×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : سه شنبه, ۲ بهمن , ۱۴۰۳
کاهش ۶۲ درصدی قاچاق داروی ایرانی با اجرای «دارویاری»/ وفور تامین سِرم و آنتی‌بیوتیک

 به گزارش تجارت گردان به نقل از ایسنا، دکتر بهرام عین‌اللهی در نشست خبری روز داروساز که در محل وزارت بهداشت برگزار شد، گفت: افراد باید به هویت خود بازگردند و بدانند جمله «ما می‌توانیم» قابل اجرا است. زمانی که ما ابوعلی‌سینا را داشتیم غربی‌ها هیچ چیز نداشتتد. زمانی که آمریکایی‌ها موشک به ماه فرستادند، بودجه آن را از بخش هویت‌زایی تامین کردند تا بتوانند برای مردم خود اعتماد به نفس ایجاد کنند. در زمان ستم‌شاهی آمریکایی‌ها برای تخریب ما به هویت ما حمله می‌کردند و می‌گفتند شما باید مصرف کننده باشید اما در سایه انقلاب اسلامی موضوع هویت به ایران بازگشت.

وی افزود: یکی از نقاط ضعف ما شناخت ضعیف از حوزه داروسازی است و مدیران کشوری باید شناخت خوبی از داروسازی پیدا کنند. دولت سیزدهم دولتی ضد فساد است. همه دنبال شبکه‌ای هستند که فساد را شناسایی کنند ولی ما خودمان ضدفساد هستیم. اصلا قابل قبول نیست کسی فساد را ببیند و ساکت بماند. نباید منتظر باشیم کسی از کره ماه بیاید و فساد را کشف کند، خودمان باید کوچک‌ترین فساد را گزارش کنیم و واحد بازرسی سازمان غذا و دارو هم باید هوشیارانه عمل کند.

وزیر بهداشت تاکید کرد: شب قبل شیراز بودم و در شاهچراغ تمام گیت‌ها خوب بود و تنها یک گیت مناسب نبود که دشمن هم از آن نقطه وارد شده بوده؛ در حوزه دارو هم کافی است یک نقطه مشکل داشته باشد تا دچار مشکل شویم.

وی افزود: اما آیا ما توان تولید دارویمان همین است یا توان بالقوه بالاتری داریم؟ من معتقد هستم توان بالاتری داریم. چرا در بسیاری از استان‌ها تولید دارو نداریم؟ باید توان تولید را افزایش دهیم. نباید روی یک بند باریک حرکت کنیم بلکه باید پلی محکم ایجا کنیم که با افزایش تولید امکان‌پذیر است. هرجا مردم وارد صحنه شوند موفق هستیم و باید مردم به صحنه بیایند تا منابع مالی آنها صرف تولید شود و شرکت‌های سهامی را افزایش دهیم. نباید همیشه متکی به دولت بود و با برنامه‌ریزی می‌توان از مردم در جهت سرمایه‌گذاری کمک گرفت.

عین‌اللهی با تاکید بر لزوم بازنگری برنامه درسی داروسازی، اظهار کرد: درسنامه داروسازی باید بازنگری شود؛ چون معیوب است. چقدر از دانشجویان به حیطه تولید دارو وارد می‌شوند؟ دانشجویان باید دوره‌های عملی تولیدی داشته باشند. مخالف افزایش داروخانه‌ها نیستیم اما تعداد داروخانه‌ها باید متناسب با میزان تولید افزایش یابند.

وی افزود: موضوع مهم بعدی IT است که باید در آن بُعد تقویت شویم. هر دارویی که از جایی به جایی می‌رود باید رصد دقیق شود و اطلاعات جزیی و کلی آن در دسترس باشد. اصلا یک جهش در حوزه آی تی لازم است تا سبب افزایش توانمندی در برنامه‌ریزی شود.

عین‌االهی بیان کرد: در تولید انواع داروها و واکسن‌ها افتخار آفرین بودیم و ۶ واکسن کرونا تولید کردیم که این در میان کشورهای منطقه بی‌نظیر بود. البته در تولید فراورده‌های پلاسمایی هنوز ضعف داریم و باید تقویت شویم. خام فروشی پلاسما قابل قبول نیست و باید روی این امر کار کنیم.

وزیر بهداشت تاکید کرد: اول انقلاب ۴ دانشکده داروسازی داشتیم و اکنون به  ۲۶ دانشکده رسیدیم ولی دانشکده داروسازی بدون تولید کارایی ندارد. دانشکده داروسازی باید در تولید نقش داشته باشد. هیچ دارویی نباید در دنیا باشد که تولید شود و ما روی آن تحقیق و مطالعه نکرده باشیم. در مورد نانوفناوری و بایوتکنولوژی اقدامات خوبی داشتیم ولی دانشکده‌ها باید فعال‌تر شوند. با وجود تمام مشکلات و تحریم‌ها ما ۹۹ درصد داروی مصرفی کشور را تولید می‌کنیم؛ البته در مواد اولیه کار بیشتری داریم. ما در تولید مواد اولیه خوب کار کردیم ولی لازم است پیشرفت این بخش بیشتر باشد.

وی افزود: برای کمک به صنایع داروسازی، مالیات بر ارزش افزوده دارو و تجهیرات پزشکی را به یک درصد رساندیم؛ هرچند که کاری زمان‌بر بود. از طرفی حقوق گمرکی هم به یک درصد رسید.

عین‌اللهی با تاکید بر اینکه طرح دارویاری با سختی انجام شد، بیان کرد: این طرح توانست نزدیک ۶۲ درصد قاچاق دارو را کاهش دهد و قیمت دارو را واقعی کند؛ البته مشکل تامین منابع آن وجود داشت. امسال آنتی بیوتیک و سرم به وفور تامین شد و وضعیت خوبی در این زمینه است اما نباید دلخوش بمانیم بلکه باید تولید را جدی پیگیری کنیم.

عین‌اللهی همچنین گفت: فارماکوپه یا شناسنامه دارویی ایران بسیار خوب است، البته کل انرژی دوستان باید روی این بخش بیاید و باید تلاش کنیم داروهای جدید را هم وارد دارونامه کنیم. دارونامه طب ایرانی هم برای اولین بار منتشر شد ولی باید تلاش بیشتری برای آن شود. الان بیشترین مصرف دارو در کشور برای استامینوفن است، اما آیا داروهای سنتی نمی‌تواند جایگزین آن شود؟

وی افزود: امروزه ۱۸۰ کارخانه دارویی، ۶۵ تولید کننده ماده اولیه و ۶۲ شرکت پخش داریم و لازم است در این زمینه بیشتر کار شود تا پخش الکترونیکی بررسی شود بویژه در رابطه با داروهای گران‌قیمت باید رصد تقویت شود.

وزیر بهداشت با اشاره به اینکه حمایت از شرکت‌های دانش بنیان در دستور کار است، اظهار کرد: البته این حمایت به شرط اینکه کیفیت کارشان بسیار بالا باشد، انجام می‌شود؛ چون سلامت مردم برای ما بسیار مهم است‌. اکنون از ۱۲۸۵ شرکت دانش‌بنیان سلامت، ۴۰ درصد در حوزه دارو فعال هستند و پیشرفت خوبی داشتند.

وی افزود: در زمینه دارویی دانشمندان یک درصد جهان خوبی داریم و داروسازی ما با کیفیت است که از ۲۵۷ دانشمند کشور ۲۷ درصد داروسازان هستند و این نشان دهنده توان دانشکده داروسازی در زمیته تولید علم است، اما تولید علم صرفا مقاله نیست و باید به تولید هم برسیم.

عین‌اللهی گفت: تعرفه خدمات دارویی تصویب شد و این در جهت حمایت از داروسازان است؛ چون فکر می‌کنیم نظری که داروسازان در داروخانه‌ها به بیماران می‌دهند یک کار حرفه‌ای است و باید در تعرفه باشد.

وی افزود: بحث دیپلماسی سلامت بسیار مهم است؛ چون بسیاری از کشورهای جهان دوست دارند با ما ارتباط برقرار کنند. ما می‌توانیم در صادرات دارو درخشان عمل کنیم چون داروهای ما متقاضی دارد و حتی در برخی سفارتخانه ها رایزن سلامت گذاشتیم‌.

وی افزود: برای شرکت دارویی که کار خوب تولیدی انجام دهد مشوق صادرات در نظر گرفته می‌شود. چنانچه صادرات دارو افزایش ۳۰۰ درصدی داشته که ارزآوری خوبی داشته است‌. ما در جهت بازسازی و به روز شدن کارخانه‌های داروسازی باید کار کنیم ولی باید پلی بین وزارت صمت و کارخانه‌های داروسازی ایجاد شود.

عین‌اللهی تاکید کرد: در این مدت ۳۱ خط جدید تولیدی دارو راه‌اندازی شد و ۶۹ داروی جدید به بازار دارویی کشور وارد شد و حدود ۱۵۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی شد. برخی از داروها مانند داروهای بیهوشی حیاتی است و اکنون تامین آن به حد کافی رسیده و دو داروی بیهوشی هم توسط شرکت‌های داخلی تامین می‌شود.

به گزارش ایسنا در پایان این مراسم، وزیر بهداشت از دو داروی زرافیل (آسم آلرژیک پایدار) و الترومبوگ (بیماران خونی) که برای اولین بار در کشور تولید می‌شوند، رونمایی کرد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.