×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : دوشنبه, ۵ آذر , ۱۴۰۳
آمارخودروهای سرقت شده در سال ۱۴۰۱ / آخرین وضعیت استرداد سارقان فراری بانک ملی به کشور

به گزارش تجارت گردان به نقل از  ایسنا، سردار مهدی حاجیان در نشست خبری صبح امروز که در ستاد فراجا برگزار شد، با تسلیت فرا رسیدن ایام شهادت امام حسین (ع) و یاران ایشان گفت: پلیس برای برگزاری مراسم‌های ماه محرم در آماده‌باش کامل است و امنیت آن‌ها را به طور کامل تامین خواهیم کرد. پلیس‌یاران نیز در هیات‌ها و تکایا و مساجد فعال شده‌اند.

وی در ادامه به سرقت خودرو اشاره کرد و گفت:  برابر آمارهای پلیس از ابتدای سال تا پایان تیر ماه بیش از ۲۰ هزار دستگاه وسیله نقلیه به سرقت رفته که حدود ۹۱ درصد آن از سوی ماموران پلیس کشف شده است.

سخنگوی فراجا افزود: متاسفانه ۹۰ درصد خودروهای سرقتی ساخت داخل کشور بوده‌اند. از این میان حدود ۷۸ درصد خودروها مربوط به قبل از سال ۸۸ و مابقی نیز پس این سال تولید شده بودند.

سخنگوی فراجا ادامه داد: در این زمینه لازم است شرکت های خودروسازی توجه بیشتری به سیستم ایمنی و ضد سرقت خود داشته باشند و آن را برابر استانداردها به‌روز کنند.

اعلام نوع پرسرقت ترین خودروها

حاجیان در پاسخ به پرسش ایسنا، مبنی بر اینکه کدام خودروها دارای بیشترین سرقت بودند، گفت: در میان محصولات سایپا پراید، وانت، تیبا و ساینا و در میان محصولات ایران خودرو نیز پژو، سمند و پیکان جزو پر سرقت ترین محصولات بودند که مدل اکثر آن‌ها مربوط به قبل از سال ۸۸ است.

وی با تاکید بر اینکه همه باید به سمت پیشگیری از جرم حرکت کنیم، گفت: در این زمینه برخی خلأهای قانونی نیز وجود دارد که باید نسبت به رفع آن اقدام شود. تمام دستگاه های ما باید به سمت پیشگیری از جرم حرکت کنند.

حاجیان یکی دیگر از روش های پیشگیری از جرم را ثبت قطعات خودرو و دسترسی پلیس به سامانه مربوط به آن اعلام و اظهارکرد: زمانی که سرقت های مربوط به خودرو رخ می دهد، سارقان یا خودرو را سرقت و قطعات آن را جدا می کنند یا از همان ابتدا اقدام به سرقت قطعات خودرو می کنند. این قطعات به فروش می رسد و روی خودروهای دیگری نصب می شود اما اگر قطعات خودرو ثبت شود، امکان پیگیری آن‌ها به راحتی وجود دارد.

وی با بیان اینکه وقوع هر سرقت خودرو حدود ۴۰ نفر را درگیر می کند، گفت: علل وقوع سرقت را بررسی و حتی راهکارهایی نیز برای آن پیدا کرده ایم اما این راهکارها را اجرایی نکرده ایم.

حاجیان ادامه داد: بر اساس این راهکارها باید شرایط طوری شود که هیچ تعمیرگاهی حق نصب لوازم یدکی دست دوم را قبل از آنکه منبع آن ثابت شود، نداشته باشد همچنین باید شرایطی فراهم شود تا هیچ تعمیرگاهی اجازه صافکاری و تعمیر خودروهای تصادفی را نداشته باشد، مگر اینکه مجوز آن از سوی پلیس صادر شود. این طرح در بسیاری از کشورهای جهان نیز اجرا می‌شود.

سخنگوی فراجا با بیان اینکه معامله اموال مسروقه مجازات حبس از شش ماه تا سه سال را دارد، گفت: فروشندگان لوازم یدکی دست دوم باید اصالت و منبع آن را احراز کنند وگرنه پلیس با آن برخورد خواهد کرد. قطعه سازان نیز باید قطعه های خود را نشان‌دار و بانک اطلاعاتی از آن ایجاد کنند و این بانک را در اختیار پلیس نیز قرار دهند. ما در حال حاضر با ایران خودرو و سایپا تبادلاتی داریم اما هیچ دسترسی به بانک اطلاعاتی قطعه سازان نداریم و باید این بانک اطلاعاتی مشترک بین پلیس، خودروساز و قطعه سازان ایجاد شود.

کشف پرونده بزرگ قاچاق فرآورده های نفتی

حاجیان از رسیدگی به یک پرونده بزرگ مربوط به قاچاق مشتقات و فرآورده های نفتی در استان گلستان خبر داد و گفت: این پرونده پس از حدود یک سال کار اطلاعاتی از سوی ماموران پلیس امنیت اقتصادی در استان به اجرا درآمد. در جریان این پرونده تنها حین اجرای عملیات ۴۵۰ هزار لیتر مشتقات نفتی از تانکرها کشف شد. مجرمان این قاچاق را با پوشش هیدروکربنات انجام و در جریان آن مشتقات نفتی را به کشورهای شرقی کشورمان قاچاق می کردند.

وی افزود: در بررسی بیشتر ماموران مشخص شد که مجرمان در پوشش ۱۴ شرکت صوری از حدود یکی – دو سال پیش اقدام به این فعالیت مجرمانه و تاکنون ۴۰ میلیون لیتر مشتقات نفتی و محصولات پتروپالایشی را قاچاق کرده اند. دامنه فعالیت این افراد در پنج استان بود و ۱۵ نفر از اعضای اصلی آن از جمله دو سرکرده آن در استان های گلستان و قم دستگیر شدند.

سخنگوی فراجا به اقدامات پلیس در پی وقوع سیل های اخیر در کشور اشاره کرد و گفت: ۹۴۲۵ نیروی پلیس در جریان وقوع سیل اخیر در آماده باش بودند و در عملیات امداد و نجات همچنین تامین نظم و امنیت مناطق سیل زده مشارکت داشتند. بر این اساس خودروهای گشتی پلیس و تیم های گشتی در مناطق سیل زده حاضر شدند و نسبت به تامین نظم و امنیت اقدام کردند همچنین عوامل پلیس با توجه به اینکه جزو اولین نیروهای حاضر در صحنه حادثه بودند، به تعدادی از حادثه دیدگان نیز امدادرسانی کردند و جان آنان را نجات دادند.

وی با بیان اینکه چهار فروند بالگرد پلیس و۵۰ بیل مکانیکی از سوی پلیس در این عملیات به کار گرفته شدند، خاطرنشان کرد: به‌طور کلی در جریان سیل، پلیس ۶۴۱ عملیات امدادی را انجام داد و با کمک دیگر امدادگران بالغ بر ۳۶۰۰ نفر را به مناطق امن منتقل کرد.

سخنگوی فراجا به تمهیدات پلیس برای راهپیمایی اربعین اشاره کرد و گفت: امسال ۳۰ هزار نیرو را برای راهپیمایی اربعین در خدمت زائران خواهیم داشت. این نیروها کاملا داوطلبانه و بر اساس عشق و علاقه ای که به حضرت سیدالشهدا دارند، در این ماموریت ها مشارکت می‌کنند همچنین با توجه به اینکه ۴۰ درصد زائران اربعین زنان هستند، از  ظرفیت پلیس زن نیز استفاده می‌کنیم. در حال حاضر ۱۴۸ گیت ما در سه مرز مهران، چذابه و شلمچه برای تردد زائران اربعین فعال شده است. در صورت هماهنگی با طرف عراقی ما آمادگی افزایش مرزها را نیز داریم.

حاجیان در پاسخ به پرسشی درباره تحولات کشور عراق و احتمال تاثیر آن روی راهپیمایی عظیم اربعین اظهارکرد: این موضوع جزو موضوعات داخلی کشور عراق محسوب می‌شود و ما بر اساس آنچه که توافق شده رفتار خواهیم کرد. توافقات ما با کشور عراق مشخص است.

وی درباره صدور گذرنامه نیز گفت: ظرفیت صدور ۱۰۰ هزار قطعه گذرنامه در روز از سوی پلیس وجود دارد علاوه بر آن با هماهنگی وزارت کشور این امکان را داریم که ۱۰ هزار برگه تردد موقت را برای تردد زائران اربعین در روز صادر کنیم.

سخنگوی فراجا افزود: در حال حاضر بالغ بر ۱۰ هزار نفر به‌طور روزانه در مرزهای مشترک ایران و عراق تردد می کنند.

حاجیان در ادامه این نشست به اقدامات پلیس امنیت اقتصادی نیز اشاره کرد و گفت: پلیس امنیت اقتصادی از ابتدای امسال تاکنون در زمینه قاچاق و احتکار کالا موفق به کشف پرونده هایی شده که در مجموع ارزش ریالی آن‌ها بالغ بر ۳۹ هزار و ۸۳۶ میلیارد ریال بوده است همچنین طی این مدت ۸۵۰۰ تن برنج، ۸۰۴۱ تن روغن، ۲۱ هزار تن گندم و آرد و ۱۷۴ هزار و ۳۲۸ دستگاه لوازم خانگی قاچاق نیز کشف شده است.

وی ادامه داد: در حوزه مقابله با استخراج رمز ارزها نیز ۱۶ هزار دستگاه ماینر در چهار ماهه امسال کشف شده است.

دو سارق فراری بانک ملی در ترکیه بازداشت هستند

سخنگوی فراجا در پاسخ به پرسش ایسنا درباره بازگرداندن دو سارق متواری صندوق امانات بانک ملی از کشور ترکیه نیز گفت: سرقت از بانک به‌طور کلی جزو پیچیده ترین پرونده های سرقت محسوب می شود که ماه ها برای آن برنامه ریزی می شود. این امر در تمام جهان هم همین گونه است. سرقت بانک ملی نیز یکی از پیچیده ترین پرونده های سرقت بود اما با هشیاری پلیس از زمان اطلاع تا شناسایی و بازداشت سارقان کمتر از ۴۸ ساعت طول کشید؛ آن هم در شرایطی که هیچ اطلاع و سرنخی از این سرقت وجود نداشت.

وی با بیان که دو نفر از عوامل اصلی این سرقت با سوءاستفاده از تعطیلی و خلأهای امنیتی بانک که منجر به دیر مطلع شدن از این سرقت شده بود، به خارج از کشور فرار کردند، اظهارکرد: بلافاصله در این خصوص پلیس بین الملل ما وارد عمل شدند و به محض شناسایی این سارقان نسبت به صدور اعلان قرمز و ردیابی آنان اقدام کردند. این افراد به سرعت نیز در کشور ترکیه بازداشت شدند اما لازم به توضیح است که فرآیند بازداشت مجرمان در کشورهای خارجی دارای ضوابط خود است یا این افراد به کشور طرد می شوند یا باید قوانین استرداد برای آنان اجرا شود.

حاجیان افزود: استرداد یک فرآیند سیاسی، قضایی و پلیسی است که ما پیگیر آن هستیم و در حال انجام است و لازم است قوه قضائیه و وزارت امور خارجه نیز پیگیری های خود را انجام دهند. برابر اطلاعات ما این افراد هم اکنون در کشور ترکیه در بازداشت هستند و پیگیری و رایزنی برای بازگرداندن آنان به کشور همچنان ادامه دارد.

وی افزود: در حوزه پلیس بین الملل امسال پنج متهم فراری به خارج از کشور بازداشت و به ایران بازگردانده شدند. این افراد در مجموع ۱۰ هزار میلیارد تومان کلاهبرداری کرده بودند.

سخنگوی فراجا در بخش دیگری از این نشست خبری به اقدامات پلیس فتا نیز اشاره کرد و گفت: پلیس فتا یک شعار دارد و اینکه «پلیس فتا همه جا هست»، این یک واقعیت است و ما اشراف اطلاعاتی خوبی در فضای مجازی و مقابله با اقدامات مجرمانه در این فضا داریم.

حاجیان اضافه کرد: قدرت کشف پلیس فتا در حوزه اقدامات مجرمانه در حدود ۹۴ درصد است یعنی ۹۴ درصد از پرونده هایی که به پلیس فتای ما ارجاع می شود، منجر به کشف می شود که این موضوع افزایشی ۱۲ درصدی داشته است.

سخنگوی فراجا افزود: به عنوان مثال در چهار ماهه امسال ۱۶ پزشک قلابی که با معرفی خود به عنوان پزشکان حوزه زیبایی و دیگر بخش ها اقدام به کلاهبرداری و سوءاستفاده از کاربران فضای مجازی کرده بودند، شناسایی و بازداشت شدند. این افراد فاقد هر گونه تخصص و دانش آکادمیک و جان مردم را به خطر انداخته بودند.

وی ادامه داد: یکی دیگر از اقدامات پلیس فتا برخورد با پیامک ها و ارسال لینک های جعلی است. این اقدام به دو شیوه انجام می شود و بر اساس آن یا به کاربران وعده برنده شدن در یک مسابقه را می دهد یا آنان را تهدید و با طرح عناوینی نظیر ثبت شکایت از شما و … آنان را برای ورود به لینک های جعلی ترغیب می کند. این لینک ها کلاهبردارانه یا مخرب هستند و منجر به مواردی چون برداشت غیر مجاز از حساب، هک شدن گوشی تلفن همراه، سوءاستفاده از اطلاعات هویتی و … می شود. در همین راستا لازم است شهروندان به هیچ عنوان روی لینک هایی که از سرشماره های غیر رسمی و مشکوک صادر می شود، خودداری کنند.

برخورد با تولید کنندگان محتواهای غیر اخلاقی و ناامید کننده در فضای مجازی

سخنگوی فراجا با تاکید بر اینکه انتشارهای لایوهای غیر اخلاقی در اینستاگرام جرم محسوب می‌شود و پلیس نیز با آن برخورد می‌کند، گفت: دفتر پایش فضای مجازی پلیس فتا در این خصوص راه اندازی شده است و نسبت به شناسایی و برخورد با برگزار کنندگان این لایوها اقدام خواهد شد همچنین تولید کنندگان کلیپ ها و محتواهای غیر اخلاقی همچنین ناامید کننده یا حاوی تخریب نهادهای مختلف از جمله پلیس و … نیز باید بدانند که پلیس با آنان برخورد خواهد کرد چراکه اقدامشان سبب کاهش احساس امنیت در بین مردم و افزایش نرخ جرم در کشور می شود.

وی با تاکید بر اینکه این اقدامات تشویش اذهان عمومی محسوب می شود، هشدار داد افرادی که بخواهند اقدام به انتشار چنین محتواهایی کنند حتما از سوی پلیس شناسایی می‌شوند و با آنان برخورد می شود.

حاجیان در بخش دیگری از نشست خبری خود به هوشمندسازی پلیس اشاره کرد و گفت: هوشمندسازی پلیس با ایجاد دفاتر خدمات پلیس+۱۰ آغاز شده و با افزایش این خدمات در سامانه پلیس من و … ادامه داشته است علاوه بر آن هر کدام از یگان های تخصصی اقدامات هوشمندانه ای را انجام داده اند. به زودی و در هفته فراجا نیز از شش خدمت هوشمندانه جدید پلیس رونمایی خواهد شد همچنین درگاه تبادل الکترونیک پلیس و دستگاه های دولتی نیز رونمایی می شود.

درخواست پلیس برای دسترسی به سامانه مشاوران املاک

حاجیان از جزیره ای بودن سامانه ها انتقاد کرد و خواستار دسترسی پلیس به این سامانه ها شد و گفت: یکی از مواردی که در پرونده قاچاق ۴۰ میلیون لیتر مشتقات نفتی به پلیس کمک کرد، دسترسی ما به این سامانه ها بود. ما در حوزه مسکن نیز نیازمند دسترسی به سامانه های مربوطه هستیم که یکی از این سامانه ها، سامانه مشاوران املاک است. این موضوع کمک زیادی به پلیس می‌کند و به ویژه در کشف جرایمی نظیر سرقت نیز موثر است. ما از وزارتخانه مربوطه و اتحادیه می خواهیم که این موضوع را مورد توجه قرار دهد.

وی بر ضرورت تضمین قوانین پیشگیرانه از جرم تاکید و اظهارکرد: لازم است که قانونگذار نسبت به تدوین قوانینی که از جرم پیشگیری می کند، اقدام کند.

سخنگوی فراجا در پاسخ به پرسشی درباره سرقت نیز گفت: سرقت یک معلول است که علت های فراوانی دارد. یکی از این علت ها که مربوط به سرقت های خرد است موضوعاتی نظیر فقر اقتصادی، بیکاری، معتادان متجاهر و … است. بیش از ۵۵ درصد از سرقت هایی که در کشورمان رخ می دهد، سرقت های خرد است. سرقت هایی که ارزش مالی چندانی ندارند اما احساس ناامنی ایجاد می کند. سوال اینجاست که آیا مجازات ها در برابر این سرقت ها بازدارنده است؟ استناد قوه قضائیه در این زمینه قانون است اما قانونگذار چه ساز و کاری برای پیشگیری از این سرقت ها در نظر گرفته است؟

نظام تربیت و اصلاح مجرمان ایراد دارد

حاجیان با بیان اینکه نظام تربیت و اصلاح مجرمان در کشورمان ایراد دارد، گفت: دستگیری متهمی که ۴۰ بار سابقه دستگیری دارد،  نشان می دهد که او در زندان تنبیه نشده است. آیا نشان دهنده این نیست که نظام کیفری و تربیت مجرمان ما ایراد دارد؟ لازم است که دولت و قانونگذار قوانینی را به گونه ای تصویب کند که هم از وقوع جرم پیشگیری و هم مجرم پس از دستگیری اصلاح و تربیت شود. وظیفه پلیس تعقیب و رسیدگی قضایی به پرونده ها نیست. وظیفه ما شناسایی مجرمان و برخورد با آنان است.

جامعه آماری سارقان خرد در حال افزایش است

وی ادامه داد: جامعه آماری سارقان خرد ما روز به روز در حال افزایش است. نظام تربیت و اصلاح مجرمان باید موثر باشد و فرآیند اجتماعی شدن این افراد را دنبال کنیم.

حاجیان تاکید کرد: هدف قانون انتقام از مجرمان نیست بلکه اصلاح مجرمان است. ما حتی اعتقاد نداریم که حتما باید حبس پیشنهاد شود. اعتقاد ما بازدارندگی قوانین است علاوه بر آن قوانین ما به گونه ای باشد که فرد اصلاح شود. شرایط برای بازگرداندن معتادان به چرخه زندگی باید اصلاح شود.

هواشناسی امکان پیش بینی نقطه ای ندارد

سخنگوی فراجا در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا در جریان بارش های اخیر و هشدار هواشناسی پلیس معبر خاصی را مسدود کرده بود یا خیر؟ گفت: هشدارهایی که از سوی هواشناسی صادر می شود هشدارهای کلی است. متاسفانه هواشناسی ما هنوز به این توانمندی نرسیده که رویدادها را به‌طور نقطه ای پیش بینی کند و با توجه به اینکه ما امکان پیش بینی نقطه ای نداریم، نمی توان به‌طور دقیق اعلام کرد که آیا یک معبر را می توان بست یا خیر؟ البته در مواردی که ریسک بالایی وجود داشته باشد و هواشناسی آن را اعلام کند، احتمال انسداد معابر وجود دارد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.