهایی مبتنی بر واقعیات جامعه ارائه کنیم. بر همین اساس تاکید کرده ام که روانشناسی، جامعه شناسی و سایر علوم اجتماعی به عنوان لوازم کار قضاوت در زمره آموزشهای قضات قرار گیرد.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ایجاد تمهیدات لازم برای تکریم ارباب رجوع، قاضی، شاکی، وکیل و متهم در دستگاه قضایی، به برخی انتقادات بانوان در خصوص عدم زندانی کردن افراد ناتوان از پرداخت مهریه پاسخ داد و گفت: نه تنها در مورد مهریه بلکه از نگاه قرآن کریم در مورد هر دینی که مدیون از بازپرداخت آن عاجز است، حبس افراد مجاز نیست. تنها در صورتی میتوان یک بدهکار را زندانی کرد که فرد از توان پرداخت بدهی خود برخوردار باشد، اما با وجود تمکن مالی، از پرداخت دین خود استنکاف کند. ما معتقدیم کسی که توانایی پرداخت ندارد، در زندان هم بماند نمیتواند طلب خود را بپردازد. در خصوص نفقه هم همینطور است. امروز تعداد پروندههای نفقه بسیار بیشتر از پروندههای مهریه است.
رئیس قوه قضاییه در پاسخ به انتقادی در مورد پوشاندن چادر به متهمان زن که موجب زیر سوال رفتن حجاب برتر میشود نیز اظهار کرد: بنده هم با شما همنظر هستم و معتقدم متهمان زن لزوما نباید چادر بپوشند بلکه میتوان ترتیباتی اتخاذ کرد که هر متهم زن با همان پوششی که به صورت عادی دارد منتها با رعایت شئونات، در دادگاه، دادسرا و زندان حضور یابد.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی در پایان تاکید کرد: بر خلاف آنچه که برخی اصرار به القای آن دارند، به هیچ عنوان مسائل اخلاقی و اجتماعی کشور در وضعیت بحرانی نیست؛ گرچه کاستیها و مشکلاتی وجود دارد. اما بدون شک با یک همکاری مشتمل بر جزمیت علمی، عزم عملی و هزم و دوراندیشی، آیندهای روشن در انتظار کشور است و امروز بیش از هر زمان دیگری احساس افتخار و اقتدار میکنیم. این یک حقیقت غیرقابل انکار است که امروز کشوری مانند آمریکا در مقابل نظام ما مستاصل است. منتها کافی است به ظرفیتهای داخلی خود ایمان داشته باشیم و بدانیم که هیچ دستی جز دست خودمان گره گشای مشکلات نیست و بن بستی برایمان وجود ندارد.
براساس این گزارش، در این نشست که معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری نیز حضور داشت، حدود ۲۰ تن از بانوان و آقایان در حوزههای گوناگون مسائل مربوط به زنان به مدت دو ساعت به بیان دیدگاهها و نقطه نظرات خود پرداختند.