×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : چهارشنبه, ۳ بهمن , ۱۴۰۳
هشدار درباره ایجاد ویروس جهش یافته بومی

دکتر علیرضا زالی در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما افزود: یک سال از شیوع بیماری کرونا می گذرد و از آنجا که ساختار این ویروس RNA است، اینگونه ویروس ها بسیار ناپایدار و سست هستند و بروز جهش در آنها محتمل است، بر همین اساس دور از ذهن نیست که ما در حال حاضر در کشورمان مانند دیگر کشورها شاهد بروز و ظهور ویروس های جهش یافته باشیم.
وی گفت: البته ویروس های جهش یافته حتی در خانواده کووید ۱۹ هم دو دسته اند، برخی که تعدادشان قابل توجه است منجر به افزایش رفتار بیولوژیک جدید در ویروس نمی شوند و به صورت خطاهای گذرا در ساختار ویروس ظاهر می شوند که ممکن است تغییری هم ایجاد نشود؛ اما گروه دوم، بروز جهش هایی است که فراتر از خطای متعارف در ساختار ویروس است و می تواند به افزایش سرایت پذیری و مرگ افراد منجر شود.
دکتر زالی افزود: البته تاکنون موارد قطعی و مستند از این که یک سوش آندروژن درون زا به صورت سوش بومی به عنوان واریانت جدید و جهش یافته و خطرناک تر در کشورمان ایجاد شده باشد، تاکنون در بررسی های میدانی مان به آن نرسیده ایم، اما این احتمال به صورت بالقوه همیشه در خصوص ویروس های RNA وجود دارد و بسیاری از اینها می توانند جهش پیدا کنند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید بهشتی گفت: طبیعتاً چون تاکنون همه مواردی که در کشور و استان تهران بررسی کردیم در انطباق با ساختار ویروس های جهش یافته انگلیسی است، اگر در آینده ویروسی را پیدا کنیم که مثلاً از سه نقطه، دو نقطه اش ویروس جهش یافته انگلیسی باشد و یک نقطه آن فرق کند، این به معنای ایجاد ویروس جهش یافته درونی است.
دکتر زالی افزود: البته تاکنون در مطالعات میدانی مان در شهر و استان تهران به این جمع بندی نرسیدیم و نمونه هایی که از ویروس جهش یافته در داخل کشور گرفته ایم تفاوتی با ساختار ویروس جهش یافته انگلیسی ندارد، اما اگر یک روز در تهران، ویروس یا سوشی را پیدا کنیم که مثلاً در دو نقطه مشترک و یک نقطه نامتجانس باشد می توانیم حدس بزنیم که ویروس، داخلی است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که وقوع این احتمال با چه عواملی تحقق پیدا می کند؟ گفت:‌ قطعاً یکی از دلایلی که ویروس را آماده می کند تا جهش های جدیدی داشته باشد چرخش های بیشتر ویروس و حضورش در افراد زنده جدید است که تغییر در چرخه های بیولوژیک محسوب می شود.
دکتر زالی افزود: هر چه این چرخه ها متواترتر باشد، شانس بیشتری برای ایجاد خطا و بروز جهش دارد، بنابر این وقتی اصرار می کنیم که سفر نکنید، در محیط پر ازدحام نباشید، ماسک بزنید همه به این علت است که اجازه ندهیم سیکل های تکرار شونده ویروس که می تواند منجر به بروز جهش بالقوه و بالفعل شود، اتفاق بیفتد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.