×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : دوشنبه, ۳ دی , ۱۴۰۳
می‌توان با اطمینان گفت در فعالیت‌های اکتشافی خودکفا شده‌ایم

به گزارش پایگاه خبری تجارت گردان به نقل از شانا، رضا دهقان امروز (یکشنبه، ۲۱ مهرماه) در آیین امضای دو قرارداد لرزه‌نگاری اکتشافی افزود: امروز از حیث توان داخل، دانش فنی و تجهیزات در جایگاهی قرار داریم که می‌توانیم بگوییم در همه مراحل اکتشاف خودکفا شده‌ایم و شاهد این ادعا نیز قراردادهای پروژه‌های لرزه‌نگاری باشت و پانیذ است که امروز با شرکت‌های ایرانی امضا می‌شود.

وی به اکتشاف‌های انجام‌شده پس از انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: ۷۵ درصد ذخایر گازی و ۲۰ درصد کل ذخایر نفتی کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی کشف شده است و امروز ایران با حدود ۱۵۹ میلیارد بشکه ذخایر هیدروکربور مایع قابل استحصال در رتبه چهارم دنیا و با حدود ۳۴ میلیارد مترمکعب ذخایر گاز قابل استحصال در رتبه دوم دنیا قرار دارد و در مجموع با در نظر گرفتن کل ذخایر هیدروکربوری، در رتبه اول دنیا قرار گرفته‌ است.  

دهقان اکتشاف را به عنوان نخستین حلقه زنجیره تولید ارزش نفت و گاز حائز اهمیت دانست و گفت: خوشبختانه نه‌تنها در بخش اکتشاف، بلکه در بخش توسعه نیز به توان داخل تکیه کرده‌ایم که مصداق بارز آن، اجرای طرح نگهداشت و افزایش توان تولید نفت و همچنین اجرای پروژه راهبردی انتقال نفت خام گوره به جاسک با بهره‌مندی از ظرفیت‌های پیمانکاران ایرانی است.    

کشف میدان گازی جدید در جنوب استان فارس

معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران در ادامه به اعلام خبر کشف میدان گازی جدیدی در جنوب استان فارس پرداخت: امروز به نیابت از شرکت ملی نفت ایران به‌طور رسمی اکتشافی را اعلام خواهم کرد که بخشی از اطلاعات آن هفته گذشته منتشر شد. این میدان گازی به نام «ارم» در جنوب استان فارس در ۲۰۰ کیلومتری جنوب شهر شیراز قرار دارد و با تلاش کارشناسان مدیریت اکتشاف شناسایی شده است.

این مقام مسئول توضیح داد: چاه اکتشافی این میدان را شرکت ملی حفاری ایران حفر کرد؛ حفاری تابستان پارسال آغاز شد و بیش از ۹ ماه به طول انجامید و پس از پردازش اطلاعات، امروز با اطمینان می‌توانیم بگوییم این میدان ۱۹ هزار میلیارد فوت مکعب (۱۹ تریلیون فوت مکعب یا ۵۴۰ میلیارد مترمکعب) ذخیره گاز درجا دارد که ۱۳ هزار میلیارد فوت مکعب آن قابل برداشت است، همچنین ذخیره درجای میعانات گازی این میدان ۳۸۵ میلیون بشکه برآورد می‌شود.

ارزش عایدی میدان ارم؛ ۴۰ میلیارد دلار

دهقان این گاز را مرغوب و شیرین توصیف کرد و با بیان اینکه ضخامت لایه گازی ارم حدود ۴۰۰ متر است و این ضخامت بالایی برای یک مخزن گازی به شمار می‌رود، افزود: یک محاسبه اقتصادی نشان می‌دهد که بیش از ۴۰ میلیارد دلار عایدات حاصل از گاز و میعانات گازی این میدان خواهد بود.

وی برای نشان دادن ارزش این میدان مثال دیگری هم مطرح کرد و با بیان اینکه حجم گاز این میدان تقریبا معادل یک فاز پارس جنوبی است که می‌تواند ۱۶ سال گاز مصرفی تهران را تامین کند، ادامه داد: متاسفانه یا خوشبختانه چون میدان پارس جنوبی را به عنوان بزرگ‌ترین میدان گازی جهان در اختیار داریم، کشف‌های دیگر خیلی به چشم‌ نمی‌آید، در حالی که اگر این کشف در کشورهای دیگر صورت گیرد، بسیار جدی گرفته می‌شود.  

معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران نکته دیگری را هم متذکر شد: بخشی از این اعداد پیش‌تر در قالب کشف میدان باغون اعلام شده بود و حالا مشخص شده است باغون هم بخشی از میدان ارم است.

وی اظهار کرد: جنوب استان فارس زیرساخت‌های مناسبی وجود دارد که با تکیه بر آن، می‌توان این گاز را به راحتی فرآورش و خوراک خوبی برای پالایشگاه گاز پارسیان تهیه کرد که در آینده شرکت ملی نفت ایران در این باره تصمیم‌گیری می‌کند.

دهقان در پایان گفت: ضمن قدردانی از همکاران پرتلاشم در مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، کشف این میدان بزرگ را به ملت ایران و مجموعه شرکت ملی نفت ایران تبریک عرض می‌کنم و به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران قول می‌دهم این تلاش‌ها پایدار بماند و مجددا شادی را به ملت عزیزمان تقدیم کنیم.

بیش از ۱۰۰ درصد تعهدات تکلیفی اکتشاف نفت و گاز تحقق یافت

همچنین سیدصالح هندی امروز (یکشنبه، ۲۱ مهرماه) در آیین امضای دو قرارداد لرزه‌نگاری اکتشافی با شرکت‌های ایرانی افزود: شورای عالی اکتشاف به عنوان بالاترین مقام تصمیم‌گیری در زمینه اکتشاف در صنعت نفت، تعهداتی را برعهده مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران گذاشته است که با توجه به سپری شدن نیمی از برنامه پنج ساله در پایان شهریورماه امسال، مدیریت اکتشاف موفق شده است در این بازه زمانی، تعهدات اکتشافی خود را در بخش هیدروکربور مایع (نفت، مایعات و میعانات گازی) به میزان ۱۳۰ درصد و در بخش گاز به میزان ۱۷۰ درصد محقق کند.

تغییر رویکرد مدیریت اکتشاف به ثمر نشست

وی تحقق فراتر از تعهدات اکتشافی را نشات گرفته از افزایش اکتشافات در سال‌های اخیر عنوان کرد و گفت: مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران از سال ۹۵ رویکرد سازمانی خود را از رویکرد وظیفه‌ای به رویکرد پروژه‌محور تغییر داد و همچنین رویکردهای جدید را در اکتشاف منابع هیدروکربوری در دستور کار قرار داد که مجموعه این اقدام‌ها به ثمر نشسته و اثربخشی خود را در افزایش میزان اکتشافات به ویژه در یک سال اخیر نشان داده است.

هندی با اشاره به کشف میدان گازی جدیدی در جنوب استان فارس، اظهار کرد: تمام موفقیت‌های حاصل شده در حوزه اکتشاف، نتیجه زحمات یکایک دوستان و همکاران من در مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، ستاد این شرکت و همچنین پیمانکاران توانمند کشور به‌ویژه شرکت ملی حفاری ایران است که همیار و همکار مدیریت اکتشاف بوده است.  

۲۲۰۰ میلیارد تومان قرارداد در دستور کار اکتشاف

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به قراردادهایی اشاره کرد که امروز با دو شرکت ایرانی به منظور انجام لرزه‌نگاری در پروژه‌های باشت و پانیذ امضا شد و گفت: مدیریت اکتشاف به واسطه ماموریت ذاتی خود، باید همه حوضه‌های رسوبی کشور را تعیین تکلیف کند و از آنجا که ابتدایی‌ترین اطلاعات مورد نیاز در اکتشاف، اطلاعات ژئوفیزیکی و زمین‌شناسی است، انجام عملیات‌های مختلف ثقل و مغناطیس‌سنجی و لرزه‌نگاری اجتناب‌ناپذیر است.

هندی گفت: امسال در مجموع برگزاری مناقصه مربوط به ۱۴ قرارداد لرزه‌نگاری و ثقل و مغناطیس‌سنجی در دستور کار است که از این میان، تاکنون هفت قرارداد تعیین تکلیف شده و امیدواریم تا پایان سال تکلیف دیگر قراردادها هم مشخص شود.

وی مجموع سرمایه‌ مورد نیاز برای اجرای این قراردادها را ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان عنوان کرد و افزود: این قراردادها در نقاط مختلف کشور اجرا می‌شود و پراکندگی خوبی در کل کشور دارد، به نحوی که در برخی مناطق که تا به حال ورود نکرده بودیم نیز وارد می‌شویم مانند بندر جاسک، جازموریان، بستان‌آباد، میانه و …

تسلیم تحریم نمی‌شویم

هندی یادآور شد: به زعم من، امضای این قراردادها در شرایط فعلی دو پیام روشن دارد؛ نخست آنکه همان‌طور که وزیر محترم نفت هم پیش از این اشاره کردند نشان می‌دهد با وجود تمام مشکلاتی که در این برهه خاص گریبانگیر صنعت نفت است، این صنعت همچنان زنده و پرتلاش و پرامید حرکت می‌کند و دوم، بیانگر آن است که ما در فشار تحریم، تسلیم نشده‌ایم.

وی گفت: ما به استقبال تحریم نمی‌رویم و از قطع ارتباط با دنیا استقبال نمی‌کنیم، اما دست خود را هم به نشانه تسلیم بالا نمی‌بریم و تسلیم زورگویی‌ها نمی‌شویم.

به گفته این مقام مسئول، بخشی از لرزه‌نگاری‌ها مانند پروژه پانیذ، پیچیدگی‌های زیادی دارد که بر مبنای آن قرار بوده است شرکت‌های خارجی اجرای چنین پروژه‌هایی را عهده‌دار شوند، اما در شرایط حاضر، مدیریت اکتشاف این پروژه‌ها را با همکاری شرکت‌های ایرانی پیش خواهد برد.

هندی افزون بر قراردادهای لرزه‌نگاری، به مطالعات بلوک‌های اکتشافی هم اشاره کرد و گفت: در این زمینه پیش از این سند همکاری با شرکتی ایرانی امضا شده و هم‌اکنون هم در آستانه امضای قراردادی هستیم. همچنین برای نخستین بار مطالعه اکتشافی مشترکی را با همکاری شرکتی ایرانی در دستور کار قرار می‌دهیم. این همه نشان می‌دهد در حوزه اکتشاف به خودباوری رسیده‌ایم.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.