به گزارش پایگاه خبری تجارت گردان، سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری این هفته درباره وقایع اخیر در کشور گفت: وقایع اخیر ناخوشایند بود و از آن ناخوشایندتر دخالت بیگانگان در امور ایران بود که آن را محکوم کردیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه حساب اغتشاشگران همیشه جدا بوده است، گفت: حق قانونی و حق اعتراض مردم به رسمیت شناخته شده و همه میتوانند در چارچوب قانون اعتراض کنند.
او ادامه داد: امیدواریم کشورهایی که دانسته یا ندانسته که بیشتر هم دانسته است، مسئولیت اقدامات خود را بپذیرند. گروهکهای تروریستی هم در این اغتشاشات دخیل بودند و مقامات امنیتی پیگیر هستند. از تنزل جایگاه برخی وزرای خارجه تعجب میکنم که میگویند مردم از آتش زدن بانکها و اموال عمومی برای آنها تصویر بفرستند. آنها تجمع واقعی مردم را امروز مشاهده خواهند کرد.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان گفت: امروز فرستاده ویژه کره جنوبی به ایران سفر میکند و در آینده نزدیک نیز مقامات ارشد کشورمان هم به برخی از کشورها سفر خواهند داشت که پس از نهایی شدن اطلاع رسانی میشود.
او در پاسخ به این سئوال که به دنبال تحولات اخیر در ایران شاهد درخواست مقامهای آمریکایی برای افرایش فشار بر ایران بودیم، افرود: این حمایتها را ما در راستای فشار حداکثری میدانیم که مقامات آمریکایی دنبال آن هستند.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان تصریح کرد: ادعاهای حقوق بشری آنها با حقایق کاملا متفاوت است. آنها به دنبال دوستی با ملت نبوده، بلکه دنبال زنده کردن تنشها و وارد آوردن فشار بر حکومت ایران هستند تا به مقاصد خود در منطقه دست یابند. در دستگاه دیپلماسی به دنبال اقدامات قانونی و مستند سازی خاص هستیم و بخشهای قضایی هم پیگیر هستند.
او با اشاره به انتقادها برای معرفی سفیر ایران در یمن گفت: دولت صنعا قانونی بوده و در سازمانهای بینالمللی حضور دارد و ایران هم سفیر این کشور را در تهران خواهد پذیرفت.
موسوی در پاسخ به باشگاه خبرنگاران جوان تصریح کرد: هرگونه ورود و نقش آفرینی کشورهای بیگانه در آبهای خودمان را محکوم میکنیم. بارها اعلام کردیم که امنیت خریدنی نیست. همه کشورها باید در تأمین امنیت منطقه سهیم باشند. طرح صلح هرمز هم در همین راستاست و در نامههایی که برای رئیس جمهور تمام کشورهای منطقه ارسال شده است خطاب قرار دادهاند و امیدواریم که کشورهای منطقه هم به این طرح بپیوندند.
او ادامه داد: مقامات سه کشور به نامه رئیسجمهور در مورد این طرح پاسخ مثبت دادهاند و احتمالا دیگر کشورها نیز درحال بررسی این نامه هستند.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در مورد رایزنیهای مقامات آمریکایی و اقلیم کردستان علیه ایران توضیح داد: من این احتمال را نمیدهم، روابط ما با دولت مرکزی عراق و اقلیم بسیار خوب است. در شرایط حساس همواره از آنها حمایت کردیم. سفر مقامات آمریکایی به صورت مستقیم به اقلیم بدسلیقگی بود، زیرا دولت مرکزی در بغداد است، اما این تبلیغات روی روابط ما اثر نخواهد داشت.
او با اشاره به سفر ژنرال پاکستانی به تهران افرود: در جریان سفر فرمانده کل ارتش پاکستان به ایران و دیدارهایش با مقامات ارشد کشورمان درباره مباحث مهمی از جمله گروگان گرفته شدن چند تن از اتباع کشورمان به دست اشرار رایزنی و گفتوگو شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به سئوالی درباره دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه با توجه به سخنان اخیر مقام معظم رهبری گفت: سخنان رهبری کاملا بهجا بود. وزارت خارجه بسترهای مناسبی برای سرمایهگذاری در خارج و داخل کشور را فراهم میکند، اما به صورت مستقیم در امر اقتصادی ورود نمیکند. بخش دیپلماسی اقتصادی این وزارتخانه بیش از هرزمان دیگر فعال است و کار ویژه ما گفتوگو است. اینکه سایر دستگاهها تا چه حد از این بسترسازی میتوانند استفاده کنند به آنها بازمیگردد. تا خط قرمزها اجازه میدهد رایزنی میکنیم و وزارت خارجه معطل نخواهد ماند.
او همچنین درمورد لغو معافیتهای ایران در بخش هستهای گفت: مقامات آمریکایی را در جایگاهی نمیبینیم که در مورد تعهدات ما نظر بدهند. افزون بر این همکاریهای ایران و آژانس سر جای خود بوده و گزارشها هم حاکی از عمق این تعاملات است. امیدواریم با معرفی مدیرکل جدید، آژانس بی طرفی خود را حفظ کند.
موسوی در مورد شکایت ایران از برخی رسانههای معاند فارسی زبان گفت: برخی رسانههای فارسی زبان برنامههای فوق العادهای گذاشته بودند تا به اعتراضات جهت بدهند. گزارشهای آنها مستند سازی و به آفکام( سازمان تنظیمکننده مقررات رسانهای بریتانیا) ارائه شد و شکایات خود را پیگیری کرده و آنها باید پاسخگوی حمایت از شرارت و اقداماتی که برخی مسلحانه و از سوی گروهکهای تروریستی بوده، باشند.
او در مورد مذاکرات ایران و کره در حوزه دارویی بیان کرد: در کره توافق شد که از داراییهای ایران برای خرید دارو استفاده شود، ولی به دنبال تحریمهای آمریکا جا زدند که با اعتراض ایران روبهرو شد و این اقدام را غیرانسانی و خلاف قانون خواندیم و آنها یک فرستاده اعزام کردند. امیدواریم به زودی موانع بر سر تعاملات دارویی و غیره باز شود.
موسوی درباره اظهارت اخیر وزیر خارجه عربستان در اجلاس منامه گفت: عادل الجبیر گاهی سخنانی میگوید که با واقعیتهای رژیم عربستان علیه ما صدق نمیکند. شروطی که تعیین کردند را قانع کننده نمیدانیم. او و چند مسئول حاشیه خلیج فارس اظهارات و شروطی داشتند که پاسخ داده شد. اینکه ایران خواستار برقراری صلح است نباید آنها را به این توهم بیاندازد که در هر شرایطی به هر شرطی که آنها تعیین کنند تن خواهیم داد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در مورد حکم دادگاه آمریکایی برای پرداخت مبلغی از سوی ایران به جیسون رضاییان بیان کرد: جیسون رضاییان بر اساس شواهد، اسناد و اعترافات خودش متهم امنیتی بوده و ایران نیز همان مقطع، با توجه به صدور اشد مجازات، به او تخفیف و حبس برای وی درنظر گرفت. در نهایت بنا به تصویب شورای عالی امنیت ملی او آزاد شد و لطفی بود که ایران در این زمینه به جیسون رضاییان کرد. اینکه او برود و شکایت کند، سوءاستفاده و از عجایب روزگار است. ما به مقامات قضایی آمریکا توصیه میکنیم که گول نخورده و مراقب باشند در چه وادی قدم میگذارند. اگر این رویه ملاک است، ما نیز میتوانیم کارهایی اینچنینی انجام داده و احکام مشابهی صادر کنیم.
موسوی در مورد قتل یک تبعه ایران در ترکیه که گفته میشود ادمین یکی از کانالهای معروف تلگرامی است، تصریح کرد: او به عنوان یک ایرانی، مورد توجه وزارت خارجه است منتظر دریافت گزارش دستگاههای قضایی و امنیتی ترکیه در مورد دلایل قتل هستیم همکاران ما آماده ارائه خدمات کنسولی هستند.
او در مورد مصادره اموال ایران در آمریکا و اقدامات وزارت خارجه در این زمینه افزود: آمریکاییها اموال ما را به صورت غیرقانونی نگه داشتهاند که باید روزی به خزانه ملت بازگردند. ما اقدامات قانونی انجام دادهایم و بعضاً پولهایی را پس گرفتهایم. پولهایی هم که در آمریکا بلوکه شده را از حلقومشان پس میگیریم.
سخنگوی وزارت خارجه درمورد گزارش۷۰۰ صفحهای نیویورک تایمز مبنی بر تلاش ایران برای نفوذ در عراق و تلاش برای تخریب چهره سردار سلیمانی بیان کرد: بررسیهای اولیه نشان میدهد اسناد ادعایی مورد تأیید نیست. چیزی برای پنهان کردن نداریم. حضور ایران در عراق قانونی بوده است. شخص سردار سلیمانی به عنوان چهره اثرگذار در مقابله با داعش شناخته میشود و عجیب نیست بخواهند بغض خود را اینطوری نشان دهند.
موسوی درمورد سفر برجامی عراقچی گفت: نشست مشترک کمیسیون برجام ۶ دسامبر (۱۵ آذر) با حضور ایران و کشورهای ۱+۴ در سطح معاونان وزیران امورخارجه برگزار میشود. نشست احتمالا در وین خواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین درمورد سئوالی که چرا با متهمان اعتراضات اخیر برخورد جدی نمیشود، بیان کرد: این سوال را باید از مقامات قضایی وزارت کشور و دیگر دستگاههای ذیربط پرسید. آنچه به وزارت خارجه مربوط میشود جمع آوری سند برای دخالتهای خارجه و ارائه آنهاست.
موسوی گفت: هنوز تاریخ برگزاری نشست مشترک ایران و ترکیه مشخص نشده است.
او در مورد اینکه آقای روحانی گفته است که ایران و غرب به توافقاتی دست یافته اند، تصریح کرد: حدس میزنم آقای روحانی همان طرحی را میگویند که مجددا از سوی طرفهای برجامی مطرح شد. بن بستهایی وجود داشت که ما هم طرحهای خود را ارائه کردیم. در کلیات به توافق رسیدیم، ولی در اجرا، چون باید از جایی دیگر اجازه میگرفتند ابتر ماند، ولی این بن بست شکنیها و رایزنیها ادامه دارد. ببینیم میتوانند به تعهدات خود عمل کنند یا خیر.
موسوی در مورد سفر زائران به عراق گفت: از آغاز سفرها خبر ندارم. با توجه به وقایع اخیر عراق توصیه امنیتی وزارت امور خارجه پابرجا است. آژانسهای مسافرتی میتوانند با نمایندگی و دفاتر ما در ارتباط بوده و اطلاعات را دریافت کنند.
او در مورد قطع اینترنت در سفارت خانههای ایران تصریح کرد: قطعی مقطعی اینترنت اقدامی ضروری بود، چون از ابزار مشروع به صورت نامشروع استفاده شد. در زمان بحرانی احتمال دارد با مسائلی روبهرو شویم هرچند دسترسی آزاد به اطلاعات حق همه است، ولی وقتی امنیت ما توسط این ابزار به خطر میافتد باید از همین طریق امنیت را بازگرداند.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: در بحث قطع اینترنت خبرنگاران خارجی و سفارتخانههای خارجی تمهیداتی دیده شد و برای خبرنگاران داخلی و دفاتر ما هم تدابیری برای داشتن حداقل اینترنت اندیشده شد.
موسوی درباره تأثیر اتفاقات رخ داده در کشور بر کیفیت روابط دیپلماتیک ایران گفت: اتفاقات رخ داده بسیار ناراحت کننده بود، ولی اینکه برخی تصور کنند اقدامات آنها در اعمال فشار باعث بروز این اتفاق شده را من رد میکنم. البته آنها میخواستند از این وضعیت سوءاستفاده کنند و همانطور که پمپئو گفته بود باید به مردم ایران فشار آورد تا حکومت را سرنگون کرده یا به آن فشار بیاورند. ما امیدواریم آنها به خود بیایند و از دخالت در امور داخلی دیگر کشورها دست بردارند.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به برخی شایعات در زمینه دیدار سفیر ایران در کرواسی با برانکو گفت: من نیز فقط در حد همین شایعات را شنیدهام.