به گزارش خبرنگار مهر علی اکبر محرابیان در نشست خبری گفت: همانطور که میدانید در حال حاضر در پیک مصرف برق قرار داریم، مسئلهای که سال گذشته را به گونهای پشت سر گذاشتهایم که ۱۵ هزار مگاوات ناترازی تولید داشتهایم.
وزیر نیرو ضمن تاکید بر جزئیات تقاضای برق گفت: به طور متوسط سالانه ۴.۵ درصد میزان افزایش تقاضای برق داریم در حالی که سال گذشته ۴.۸ افزایش مصرف داشتیم واگر اقدامات درستی انجام نمیشد و این ناترازی به ۲۰ هزار مگاوات میرسید و مشکلات چندین برابر میشد.
وی افزود: سال گذشته شاهد خاموشیهای وسیعی بودیم که مشکلات زیادی را برای زندگی مردم به وجود آورد، امروزه وابستگی زندگی همه افراد به برق بسیار فراوان شده و همین امروز متوسط دمای کشور ۳۸ درجه سانتی گراد است که در سال گذشته حدود یک و نیم درجه دمای کمتر بود.
محرابیان تاکید کرد: به ازای هر درجه باید ۱۵۰۰ مگاوات به ظرفیت نیروگاه اضافه کرد، در برخی از نقاط کشور حدود ۴ تا ۵ درجه افزایش درجه داشتهایم، بر این مبنا البته در برخی از شهرها عدد ۵۴ درجه ثبت شده که رکورد محسوب میشود و مجموعاً تابستان گرمی را داشتهایم.
وی افزود در سال گذشته جلسات متعددی با خبرگان صنعت برق داشتیم و یک برنامه ۱۰۰ اقدامی را تصویب کردیم که از محورهای مهم آن میتوان به افزایش ۶ هزار مگاواتی ظرفیت تولید برق اشاره کرد.
محرابیان ادامه داد: این در حالی بود که متوسط سالانه ۲ هزار مگاوات افزایش مییافت. از این شش هزار مگاوات حدود ۵۰۰۰ مگاوات راه اندازی جدید و هزار مگاوات هم به واسطه به روز کردن نیروگاهها و همکاری شرکتهای دانش بنیان بود. از این شش هزار مگاوات ۴۸۰۰ مگاوات وارد مدار شده و ۱۲۰۰ مگابایت آن تا موعد یک ساله قول ما عملی میشود.
وزیر نیرو تصریح کرد: مبحث بعدی استفاده کامل از ظرفیت فعلی نیروگاهها بود. تمام نیروگاههایی که در حال تولید هست و نیست را لیست کردیم و مشخص کردیم که چه کاری برای استفاده حداکثری از ظرفیت آنها باید انجام شود. ما نیروگاههای مدرن داشتیم که چون فکر میکردند شرکتهای ایرانی قادر به تعمیر آنها نیستند از مدار تولید خارج شده بود. مثلاً نیروگاه حرارتی یزد ۶ سال بود که به علت آتش سوزی جزئی از مدار خارج شده بود و ما با یک شرکت دانش بنیان قرارداد بستیم تا به مدار تولید برگرداند در مورد نیروگاه کارون هم چنین مواردی وجود داشت.
وی افزود: بحث بعدی افزایش ظرفیت انتقال بود متأسفانه عمده ظرفیت شبکه انتقال ما فرسوده است و ما نیروگاههایی داریم که ظرفیت تولید دارند ولی به علت نبود ظرفیت انتقال اصطلاحاً حبس تولید داشتند.
محرابیان در رابطه با محور دوم برنامهها که مدیریت مصرف بود ادامه داد: طبق برنامه ما در بخش خانگی هیچ قطعی و خاموشی قرار نگرفت زیرا ما یک دستگاه خدماتی هستیم و رضایت مردم در سطح اهداف ما قرار دارد با این حال در مدیریت مصرف بخش خانگی حماسه اتفاق افتاد و حدود ۴۰ درصد مصرفکنندگان نسبت به سال گذشته صرفهجویی داشتند و مجموعاً ۲۵۰ میلیارد تومان پاداش داده شد یا برق برخی رایگان شد یا برخی بستانکار شدند.
وی افزود: در بخش اداری یافتیم که با برخی کارها از جمله تغییر ساعت اداری مولدهای برقی که خریداری شده ولی استفاده نمیشود و تنظیم درجه حرارت استاندارد میتوان ۳۰ درصد مصرف را کاهش داد که موفق به این میزان کاهش هم شدیم.
وی افزود: در بخش صنعت ۶۳۰ هزار واحد تولیدی و صنفی داریم از این تعداد ۵۸۰,۰۰۰ در فیدرهای خانگی برق دریافت میکنند یعنی هیچ قطعی برای آنها منظور نشد حدود ۵۰ هزار واحد مستقر در شهرکهای صنعتی وجود دارد که برای این واحدها زمان تعطیلی شأن را در طول روزهای هفته تقسیم کردیم.گروه سوم هم صنایع انرژیبر بودند که با سندیکاهای آنان از جمله سندیکای سیمان و فولاد صحبت کردیم و معادل حداکثر تولید ماهیانه آنها برق تأمین کردیم.
محرابیان در ادامه در رابطه با اقدامات وزارت نیرو در بخش آب با اشاره به اینکه کشور در یک اقلیم خشک و نیمه خشک قرار دارد گفت: تا ۵۰ سال گذشته سرانه مصرف آب هر ایرانی ۶۵۰۰ متر مکعب بوده است که این میزان الان به ۱۲۰۰ متر مکعب رسیده که به دلیل افزایش جمعیت و کاهش بارشها بوده است.
وی افزود: بخش آب در دولت مردمی دو سیاست مدیریت مصرف و افزایش بهرهوری و همچنین تکمیل و توسعه طرحهای نیمه تمام آبی در دستور کار است.
وی با بیان اینکه حدود ۹۰ درصد از مصرف آب در بخش کشاورزی است گفت: صرفه جویی کمی در این بخش موجب تأثیر بالایی میشود دو بحث مهم در این موضوع اصلاح الگوی کشت و افزایش بهره وری و راندمان آبیاری سطوح زیر کشت متناسب با هر اقلیم است بر اساس اعلام فائو هر متر مکعب ۲ و نیم کیلو گرم مواد غذایی در دنیا میدهد که این میزان در کشور ما خیلی پایینتر است.
وی ادامه داد: مخالف محدود سازی صنایع هستند ولی باید اول به ملاحظات محیط زیستی توجه شود و ثانیاً زیرساختهای آب و برق آن وجود داشته باشد.
محرابیان افزود: موضوع بازچرخانی آب در صنایع از موضوعات مورد تاکید دولت است و بخشنامه آن تا روزهای آینده ابلاغ میشود. این به این معنا است که با همکاری مدیران بخش آب بازگردانی آب در صنایع حتماً باید در دستور کار قرار گیرد ما معتقدیم آبهای غیر متعارف مثل آب دریا حسابها و غیره قطعاً برای استفاده صنایع بهتر است.
محرابیان خاطرنشان کرد: بیشترین وقت من در سال گذشته صرف مدل حکمرانی آب به نحوی که چهار عنصر ادالت قانون شفافیت و مشارکت ذینفعان باشد صرف شد و یک آئین نامههای تصویب شده است که در انتظار تصویب در شورای عالی آب هست در این مدل حکمرانی اولاً ذینفعان مشارکت فعال دارند و همچنین ظرفیت مناطق و استانها را تا حد امکان به کار گرفته میشود.
محرابیان در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در رابطه با تکلیف تعرفههای آب و برق در قانون بودجه ۱۴۰۱ گفت: منطق این قانون این است که از مصارف خارج از الگو یارانه بیشتری دریافت نکنند به همین منظور برای اجرای قانون بودجه ۱۴۰۰ آئین نامهای در دی ماه سال گذشته تصویب کردیم و برای قانون بودجه ۱۴۰۱ نیز آئین نامهای در کمیسیون اقتصادی دولت تصویب شده است البته ما تقریباً خواسته این همان آئین نامه قبلی با اصلاحات و رفع اشکالات ای در آن تصویب شود از جمله آن اشکالات این بود که برق سفارت خانههایی که بعضاً بسیار پر مصرف هستند بسیار ارزان دیده شده بود و ما خواستار اصلاح آن شدیم.
محرابیان در پاسخ به سوالی درباره سرمایه گذاری صنایع در صنعت برق گفت: آیندهای نزدیک دو نیروگاه کلاس اف فولاد مبارکه وارد مدار میشود و به همین منوال سرمایه گذاری صنایع در صنعت برق ادامه خواهد داشت تجربه بورسی کردن صنعت سیمان و فولاد را در صنعت برق هم به کار خواهند گرفت تا این صنعت نیز سوده شود.
وی تاکید کرد: صندوق توسعه ملی به وظیفه خود عمل نکرده است این صندوق به علت بدهکار شدن چند نیروگاه نمیتواند از وظایف حاکمیتی خود سرباز دارد مگر میشود سایر صنایع مثل فولاد را توسعه داد بدون آنکه صنعت برق را توسعه داد.