×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳

 به گزارش پایگاه خبری تجارت گردان به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات: این مراسم برای نخستین بار در کشور بیش از یک هزار کاربر با کمک یک پلت فرم بومی ارتباطی (ویدئو کیک) بر بستر شبکه ملی اطلاعات شرکت داشتند. در این جلسه با حضور و دستور رییس ‌جمهوری سه پروژه بزرگ توسعه زیرساخت شبکه ملی اطلاعات و همچنین ارتقا سهم محتوای داخلی بر بستر این شبکه و یک طرح حمایت از استارت‌آپ‌ها افتتاح شد.
مهندس آذری‌جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در این مراسم تأکید کرد: اقتصاد دیجیتال می‌تواند جایگزین اقتصاد نفتی شود و با جهش اقتصاد دیجیتال ایران هوشمند قابل تحقق است.
وی به تشریح مفهوم اقتصاد دیجیتال پرداخت تا به پاسخ این پرسش برسد که چرا اقتصاد دیجیتال می‌تواند جایگزین اقتصاد نفتی شود.
آذری جهرمی در ادامه با مقایسه سهم اقتصاد دیجیتال از کل اقتصاد جهان پرداخت و ارائه نمونه‌های آماری از کشورهای آمریکا، چین به استناد گزارش «اقتصاد دیجیتال- آنکتاد ۲۰۱۹» گفت: سهم ایران در هسته اصلی اقتصاد دیجیتال ۴ و در کل اقتصاد دیجیتال ۶٫۵ است. به‌طور متوسط در معیار جهانی سهم اقتصاد دیجیتال نسبت به‌کل اقتصاد ۱۵٫۵ درصد است و این نشان می‌دهد ایران در حوزه اقتصاد دیجیتال ظرفیت رشد بسیار بزرگی دارد و این حوزه‌ای است که باید موردتوجه قرار گیرد و خدمات دیجیتال یکی از مهم‌ترین حوزه‌هایی است که می‌تواند رشد قابل‌توجه ای داشته باشد که در کنار این رشد اشتغال فراوانی هم ایجاد می‌شود.
وی با اشاره به رشد اقتصادی در حوزه فناوری اطلاعات گفت: هسته اقتصاد دیجیتال کشور از ۲٫۲۳ در سال ۹۲ به ۴ درصد در سال ۹۸ رسیده است یعنی بخش سخت‌افزار، نرم‌افزار و ارتباطات مجموعاً ۴ درصد رشد داشته است. در سال ۹۸ هم سهم اقتصاد دیجیتال در GDP به ۶٫۵ درصد رسیده است. این در حالی است که این عدد در سال ۹۲، ۳٫۶۸ درصد بوده است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه با برشمردن عوامل مؤثر در موفقیت‌هایی که موجب شد درخت اقتصاد دیجیتال در کشور به بار بنشیند گفت: عوامل مؤثر در رشد اقتصاد دیجیتال توسعه ظرفیت هسته شبکه ملی اطلاعات از ۶۸۰ گیگابیت بر ثانیه در سال ۱۳۹۲ به ۱۸ هزار گیگابیت بر ثانیه در سال ۱۳۹۸ رسید و افزایش ظرفیت ارتباطات بین‌الملل از ۱۳۰ گیگابیت بر ثانیه در سال ۱۳۹۲ به ۴۵۰۰ گیگابیت بر ثانیه در سال ۹۸ بود.
وی افزود: همچنین در این سال‌ها متوسط سرعت دسترسی مشترکین سیار به شبکه ملی اطلاعات از ۲۱۸/۰ مگابیت بر ثانیه در سال ۹۲ به ۱۰ مگابیت بر ثانیه و متوسط سرعت دسترسی مشترکین ثابت به شبکه ملی اطلاعات از ۲۵۶/۰ مگابیت بر ثانیه در سال ۹۲ به ۲/۶ مگابیت بر ثانیه در سال ۹۸ رسید.
آذری جهرمی تأکید کرد: از سوی دیگر پوشش دسترسی پرسرعت مشترکین روستایی به شبکه ملی اطلاعات از صفر درصد در سال ۱۳۹۲ به ۸۹ درصد در سال ۱۳۹۸ رسید. ظرفیت مراکز داده شبکه ملی اطلاعات نیز از ۲۱۰ رک فعال در سال ۹۲ به ۱۸۳۰ رک فعال در سال ۱۳۸۹، نسبت پیک مصرفی ترافیک داخلی به پیک مصرفی ترافیک بین‌الملل در سبد مصرفی کاربران از ۱۰ درصد در سال ۹۲ به ۵۵ درصد در سال ۱۳۹۸ و تعداد اپلیکیشین‌های ایرانی فعال از ۴۸۳ در سال ۹۲ به ۳۴۵ هزار اَپلیکیشین در سال ۹۸ رسید.
وزیر ارتباطات ادامه داد: همه این عوامل باعث شد تا اقتصاد دیجیتال در کشور روند رو به رشدی داشته باشد به‌طوری که در سال ۹۷ به دلیل وجود چالش‌های اقتصادی ازجمله تحریم‌های ظالمانه نرخ رشد بهره‌وری کل اقتصاد منهای ۶٫۱۲ درصد بود اما نکته جالب‌توجه این است که بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات با رشد ۱۳٫۵ درصد در همین سال مواجه شد و نرخ رشد ارزش‌افزوده بخش آی سی تی ۳۱/۳درصد شد یعنی بیش از اهداف برنامه ششم توسعه رشد این حوزه تحقق پیدا کرد. این در حالی است که نرخ رشد ارزش‌افزوده کل اقتصاد منفی ۳٫۷ درصد بود.
وی با تأکید بر اینکه همه این عوامل نشان داد که اقتصاد دیجیتال بهترین جایگزین برای اقتصاد نفتی و برون‌رفت از مشکلات کنونی است گفت: همه این پیشرفت‌ها در بستر شبکه ملی اطلاعات پیگیری و اجراشده و می‌شود. در کشوری که از ظرفیت نیروی جوان خلاق برخوردار است که ۱۷ درصد آن‌ها وابسته و یا غیر وابسته فارغ‌التحصیل در حوزه فناوری اطلاعات هستند، هسته اقتصاد دیجیتال رشد کرده است، تحت‌فشارهای بین‌المللی هستیم، چاره‌ای جز بهره‌وری نداریم و یکی از ابزارهای مهم بهره‌وری فناوری اطلاعات است. بنابراین می‌توانیم اقتصاد دیجیتال را راه‌حلی برای جایگزینی اقتصاد نفتی بدانیم.
آذری جهرمی در ادامه و پس از تشریح مدل مفهومی مصوب شبکه ملی اطلاعات، و وظایف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در پیگیری شبکه ملی اطلاعات و همچنین اقدامات وزارت ارتباطات در رشد و توسعه اقتصاد دیجیتال به تشریح پروژه‌های قابل‌افتتاح پرداخت گفت: امروز چهار افتتاح عمده برای پیشران اقتصاد دیجیتال داریم. مرکز داده اقماری شبکه ملی اطلاعات با ایجاد ۴۰۷ رک ظرفیت جدید و افزایش ۲۵ درصدی ذخیره‌سازی مرز داده شبکه ملی با سرمایه‌گذاری ۱۱ هزار میلیارد ریالی بخش خصوصی افتتاح می‌شود.
وی افزود: با راه‌اندازی این پروژه یکی از مهم‌ترین ارکان زیرساخت‌های شبکه ملی اطلاعات محقق شد و گام بلند دیگری در راستای دستیابی به هدف توسعه محتوا و خدمات داخلی و کسب ۷۰ درصدی آن از سبد مصرفی کاربران برداشته خواهد شد.
وزیر ارتباطات ادامه داد: همچنین در راستای توسعه زیرساخت ابری شبکه ملی اطلاعات با سرمایه‌گذاری ۸ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریالی بخش خصوصی پروژه زیرساخت ابری شبکه ملی اطلاعات افتتاح می‌شود که یکی از مهم‌ترین ارکان تأمین زیرساخت‌های اطلاعاتی کشور و مورد تأکید در اسناد بالادستی شبکه ملی اطلاعات است.
وی تأکید کرد: زیرساخت ابری، توانایی ارائه خدمات متنوع ابری به تولیدکنندگان محتوای داخلی را دارد و امکان خودکفایی در خدمات ابری و افزایش تاب‌آوری تولیدکنندگان محتوای داخلی در برابر تحریم‌های ظالمانه را فراهم می‌کند.
آذری جهرمی در ادامه با اشاره به پروژه بعدی گفت: پروژه بعدی طرح بزرگ «هر ایرانی، یک تلویزیون اینترنتی» با کارفرمایی شرکت‌های اینترنتی و شرکت‌های ارائه‌کننده خدمات VOD و با سرمایه ۸۰۰ میلیارد ریالی بخش خصوصی است. به‌منظور ارتقاء سهم محتوای داخلی در سبد مصرفی کاربران و افزایش ضریب نفوذ خدمات دسترسی ثابت به شبکه ملی اطلاعات، این طرح با همکاری سازمان فناوری اطلاعات ایران، مرکز ملی فضای مجازی، ارائه‌کنندگان خدمات ویدئوی خانگی و ارائه‌کنندگان خدمات دسترسی ثابت به شبکه ملی اطلاعات تهیه‌شده تا با ایجاد هم‌افزایی و با تأمین سامانه‌های موردنیاز، هم‌وطنان بتوانند ضمن برخورداری از اشتراک دسترسی ثابت به شبکه ملی اطلاعات به خدمات تلویزیون اینترنتی نیز برخوردار شوند.
وی تأکید کرد: هدف‌گذاری تعیین‌شده در این پروژه رسیدن به ۵ میلیون مشترک فعال تلویزیون اینترنتی تا پایان سال ۹۹ و ارتقای سهم محتوای داخلی بر بستر شبکه ملی اطلاعات است.
وزیر ارتباطات ادامه داد: برای اینکه این طرح‌ها اثرگذار شود و در راستای حمایت از فعالین حوزه فناوری اطلاعات امروز به ۵ هزار شرکت عضو نوآفرین بسته حمایتی به ارزش ۵۰ میلیون تومان تقدیم می‌شود.
آذری جهرمی در پاسخ به سؤال رئیس‌جمهوری درباره رقم سرمایه‌گذاری کل پروژه‌ها گفت: ارزش مالی این پروژه ۲۲۸۰ میلیارد ریال است که عمده این سرمایه‌گذاری توسط بخش خصوصی انجام‌گرفته است.
وزیر ارتباطات در پایان سخنان خود با تاکید بر اینکه تا پایان سال وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در راستای تکمیل شبکه ملی اطلاعات و توسعه اقتصاد دیجیتال ۱۰ پروژه بزرگ دیگر در دست افتتاح دارد که در مناسبت‌های مختلف از آنها رونمایی می‌شود از حمایت مقام معظم رهبری و رئیس‌جمهوری و همچنین فعالان بخش، خانواده حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات تشکر کرد.

افتتاح یکی از بزرگترین دیتا سنترهای ایران
بر اساس این گزارش نخستین پروژه افتتاح شده، مرکز داده های بزرگ ایرانسل بود. در راستای تامین زیرساخت‌های اطلاعاتی مورد نیاز برای ارائه خدمات عمومی در کشور و اجرای تکالیف مندرج در اسناد بالادستی شبکه ملی اطلاعات، شرکت ایرانسل هم ‌راستا با اهداف و برنامه‌های شبکه ملی اطلاعات و در چارچوب سند معماری و طرح کلان این شبکه نسبت به ایجاد یک مرکز داده بزرگ با استفاده از به‌ روزترین فناوری‌های جهان اقدام کرد.
این مرکز داده ۴۰۰ رکی با سرمایه گذاری ۱۱۰۰ میلیارد تومانی ایجاد شده که ظرفیت مراکز داده کشور را تا ۲۵ درصد افزایش می دهد و در اجرای آن از آخرین فناوری‌های روز دنیا استفاده شده است. این مرکز داده در کلاس مراکز داده مقیاس بزرگ قرار دارد و با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی آماده بهره‌برداری شده است.
با راه اندازی این پروژه یکی از مهم‌ترین ارکان زیرساخت‌های شبکه ملی اطلاعات محقق شد و گام بلند دیگری در راستای دستیابی به هدف توسعه محتوا و خدمات داخلی و کسب ۷۰ درصدی آن از سبد مصرفی کاربران برداشته خواهد شد.

همچنین با افتتاح این پروژه بخش مهمی از نیازمندی‌ ارائه دهندگان خدمات عمومی به خدمات مراکز داده در شبکه ملی اطلاعات تامین خواهد شد و بخشی از تکالیف دولت در تأمین زیرساخت‌های اطلاعاتی شبکه ملی اطلاعات به اجرا در خواهد آمد. جلوگیری از خروج اطلاعات از کشور و تأمین استقلال در فضای مجازی از دیگر کارکردهای این مرکز بزرگ داده ای است.

افتتاح پروژه خدمات ابری
پروژه خدمات ابری زیرساختی دومین پروژه‌ای بود که به دستور رییس‌جمهوری افتتاح شد. خدمات ابری یکی از مهم‌ترین ارکان تامین زیرساخت‌های اطلاعاتی کشور و مورد تاکید در اسناد بالادستی شبکه ملی اطلاعات است.
تامین خدمات ابری با کیفیت از مهم‌ترین ملزومات توسعه خدمات داخلی و کسب‌وکارهای دیجیتال بر بستر شبکه ملی اطلاعات است و اساساً در دنیای امروز توسعه خدمات پایه و کاربردی بدون برخورداری از زیرساخت‌های ابری مناسب امکان‌پذیر نیست.
ازاین‌رو ایجاد استقلال در تامین خدمات ابری موردنیاز کشور ضرورتی راهبردی است. به همین منظور یکی از مراکز  زیرساخت خدمات ابری توزیع‌شده در برج میلاد تهران با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی افتتاح شد.
فاز نخست این پروژه توسط بخش خصوصی (شرکت آسیاتک) با ظرفیت حافظه ۱۰۰ ترابایت و ظرفیت ذخیره‌سازی ۳ پتا بایت آماده بهره‌برداری شده است و در آینده نزدیک فازهای بعدی آن در شهرهای مشهد، شیراز و تبریز افتتاح خواهد شد تا تحول بزرگی در ارائه خدمات داده ای کشور صورت گیرد.
برای این پروژه در فاز نهایی، ۸۵۰۰ میلیارد ریال سرمایه‌گذاری خواهد شد که با افتتاح آن دستاوردهای بسیار مهمی همچون استقلال و خودکفایی در تامین نیازمندی‌های کشور به خدمات ابری، حفظ اطلاعات درون کشور، افزایش تاب‌آوری در برابر تحریم‌ها، تامین نیازمندی‌ کسب‌وکارهای دیجیتال داخلی به خدمات ابری، اجرای بخشی از تکالیف دولت در تأمین زیرساخت‌های اطلاعاتی شبکه ملی اطلاعات، جلوگیری از خروج اطلاعات از کشور و اجرای گام دیگری در راستای تامین استقلال و ایجاد قوت در فضای مجازی محقق خواهند شد.

بسته حمایتی از استارت‌آپ‌ها
این طرح با ابتکار سازمان فناوری اطلاعات و همکاری و همراهی صندوق نوآفرینی و به منظور حمایت از کسب و کارهای فناورانه خرد آماده شده است.
براساس این طرح با سرمایه گذاری ۲۵۰۰ میلیارد ریالی بخش دولتی و خصوصی (۵۰-۵۰) از شرکت های مشمول طرح نوآفرین که از شیوع کرونا آسیب دیده اند حمایت می شود و به پنج هزار استارت آپ مبلغ ۵۰ میلیون تومان پرداخت خواهد شد.

افتتاح طرح «انتخاب هر ایرانی، یک تلویزیون اینترنتی»
چهارمین و شاید مهم‌ترین پروژه که امروز به دستور رئیس‌جمهوری افتتاح شد «طرح انتخاب هر ایرانی، یک تلویزیون اینترنتی» بود.
به‌منظور ارتقاء سهم محتوای داخلی در سبد مصرفی کاربران و افزایش ضریب نفوذ خدمات دسترسی ثابت به شبکه ملی اطلاعات، این طرح با همکاری سازمان فناوری اطلاعات ایران، مرکز ملی فضای مجازی، ارائه‌کنندگان خدمات ویدئوی خانگی و ارائه‌کنندگان خدمات دسترسی ثابت به شبکه ملی اطلاعات تهیه شده تا با ایجاد هم‌افزایی و با تأمین سامانه‌های موردنیاز، هموطنان بتوانند ضمن برخورداری از اشتراک دسترسی ثابت به شبکه ملی اطلاعات از اشتراک یک‌ماهه رایگان خدمات تلویزیون اینترنتی نیز برخوردار شوند.
در این طرح هر خانواده و حتی هر یک از اعضای یک خانواده می توانند از طریق اینترنت ثابت خانگی از اشتراک رایگان یک‌ماهه برنامه های یک تلویزیون اینترنتی بهره مند شوند.
بر اساس این طرح هر فرد ایرانی که اشتراک تلویزیون اینترنتی نداشته باشد میتواند با استفاده از سامانه ictgifts.ir برای بهره برداری از برنامه‌های یکی از تلویزیون های اینترنتی ثبت نام کند.
ارزش مجموع طرح های افتتاح شده ۲۲۸۰ میلیارد تومان است که از این میان برای افتتاح مرکز داده اقماری شماره یک شبکه ملی اطلاعات شرکت ایرانسل، ۱۱۰۰۰ میلیارد ریال، افتتاح پروژه زیر ساخت ابری شبکه ملی اطلاعات شرکت آسیاتک، ۸۵۰۰ میلیارد ریال، افتتاح طرح حمایتی کسب و کارهای دیجیتالی آسیب دیده از کرونا ،۲۵۰۰ میلیارد ریال و برای طرح انتخاب هر ایرانی یک تلویزیون اینترنتی، ۸۰۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری شده است.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.