به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نیرو، دلیر جمعه در پانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و تاجیکستان در محل وزارت نیروی ایران افزود: افزایش سطح همکاریها با شرکتهای ایرانی بهواسطه نزدیکی فرهنگی و نیز تجارب موفق گذشته برای ما بسیار مهم است و آماده هرگونه توسعه همکاریها هستیم من فکر میکنم برای تحقق این هدف سفرای دو کشور نقش کلیدی دارند.
وی ادامه داد: باید شرایط همکاری را فراهم و تقویت کنیم، در حال حاضر ۱۵۰ شرکت مشترک ایرانی و تاجیکستانی در کشور ما فعال هستند و به واسطه اهمیت توسعه و تقویت این همکاریها من از مدیران ارشد صنعت برق تاجیکستان خواستم تا در کنار من حضور داشته باشند.
رئیس تاجیکستانی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و تاجیکستان خاطرنشان کرد: یکی از سیاستهای آتی تاجیکستان صادرات برق به کشورهای همسایه و درآمدزایی از این طریق است که در این بخش میتوانیم از تجارب و کمک شرکتهای ایرانی بهرهمند شویم.
دلیر جمعه با تأکید بر ضرورت حرکت تاجیکستان به سمت توسعه انرژیهای تجدیدپذیر به ویژه انرژی خورشیدی گفت: یکی از حوزههایی که ما به کمک شرکتهای ایرانی نیاز داریم، بخش توسعه انرژی خورشیدی است که لازم است در این رابطه نشستهای تخصصی بیشتری با یکدیگر داشته باشیم.
وی با تأکید بر ضرورت رعایت استانداردهای بینالمللی در توسعه همکاری با شرکتهای خصوصی خارجی ادامه داد: شرکتهای ایرانی صنعت آب و برق در گذشته نشان دادهاند که از توانمندی بالایی برخوردار هستند و امیدواریم با بسترهایی که فراهم خواهد شد، در آینده نیز بتوانند ضمن حفظ سطح رقابتپذیری حضور فعالی در کشور ما داشته باشند.
وزیر انرژی و ذخایر آبی تاجیکستان با اشاره به ضعف صنعت برق این کشور در حوزه تلفات انرژی گفت: از دیگر حوزههایی که ما میتوانیم از تجربه و کمک شرکتهای ایرانی بهره ببریم، کاهش میزان تلفات انرژی برق در تاجیکستان است که یکی از مشکلات اساسی صنعت برق در کشور ما است.
عضو کابینه تاجیکستان در ادامه به توانمندی بالای شرکتهای ایرانی در حوزه آب اشاره کرد و افزود: در حال حاضر ذخایر آبی قابل قبولی در کشور ما وجود دارد که همین موضوع ضرورت توجه به توسعه نیروگاههای برقآبی را نشان میدهد و این حوزه نیز از جمله بخشهایی است که ما به کمک شرکتهای ایرانی نیاز داریم.
دلیر جمعه به ضرورت مدیریت مصرف آب در این کشور با توجه به روند رو به افزایش جمعیت اشاره و خاطرنشان کرد: در حوزه تجهیزات فنی و مهندسی صنعت آب به ویژه آب شرب نیز علاقهمند هستیم تا با شرکتهای ایرانی همکاری داشته باشیم و برای موفقیت در این امر باید ضمن استفاده از تجارب گذشته تلاش کنیم تا مشکلات پیشرو را حل کنیم.
آمادگی شرکتهای ایرانی برای همکاری با تاجیکستان
محمدعلی فرحناکیان، مشاور وزیر نیرو در امور بینالملل، بر لزوم گسترش همکاریهای بین دو کشور در حوزه صنایع آب و برق بهویژه از طریق تشکلهای بخش خصوصی تأکید کرد و گفت: وزارت نیرو بهعنوان بخش دولتی تلاش میکند بسترهای لازم را برای توسعه روابط بخش خصوصی صنعت آب و برق ایران با کشور تاجیکستان فراهم کند.
وی ادامه داد: در این نشست، ارائه توانمندی شرکتهای خصوصی داخلی بهطرف تاجیکستانی و نیز حل مشکلات موجود در زمینه روابط دوجانبه حوزه آب و برق در دستور کار قرار دارد.
در ادامه “پیام باقری”، رئیس هیئتمدیره سندیکای برق ایران با اشاره به طرحهای موفق شرکتهای خصوصی صنعت برق ایران در کشورهای منطقه بهویژه آسیای میانه، از آمادگی کامل شرکتهای ایرانی برای توسعه همکاریها با کشور تاجیکستان خبر داد.
حضور فعال شرکتهای خصوصی برق ایران در ۴۰ کشور دنیا
وی ادامه داد: شرکتهای خصوصی صنعت برق ایران در بیش از ۴۰ کشور دنیا حضور فعالی دارند و این شرکتها با کشورهای مختلف در حوزههای گوناگون اعم از صادرات تجهیزات فنی و یا خدمات مهندسی همکاری مؤثری دارند.
باقری با اشاره به سوابق همکاری صنعت برق ایران با کشور تاجیکستان افزود: شرکتهای ایرانی آمادگی دارند در بخشهای مختلف همانند مطالعات توسعه برق، کاهش تلفات، صادرات تجهیزات فنی، خدمات مهندسی، انتقال خطوط مشترک و آموزش با کشور تاجیکستان همکاری داشته باشند.
در بخش دیگری از این نشست، فعالان بخش خصوصی ایران در صنعت آب نیز ضمن تأکید بر توانمندیهای بالای شرکتهای آبی ایران در حوزههای مختلف اعم از ساخت انواع تجهیزات فنی، از آمادگی بالای خود برای حضور فعال در طرحها و پروژههای آبی کشور تاجیکستان بهویژه در حوزههایی چون آب شرب، بازیافت و تصفیه آب و شیرینسازی آب دریا سخن گفتند.
در بخش دیگری از این نشست نیز محمد عمر اسدزاده، مدیرعامل اداره برق تاجیکستان با ابراز خرسندی از حضور در نشست تخصصی با شرکتهای خصوصی صنعت برق ایران گفت: ما تجارب موفقی از همکاری با شرکت توانیر ایران داریم. هدف این کمیسیون توسعه همکاریها دوجانبه در حوزه صنعت برق بهویژه در بخش خصوصی است. ما دو دولت همزبان با تاریخ مشترک هستیم و لازم است سطح همکاریهای خود را در بخش برق افزایش دهیم. بهویژه به این دلیل که رؤسای جمهور دو کشور نیز چندی پیش در متن تفاهمنامه دوجانبه بر این موضوع تأکید کردند.
در ادامه نیز وزیر انرژی و ذخایر آبی تاجیکستان ضمن ابراز خرسندی از حضور در نشست مشترک با فعالان بخش خصوصی صنعت آب و برق ایران، ابراز امیدواری کرد این جلسه بتواند بسترهای لازم برای توسعه همکاریها را فراهم کند.