×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳
پاداش ٢۵٠ میلیارد تومانی به مشترکان خانگی/تکلیف حق آبه هیرمند مشخص شد

 علی اکبر محرابیان امروز در نشستی خبری با اشاره به اهدای پاداش خوش مصرفی به مشترکان خانگی، اظهار کرد: به مردم قول داده بودم، کسانی که زیر الگو مصرف می کنند، در ازای صرفه‌جویی مشمول پاداش شوند؛ در این راستا برای مشترکان به ازای هر کیلووات ساعت صرفه جویی پنج برابر پاداش لحاظ شد.
وی افزود: در این میان برخی مشترکان مشمول پاداش، برخی مشمول قبوض رایگان و برخی نیز بستانکار شدند.

وزیر نیرو با بیان اینکه در حال حاضر در پیک مصرف قرار داریم، اظهار کرد: سال گذشته به گونه‌ای پشت سر گذاشته شد که حداقل ۱۵ هزار مگاوات ناترازی تولید داشتیم و رشد مصرف برق نیز به صورت سالانه حدود ۴.۵ درصد افزایش می‌یابد و پیش بینی می‌شد که امسال نیز میزان ناترازی با توجه به این رشد مصرف افزایش یابد و به حدود ۲۰ هزار مگاوات برسد.

وی افزود: هرچند که پیش‌بینی می‌کردیم شاهد خاموشی‌های وسیع و مشکلات فراوان باشیم اما تاکنون توانستیم تابستان را بدون خاموشی برنامه‌ریزی شده پشت سر بگذاریم و این در حالیست که تابستان گرمی را نیز پیش رو داریم. امروز متوسط وزنی دمای کشور ۳۸ درجه سانتیگراد است که نسبت به سال قبل ۱.۱ درجه افزایش یافته است.

او افزود: هر یک درجه افزایش گرما حدود ۱۵۰۰ مگاوات به میزان مصرف اضافه می‌کند. اگر ۱۰۰۰ مگاوات ظرفیت ایجاد کنیم، درنهایت می‌توانیم از ۶۰۰ تا ۶۵۰ مگاوات آن بهره ببریم. لذا به ازای یک درجه افزایش دما باید ۲۵۰۰ مگاوات نیروگاه جدید احداث شود.

وزیر نیرو با بیان اینکه در برخی از نقاط کشور چهار تا پنج درجه رشد دما را شاهد بوده‌ایم تاکید کرد: در برخی از شهرها امسال رکورد درجه حرارت زده شد و شاهد دمای ۵۴ درجه و بیشتر از آن نیز بودیم اما در این شرایط توانستیم مدیریت تامین برق را داشته باشیم.

او با اشاره به رشد سالانه مصرف برق در کشور، گفت: امسال علی رغم صرفه جویی‌هایی که صورت گرفت، رشد مصرف از سال‌های قبل که معادل ۴.۵ درصد بود پیشی گرفت و به عدد ۴.۸۵ درصد رسید. هر چند که این مسئله موجب خوشحالی است. چرا که افزایش تولید را نشان می‌دهد اما تامین برق را با مشکلاتی مواجه کرد. با این حال از پس آن برآمدیم.

محرابیان با بیان اینکه از سال گذشته تا به امروز یک میلیون کنتور برق اضافه شده است، تاکید کرد: در تابستان امسال میزان تقاضا ۶۹ هزار و ۲۷۸ مگاوات بود که نسبت به تقاضای انرژی در سال گذشته ۲۲۰۰ مگاوات بیشتر بوده است.

وی با بیان اینکه امسال همکاران صنعت برق در دو جبهه تامین و توزیع و مقابله با سیلاب مستقر شدند، گفت: ۲۱ استان کشور درگیر سیلاب شدند و در شرایطی که درگیر تامین برق پایدار تابستان بودیم، توانستیم خسارات وارده به شبکه‌های انتقال و توزیع برق را نیز برطرف کنیم.

به گفته وزیر نیرو در برخی از نقاط حادثه دیده همچون فیروزکوه شاهد قطعی‌های گسترده بودیم که آن هم در کمتر از ۱۰ ساعت برطرف و شبکه برق پایدار شد.

او با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای مدیریت مصرف و تامین برق، گفت: یک برنامه شامل ۱۰۰ اقدام را تدوین کردیم و آن را به عنوان سند همکاری و میثاق ما با صنعت برق مورد توجه قرار دادیم. از جمله مهمترین محورهای این برنامه افزایش ظرفیت تولید برق کشور بود و بر اساس آن مقرر شد که در طول یک سال ۶۰۰۰ مگاوات ظرفیت تولید برق کشور افزایش یابد. این در حالیست که عملکرد دولت‌های یازدهم و دوازدهم افزایش ظرفیت ۲۰۶۷ مگاوات در سال بوده است.

محرابیان افزود: بر اساس برنامه ریزی‌ صورت گرفته مقرر شد حدود ۵۰۰۰ مگاوات را راه‌اندازی و ۱۰۰۰ مگاوات دیگر را با استفاده از فناوری‌های جدید و شرکت‌های دانش بنیان ایجاد کنیم. تاکنون ۴۲۰۰ مگاوات وارد مدار شده و ۱۸۰۰ مگاوات دیگر نیز در مرحله بهره برداری قرار دارد و امیدواریم که این ۳۰۰۰ مگاوات تا پایان قول یکساله وارد مدار شود.

وی یکی دیگر از برنامه‌های مورد تاکید وزارت نیرو را افزایش ظرفیت نیروگاه‌های موجود اعلام کرد و افزود: متاسفانه عمر تجهیزات انتقال بالاست. به همین دلیل برخی از طرح‌های در حوزه خط، انتقال و پست به عنوان طرح‌های اضطراری مورد توجه قرار گرفتند تا بتوانیم از ظرفیت تولید حداکثر استفاده را داشته باشیم. نوسازی شبکه، تکمیل خطوط و پست‌ها را در دست اجرا داریم.

او با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه مدیریت مصرف نیز طبق برنامه ریزی‌های صورت گرفته در بحث خانگی هیچگونه خاموشی اعمال نشد و در بخش ادارات نیز با پیگیری‌های صورت گرفته شاهد ۳۰ درصد کاهش مصرف بودیم. در حوزه صنعت نیز باید گفت که با همکاری صنایع گام‌های خوبی را در این حوزه برداشتیم.

 محرابیان با بیان اینکه در کشور ۶۳۰ هزار واحد تولیدی و تولیدی صنعتی وجود دارد که از این تعداد ۵۸۰ هزار واحد برق خود را از طریق فیدرهای شهری و خانگی تامین می‌کنند، تصریح کرد: هیچ محدودیتی برای این واحدهای خرد و کوچک اعمال نشد و برای ۵۰ هزار واحد نیز تقاضا کردیم که روز تعطیل خود را توزیع کنند؛ بدین معنا که تنها روز جمعه به عنوان روز تعطیل شناخته نشود و این روز برای صنایع متفاوت باشد. در این روز نیز ۱۲ ساعت اعمال محدودیت داشتیم، به گونه‌ای که لطمه‌ای به تولید وارد نشود.

وی افزود: اجرای این طرح تا امروز تداوم داشته است. برای صنایع انرژی بر نیز که حدود ۴۰۰ واحد را شامل می‌شوند و ۳۰ تا ۴۰ واحد از آن مصرف قابل توجهی داشتند، برنامه‌های مدیریتی را تدوین کردیم و در نهایت باید گفت که انرژی تامین شده برای صنایع نه تنها ۱۱ درصد نسبت به سال قبل افزایش یافته بلکه این عدد در بسیاری از صنایع بسیار بالاتر نیز بوده است.

وزیر نیرو با اشاره به یکی از سیاست‌های دولت برای توسعه روابط در حوزه انرژی با کشورهای همجوار خاطرنشان کرد: در طول یکسال گذشته اقدامات بسیار خوبی با کشورهای همسایه به منظور استفاده از ظرفیت‌های خودمان انجام دادیم و توانستیم از حداکثر ظرفیت بهره ببریم.

او با اشاره به اقدامات صورت گرفته در حوزه صنعت آب نیز گفت: ایران در یک اقلیم خشک و نیمه خشک قرار دارد. در شرایط عالی و نرمال متوسط بارش‌ها ۲۵۰ میلیمتر است اما امسال حدود ۲۰۲ میلیمتر بارش داشتیم که ۱۷ درصد نسبت به شرایط نرمال کمتر است. با این توضیح که بخش قابل توجهی از بارش‌ها در برخی نقاط اتفاق افتاد.

وی با بیان اینکه در سنوات ۵۲ ساله تقریبا سال‌ها را یک سوم خشک، یک سوم تر و یک سوم نرمال تقسیم می‌کنند، گفت:‌ در ۱۵ سال گذشته شرایط متفاوت بوده، به گونه‌ای که یک دوم سال‌ها خشک، یک پنجم نرمال و یک سوم تر بوده است. در این بین سرانه آب تجدیدپذیر در طی ۵۰ سال گذشته حدود ۳۵۰۰ متر مکعب بوده که امسال این عدد ۱۲۰۰ متر مکعب بوده است.

او با بیان اینکه علت این موضوع رشد جمعیت و کاهش بارندگی‌ها بوده است، تاکید کرد: دو سیاست را برای سر و سامان دادن به این مسئله در دستور کار قرار دادیم؛ توسعه و تکمیل طرح‌های نیمه تمام در مدیریت و افزایش بهره وری آن در دستور کار قرار گرفته‌اند. در حال حاضر ۹۰ درصد آن در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که اگر پنج درصد بهره وری در این حوزه صورت بگیرد می‌توانیم بسیاری از مشکلات را برطرف کنیم.

وزیر نیرو همچنین با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای کاهش تلفات آب افزود: اصلاح شبکه نیازمند سرمایه گذاری عظیمی است که در بودجه گنجانده شده و از محل تخصیص آن امکان سرمایه گذاری به وجود می‌آید. در حوزه طرح‌های نیمه تمام نیز اولویت بندی صورت گرفته و اعتباراتی را به این بخش تخصیص داده‌ایم. در این بین خیلی از این طرح‌ها به بهره برداری رسیده و در مرحله بهره برداری قرار دارد اما در مجموع برای تمام این طرح‌ها برنامه زمانبندی تعیین شده است.

محرابیان درباره جهاد آبرسانی و طرح‌های وزارت نیرو در این حوزه خاطر نشان کرد: برای آبرسانی به ۱۰ هزار روستا برنامه‌ریزی لازم صورت گرفته، این طرح‌ها شناسایی شدند و در دست اجرا قرار دارد که پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای نیز در آنها دیده می‌شود.

وی با اشاره به اقدامات و برنامه‌های انجام شده در حوزه طرح احیاء و تعادل بخشی گفت: هر چند که این طرح نتوانسته به نقطه پایان برسد اما نمی‌توان این طرح را شکست خورده عنوان کرد. چرا که اگر این طرح اجرا نمی‌شد، میزان کسری مخازن و کمبود آب‌های زیرزمینی بسیار افزایش می‌یافت. با این حال طرح احیا و تعادل بخشی نیازمند اصلاحاتی است که متناسب با شرایط، روش‌ها و فناوری‌ها می‌بایست مورد بازنگری قرار بگیرد.

او افزود: مهمترین ضعف طرح احیاء و تعادل بخشی عدم استفاده از مشارکت مردمی در این طرح‌هاست. اگر مردم در این طرح‌ها مشارکت کنند، قطعا شاهد اثرات مثبت آن خواهیم بود.

وزیر نیرو با اشاره به استفاده از ظرفیت‌های بورس انرژی در صنعت برق، گفت: حرکت‌های بسیار خوبی در این حوزه آغاز شده، در چارچوب یک تیم حرفه‌ای نتایج خوبی را به دست آورده‌ایم و معتقدیم که برق مانند بقیه کالاها در بورس عرضه شود اما باید تابلوهای متعددی داشته باشد. امیدواریم اگر تمهیدات لازم حاصل شود، در نیمه دوم سال بتوانیم بخش قابل توجهی برق را از طریق بورس انرژی عرضه کنیم.

وی با اشاره به آخرین وضعیت آبرسانی به استان خوزستان و طرح غدیر گفت: در استان خوزستان چند طرح آبرسانی را داریم که یکی از این طرح‌ها غدیر است که با دو مشکل اساسی، کمیت و کیفیت آب روبرو بود. در شهرهای جنوبی آب کافی نمی‌رسد که در این سال‌ها نیز شاهد آن بودیم. به همین دلیل با طرح‌های اضطراری مسئله را حل کردیم. موضوع دوم تامین آب از کرخه یا کارون بود که باعث می‌شد آب با کیفیت وجود نداشته باشد. در این سال‌ها طرح‌هایی مطرح شد؛ طرحی را که مصوب کردیم موجب می‌شود که کمیت آب تا ۲۵ سال تضمین شود و کیفیت آب نیز به سد دز برسد که بالاترین کیفیت آب سدهای کشور است. همچنین در حداقل ممکن زمان اجرا خواهد شد.

او با بیان اینکه این طرح در مراحل پایانی قرار دارد و ۴.۷ میلیون نفر را پاسخگو خواهد بود، اظهار کرد: امیدواریم در هفته‌های آینده این طرح به بهره برداری برسد اما با اجرای این طرح در خوزستان موضوع آب شرب به پایان نمی‌رسد چرا که در شرق و جنوب شرق استان نیز طرح‌هایی را در دست اجرا داریم که جزو طرح‌های اولویت‌دار وزارت نیرو به حساب می‌آید.

محرابیان با اشاره به سیاست وزارت نیرو برای تعرفه گذاری آب و برق، تاکید کرد: بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ مشترکانی که میزان مصرف آنها خارج از الگو باشد، نباید از یارانه بهره‌مند شوند و قیمت تمام شده را بپردازند. ۸۰ درصد جامعه الگو را رعایت می‌کنند و بر اساس این نگاه آئین‌نامه‌ای را به دولت بردیم و تصویب شد که در نیمه دوم نیز اقدام کردیم تا مراحل کمیسیون و تصویب انجام شود که اجرای آن به دی ماه و اوایل بهمن ماه موکول شد.

وی افزود: بر اساس این نگاه و آئین‌نامه هیچ گونه رشد قیمت آب و برق صورت نگرفت و قیمت‌ها مانند سال قبل اعمال شد و حتی به افرادی که صرفه جویی نیز کردند، پاداش تعلق گرفت اما برای مشترکانی که بالای الگو مصرف داشتند تعرفه پلکانی هدفگذاری شد.

او با بیان اینکه برای بودجه ۱۴۰۱ آئین‌نامه پیشنهادی تعیین شده و اصلاحاتی در حال انجام است که مصوب خواهد شد، خاطر نشان کرد: نگاه کلی این است که دست پرمصرف‌ها در جیب کم مصرف‌ها نباشد، بطور مثال یکی از اصلاحیه‌های صورت گرفته این است که در شرایط فعلی به ناحق مصرف سفارتخانه‌های خارجی بسیار ارزان لحاظ شده و با توجه به اینکه برخی از آنها مصارف عجیب و غریبی دارند، این موضوع باید اصلاح و قیمت تمام شده از آنها اخذ شود.

وی با اشاره به اقدامات انجام شده و سیاست وزارت نیرو برای برداشت از آب‌های ژرف، گفت: نباید در این حوزه افراط و تفریط داشته باشیم و باید با یک نگاه مثبت بر واقعیت نوع مصارف خود را بشناسیم. استحصال آب ژرف برای منطقه سیستان برای آب شرب و بهداشتی به عنوان اولین پروژه اجرایی در دستور کار قرار دارد. در کنار آن نیز مطالعات لازم در حال انجام است و به موضوع محیط زیست نیز به عنوان یک اصل و بنا نگاه می‌کنیم.

وزیر نیرو تصریح کرد: آب‌های ژرف مورد تایید وزارت نیرو بوده اما نگاه استراتژیک به آن نداریم و با حفظ مسائل محیط زیستی کارهای مطالعاتی در این حوزه را پیش خواهیم برد.

محرابیان درباره تامین آب چهار میلیون مسکن جدید، تصریح کرد: آمادگی کامل برای تامین را خواهیم داشت اما باید بارگزاری‌ها در مناطقی باشد که توان تامین در آن‌ها را داشته باشیم. لذا پس از اعلام وزارت راه و شهرسازی تایید یا عدم تایید خود را اعلام خواهیم کرد.

وی درباره سنکرون شبکه برق با روسیه گفت: اتصال به شبکه روسیه مزیت‌های بالایی برای ما دارد. ما از راه اتصال شبکه به دنبال یک بازی برد – برد هستیم. در زمانی که بیشترین مصرف را داریم، برق را دریافت و در زمانی که کمترین مصرف را داریم، برق را صادر می‌کنیم و این مسئله می‌تواند به نفع هر دو کشور باشد و این مدل نیز کاملا امکان اجرایی دارد و در چارچوب یک توافق همکاری این اقدام انجام می شود. ما در ماه‌های گذشته یک سنکرون موفق انجام دادیم و مشاور نیز کار مطالعاتی خود را آغاز کرده است و این مسئله در دستور کار ایران روسیه و آذربایجان قرار دارد.

وی درباره تخصیص حق آبه هیرمند گفت: یک حق آبه قانونی از افغانستان داریم که در شرایط نرمال باید ۸۲۰ میلیون متر مکعب از مسیر هیرمند آب تحویل بگیریم که در طول سال‌ها این تامین آب انجام شد اما در سال‌های گذشته در افغانستان در ۷۰ کیلومتری ایران در بند کمال خان یک سازه الحاقی ساخته شد که آب را از مسیر طبیعی خود منحرف و به نقطه جنوب هدایت می‌کند. متاسفانه یکی دو سال است که این اتفاق افتاده است و زمانی که آب به این سمت پیش می‌رود حتی ولایت‌های افغانستان در همجواری ایران نیز از این آب محروم شده‌اند.

وی با بیان اینکه در سفر اخیر مذاکرات فراوانی با مقام افغان داشتیم و اعلام کردیم که این سازه الحاقی مانع دریافت حقابه ما از هیرمند شده است، گفت: این موضوع را طرف افغان پذیرفت و بنا بر این شد که یک قطره آب هم به آن سمت نرود. در سیلاب بارش‌ها و رهاسازی‌های آینده حقابه رسمی ایران دریافت و در چارچوب دیپلماسی آب عمل می شود.

محرابیان ادامه داد: در سال آبی جاری در فصل پاییز و زمستان ۹۰۰ میلیون متر مکعب آب به این سمت رفته که در واقع هدر رفته است؛ یعنی نه ما از حقابه خودمان استفاده کردیم و نه افغانستان توانست از این آب بهره‌مند شود اما امروز هیات حاکمه افغانستان به این نتیجه رسیده که طرح انحرافی به ضرر هر دو کشور است و هر دو را از حق خود ساقط می کند. دولت افغانستان رسما اعلام کرده به معاهده پایبند است و اجازه انحراف آب را نخواهد داد.

وزیر نیرو در پایان درباره جلسه مشترک با وزارت نیرو جهت تامین سوخت زمستانی نیروگاه‌ها تاکید کرد: جلسات مشترک با وزارت نفت به طور مستمر ادامه دارد، همکاری‌های خوبی داریم و در سایه این همکاری اتفاقات خوبی افتاده و نگرانی بابت تامین سوخت وجود ندارد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.