گروه : اصناف و کشاورزی
تجارتگردان – حسن زینلی در گفتو گو با ایلنا ، در باره وضعیت صادرات گیاهان دارویی گفت: سطح زیر کشت گیاهان دارویی در سال ۹۹ به بالای ۲۵۰ هزار هکتار رسید. ۱۰ گیاه دارویی سهم قابل توجهی در صادرات دارند.
وی زغفران را مهمترین گیاه دارویی در کشور عنوان کرد و افزود: سهم زعفران در صادرات نسبت به سایر گیاهان دارویی بیشتر است. ازآنجاییکه قیمت زعفران بالاست و میزان مصرف داخلی آن کم است، ۸۰ درصد از زعفران تولید شده صادر میشود.
این مقام مسئول ادامه داد: ۳۰ هزار هکتار، سطح زیر کشت گیاه گل محمدی است. این گیاه هرساله حدود ۱۰ میلیون دلار ارزآوری برای ما دارد. اما از آنجاییکه مصرف گلاب، گل و غنچه در داخل کشور بالاست ۸۰ درصد از تولید این محصول در کشور مصرف و ۲۰ درصد آن صادر میشود. تلاش داریم با تغییر رویکرد تولید مواد ثانویه و اسانس ارزش افزوده این ماده را افزایش دهیم و بازار بیشتری برای آن تصاحب کنیم.
زینلی بابیان اینکه ایران سومین کشور تولیدکننده “زیره سبز” در دنیاست، خاطر نشان کرد: گیاه زیره سبز، هرساله در ۳۰ تا ۳۵ هزار هکتار کشت میشود البته در وزارت جهاد کشاورزی تلاش داریم که سطح زیر کشت این گیاه را افزایش دهیم.
وی با اشاره به مشکلات پیشرو در افزایش سطح زیرکشت گیاه زیره، گفت: عدم برداشت مکانیزه و بیماری قارچی که با رطوبت آب ایجاد میشود باعث شده است که سطح زیر کشت این محصول کم شود اگر این مشکلات رفع شود میتوان زیره سبز را در سطح ۱۰۰ هزار هکتار کشت کنیم.
به گفته این مقام مسئول، زیره سبز ۱۵ تا ۲۰ میلیون دلار ارزآوری دارد. بازار زیره سبز در دنیا حدود ۲ میلیارد دلار است و ما باید بتوانیم سهم بیشتری از این بازار برای خود بهدست بیاوریم.
وی با اشاره به برداشت بیش از حد زیره سیاه از منابع طبیعی، خاطر نشان کرد: “زیره سیاه” در حال انقراض بود که با پیشبینیهای صورت گرفته در وزارت جهاد کشاورزی در ۳ سال آینده شاهد افزایش تولید این محصول خواهیم بود.
زینلی با بیان اینکه درتولید گیاه سیاهدانه به خودکفایی رسیدیم، افزود: در حدود ۲ هزار هکتار “سیاه دانه” در کشور کشت میشود و ما امیدواریم که در سالهای آینده علاوه بر تامین نیاز داخلی محصول خود را صادر کنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا صادرات گیاهان دارویی بهصورت فله انجام میشود؟ تصریح کرد: بسیاری از گیاهان دارویی جنبه غذایی دارند و خامخوری میشوند هم اکنون زیرساختهای مناسبی برای فرآوری و بستهبندی گیاهان دارویی از سوی شرکتهای دانش بنیان شکل گرفته است.
به گفته این مقام مسئول، واردات گیاهان دارویی متوقف شده است و ارزش صادرات این محصولات ۱۰۰ میلیون دلار است. امارات متحده عربی، چین و کشورهای اروپایی از جمله آلمان، هلند و فرانسه خریدار گیاهان دارویی ما هستند.
وی با اشاره به پیشروترین استانهای تولیدکننده گیاهان دارویی، تصریح کرد: خراسان رضوی، اصفهان، فارس، کرمان، سیستان و بلوچستان و گلستان بیشترین حجم گیاهان دارویی را ما تولید میکنند اما با توجه به تغییرات اقلیم ممکن است استانهای دیگر نیزبه این تعداد اضافه شوند.
زینلی تصریح کرد: متاسفانه صنعت کاربردی در کشور تقویت نشده است. علاوه بر این هماهنگی در تولید در بین وزاتخانهها وجود ندارد بهعنوان مثال وزارت جهاد کشاورزی مجوز تولید محصولی را میدهد که بازار نیاز چندانی به آن ندارد. باید مانع کشت گیاهانی که به آب زیادی نیاز دارند شویم تا بتوان پایداری آب در کشور را حفظ کنیم.
وی در پایان با اشاره به لزوم برندسازی در صنعت گیاهان دارویی، گفت: فعالان اقتصادی به این نتیجه رسیدند که بدون برندسازی دیگر ارزش افزوده قابل توجهی عاید آنها نخواهد شد. بنابراین فعالان حوزه گیاهان دارویی در پی ایجاد برند خاص خود هستند تا محصولات آنها با نام گیاهان دارویی ایران صادر شود.
https://tejaratgardan.ir/?p=154099