مجتبی پویانمهر، کارشناس توسعه اقتصادی و برنامهریزی:
یکی از راهکارهای تحقق جهش تولید در بخش کشاورزی کاهش ضایعات و در نتیجه افزایش میزان تولید محصول نهایی مصرفی میباشد. بنابر آمار در کشور ایران سالیانه ۳۰درصد (تا ۵۰ درصد) محصولات کشاورزی به ضایعات تبدیل میشوند که با کاهش این میزان تلفات میتوان غذای ۱۵ تا ۲۰ میلیون نفر را از این محل تأمین کرد. این مشکل در سایر کشورهای جهان نیز وجود دارد، منتها دلایل ایجاد ضایعات و محل ایجاد این ضایعات در زنجیره کشاورزی با توجه به میزان پیشرفته بودن کشاورزی در هر کشور متفاوت است و لذا با توجه به اهمیت این موضوع در تأمین غذای جمعیت کثیر با کمترین هزینه، سرمایهگذاریهایی برای کاهش هدر رفت در مراحل مختلف کشاورزی انجام شده است که یکی از موفقترین روشها بهرهگیری از سیستمهای ایجاد زنجیرهی هوشمند در کشاورزی میباشد. ازجمله راهکارهای دیگر ارائهشده میتوان به اصلاح ژنتیکی و افزایش ماندگاری محصولات، مکانیزاسیون، حملونقل تخصصی محصولات کشاورزی، ارتقای توان فراوری، بستهبندی صحیح، توزیع هوشمند محصولات و روشهای فرهنگسازی خانگی اشاره نمود که همهی این روشها از طریق اجرای « زنجیرهی هوشمند » تحت لقای این سیستم قرار میگیرند. بهطوریکه میتوان باصرفهترین عملیات ممکن با بیشترین کارایی را برای افزایش تولید ارائه داد.
اما زنجیره تأمین غذا در بخش کشاورزی دارای خصوصیاتی است که پیچیدگی بسیاری را در ذات این زنجیره و در نتیجه طراحی زنجیره بی نقص قرار میدهد. تکثر نهادههای موردنیاز و درعینحال عدم پایداری و تنوع بالای تأمینکنندههای این نهادهها ازجمله پیچیدگیهای این بخش است. از طرف دیگر محصولات کشاورزی با توجه به ماهیت بیولوژیک خود همیشه در معرض فسادند و عموماً انقضای پایین دارند و باید بهسرعت مورد مصرف قرار بگیرند. اطمینان مشتری از سلامت محصول مصرفی نیز ازجمله خصوصیات محصولات در زنجیره کشاورزی است. تنوع و طولانی بودن زنجیره محصولات غذایی و درصدی از هدر رفت تولیدات در هر حلقه از این زنجیره، باعث افزایش میزان ضایعات محصولات غذایی در دنیا شده است.
شفافیت و قابلیت پیشبینی اقتصادی دو خصوصیت مهم زنجیره تأمین غذایی کامل
ساختار حلقههای زنجیره کشاورزی پشت سر هم (End-to-End) و پیوسته میباشند که این موضوع میتواند برای مصرفکننده و تولیدکننده شفافیت و قابلیت پیشبینی اقتصادی را فراهم کند. منظور از شفافیت یعنی مشتری از تمام مراحل ساخت و عرضه موادی که مصرف میکند آگاهی داشته باشد ومنظور از قابلمحاسبه بودن یعنی چه تولیدکننده و چه مصرفکننده بتوانند برای انتخاب مشتری/فروشنده قبل از تصمیم برای تولید/خرید محاسبات اقتصادی و تکنیکی داشته باشند.
شکل 1. اجزای زنجیره کشاورزی بهصورت پشت سر هم و پیدرپی هستند. در این تصویر از اولین حلقه یعنی تأمین نهادههای کشاورزی تا کشاورز و زمیندار و سپس کارخانههای تفکیک دانهها بر اساس کیفیت، کارخانههای فراوری دانهها، توزیعکننده، فروشگاهها و مصرفکنندهی نهایی یک نمونه ساده از زنجیره تأمین حبوبات هست که هرگونه اختلال در این زنجیره میتواند تأمین حبوبات برای مصرفکننده را دچار اشکال نماید. در هرکدام از این مراحل امکان ایجاد ضایعات و هدر رفت منابع وجود دارد.
اجتنابناپذیری دیجیتالیزه کردن زنجیره کشاورزی
شفافیت و قابلیت پیشبینی بودن زنجیره کشاورزی باعث میشود تا میزان ضایعات کاهش یابد که یکی از نتایج کاهش بازگشت محصول به پلههای قبلی زنجیره تولید است. بنا به توضیحات هاینس اشتروبنهاف[۱]، متخصص ارشد بخش خصوصیسازی در بانک جهانی، راهکاری که برای این هدف ارائه شده، دیجیتالیزه کردن کسبوکارهای بخش کشاورزی میباشد. به گفتهی وی، بیش از ۵۷۰ میلیون کشاورز، و میلیونها کسبوکار کشاورزی، تجاری و فروشندهها برای تأمین غذای ۶/۷ میلیارد انسان روی کره زمین تلاش میکنند. بهترین راه برای اینکه بتوان ضایعات غذایی را در مراحل مختلف زنجیره تولید کشاورزی کاهش داد، استفاده از راهحلهای مبتنی بر دیجیتال میباشد. زیرا این ابزارها صرفهجویی بزرگی در هزینه، زمان و نیروی کار هستند و پیچیدگی بسیار زیاد زنجیره کشاورزی این امر را اجتنابناپذیر کرده است.
کاهش ضایعات کشاورزی منجر به جهش تولید
افزایش جمعیت و کاهش منابع تولید همراه با تغییرات آب و هوایی و سبک زندگی نیاز روزافزون به افزایش تولید و بهینهسازی بهرهبرداری منابع و زنجیره تولید را یک امر الزامآور میکند. برای تأمین غذای جمعیت در حال رشد جهان، کاهش ضایعات یکی از راهکارهای افزایش عرضه میباشد. با در نظر گرفتن این موضوع که هزینهی ضایعات خردهفروشیها فقط در آمریکا ۲/۱۸ میلیارد دلار در سال است. درواقع سالانه در آمریکا ۸ میلیون تن ضایعات فقط از خردهفروشیها تولید میشود که ۲۳ درصد کل زبالههای حجمی در این کشور را شامل میشود. این حجم از ضایعات تأثیر بزرگی در اقتصاد کشاورزی دارد.
در کشورهای فقیر بیشتر ضایعات در مزرعه و یا در مراحل بین تولید تا بازار ایجاد میشوند که دلیل آن عدم دسترسی بهینه کشاورز به بازار، عدم کارایی فرایندهای پس از برداشت، نقص سیستم حملونقل و فقدان دستگاههای فراوری محصول است. این در حالی است که بیشتر ضایعات کشاورزی در کشورهای پیشرفته در خردهفروشیها، مغازهها و خانهها تولید میشوند. در ایران نیز برای مثال فقط در سال ۱۳۹۸ و فقط در یک نوع محصول استراتژیک، از ۶ میلیون هکتار سطح زیر کشت گندم، حدود ۱۴ میلیون تن گندم برداشت شد و با توجه به هدر رفت حدود ۲۰ درصدی در مراحل مختلف زنجیره تأمین گندم یعنی تولید واقعی میتوانسته بیش از ۱۷ میلیون تن باشد. بهعبارتدیگر، اگر سرمایهگذاری برای افزایش تولید گندم در مزرعه صورت بگیرد میزان افزایش تولید بسیار کمتر از بیست درصد در یک سال خواهد بود. درحالیکه با جلوگیری از هدر رفت و ضایع شدن این منابع میتوان جهشی بزرگ در تأمین غذای کشور ایجاد نمود و علاوه بر بینیازی از واردات به سمت صادرات مازاد تولید نیز پیش رفت. برای غلبه بر این مشکل همگرایی بین اجزای زنجیره شامل کشاورزی، دلال محصولات کشاورزی، فراوری کننده، عمدهفروش، خردهفروش و مصرفکننده لازم میباشد.
هوشمند سازی زنجیره تولید با فناوریهای دیجیتال
همگرایی اجزای زنجیره با ایجاد امکان اندازهگیری عوامل مختلف در زنجیره شامل عوامل تولید اجرایی میشود. امکان اندازهگیری در زنجیره تولید میتواند شفافسازی و اعمال دیجالیزه کردن را در زنجیره محیّا سازد. این امر انتقال محصول کشاورزی از مزرعه تا سرسفره را دنبال کرده و بهینهسازی آن را ممکن میکند. اندازهگیری در زنجیره کشاورزی با حسگرها آغاز میشود. به گفته مت لئونارد[۲]، از مجمع اقتصاد جهانی[۳]، اعمال فناوری سنسورها در زنجیره تأمین غذایی به پیگیری زنجیره انتقال محصولات کشاورزی کمک کرده و کاهش ۵ تا ۷ درصدی ضایعات را در پی دارد. وجود سنسور در زنجیره غذایی به شناسایی مسئولین امر نیز کمک میکند. بهاصطلاح؛ جایی که همه مسئول باشند مسئولی وجود ندارد، ولی در جایی که مسئول امر دقیقاً مشخص باشد کارها بهدقت انجام میگیرند و این مسئول نیز باید در قبال کار خود پاسخگو باشد. در این حالت در هر نقطهای از زنجیره که اتلاف صورت بگیرد میتوان مشکل مربوطه را با ارجاع به مسئول آن برطرف کرد.
در کنار فناوری سنسورها، اکوسیستم اینترنت اشیاء که باعث ارتباط بین اجزاء زنجیره شده و آنالیز آنها را ممکن میسازد نیز در این مسیر موردتوجه قرار گرفته است. این دانش در بستر تکنولوژی بلاکچین که هرروز بیشازپیش در کشاورزی مورداستفاده قرار میگیرد اجرا میشوند. برای این منظور از هوش مصنوعی کمک گرفته شده است که درمجموع شفافیت و پیشبینی پذیری زنجیره کشاورزی را در پی داشتهاند. پیشبینی شده است که در صورت اعمال این فناوریها در جهان سالانه از هدر رفت ۳/۱ میلیارد تن ضایعات جلوگیری گردد که تأمین غذای ۸۰۰ میلیون نفر را تضمین مینماید.
درمجموع میتوان چنین نتیجه گرفت که کاهش ضایعات در زنجیره تولید کشاورزی از طریق اعمال فناوریهای نوینی همچون بلاکچین و هوش مصنوعی امکانپذیر بوده و برای افزایش عرضه محصولات در بخش کشاورزی یکی از رهیافتهای کمهزینه و طولانیمدت به شمار میآید که میتواند تغذیه تعداد بسیار زیادی را در جهان تضمین نماید. البته باید توجه داشت که استفاده از چنین فناوریهایی گامهای نخست به شمار میآیند و درواقع بهمثابه نسخهی بیمار هستند و در مراحل بعدی تأمین ابزارها و تجهیزات موردنیاز برای اعمال این نسخه در درمان بیماری کشاورزی کشور که همانا ایجاد ضایعات ۳۰ تا ۵۰ درصدی میباشد ضرورت دارد. استفاده از فناوریهای برداشت محصول، لجستیک هوشمند، فراوری صحیح، فناوریهای افزایش عمر انبارداری و توزیع محصولات و مهمتر از همه بازاریابی و بازار رسانی بهینه، ازجمله اعمالی هستند که در کنار هوشمند سازی زنجیره تأمین کشاورزی باید مدنظر قرار گیرند.
https://tejaratgardan.ir/?p=48478