اردشیر دادرس، رئیس هیأت مدیره انجمن سی. ان. جی کشور در گفتگو با خبرنگار مهر درباره برنامه مجلس جهت الحاق یک تبصره به قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با هدف تأمین الزامات توزیع و عرضه سی. ان. جی در کشور گفت: صنعت سی ان جی یک زنجیره است که از بخش تولید گاز سی ان جی در پالایشگاه تا بخش تولید تجهیزات که شامل مخزن، کیت و … میشود را در بر میگیرد. البته این زنجیره در این نقطه پایان نمییابد و حوزه احداث جایگاههای سوخت سی. ان. جی، تجهیزات مورد نیاز در این جایگاهها، توزیع سوخت، کارگاههای تبدیل یا بررسی و بازرسی ادواری خودروها و حتی بخش ساخت خودرو سی. ان. جی را نیز شامل میشود. بنابراین میتوان گفت ورود مجلس برای چنین تبصرهای میتواند مؤثر باشد اما اولویت با اقدامی زیرساختی برای ایجاد یک نهاد قدرتمند به عنوان متولی این صنعت است.
وی افزود: تمامی این بخشهای باید به صورت متوازن و پایدار توسعه یابند و اگر هر یک از این بخشهای به طور تک، یا ناقص توسعه یابد نه تنها مثمر ثمر نیست بلکه میتواند موجب ایجاد فشار به باقی بخشها و حتی آسیب به آنها شود.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه بخش پایین دستی صنعت گاز یک ساختار سازمانی در وزارت نفت ندارد، ادامه داد: در بخش محصولات پتروشیمی یا فراوردههای نفتی نهاد و بخشهایی وجود دارد که از ابتدا تا انتهای این زنجیره را به طور جامع مدیریت میکنند در نتیجه فضای مناسبی وجود دارد و اگر قرار بر اقدام یا اصلاحی در هر بخش باشد یک مجموعه به طور واحد و قدرتمند تصمیم گیری و عمل میکند.
به گفته دادرس وقتی در صنعتی شاهد یک متولی نباشیم، نمیتوان از آن صنعت انتظار انسجام و وحدت رویه داشت. صنعت سی ان جی در چنین شرایطی است. در بخش گاز باید یک دفتر صنایع پایین دستی وجود داشته باشد تا برنامهریزی راهبردی در این حوزه انجام دهد و توسعه این بخش به صورت متوازن و پایدار انجام گیرد.
آینده صنعت سی. ان. جی در هالهای از ابهام
رئیس هیأت مدیره انجمن سی. ان. جی کشور اظهار داشت: به جرأت میتوان گفت حتی افرادی که در حال فعالیت در این صنعت هستند نمیدانند چه برنامهریزی برای این بخش وجود دارد. همین ابهام موجب میشود آیندهای برای توسعه صنعت سی. ان. جی متصور نباشند.
وی گفت: وقتی یک سرمایه گذار خواهان سرمایه گذاری در این صنعت باشد باید یک چشمانداز روشن و باثبات برای وی وجود داشته باشد. این فقدان یکی از بزرگترین نقیصههای صنعت سی. ان. جی است.
دادرس با تاکید بر اینکه وضعیت صنعت سی. ان. جی به هم ریخته به نظر میرسد، تصریح کرد: توانستیم برای اجرای دو طرح بزرگ از دولت (مصوبه شورای اقتصاد) مجوز بگیریم که یکی از آنها تخصیص ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برای گازسوز کردن بیش از ۱.۵ میلیون خودرو است و دیگری طرح هوشمندسازی است که بر اساس آن ۳۹۲ ریال به قیمت سی. ان. جی اضافه شد که باعث جمع آوری بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان بودجه برای این صنعت شد؛ بر این اساس نیاز است دولت با کمیسیونهای تخصصی در این زمینه تعامل داشته باشد.
این مقام مسئول مهمترین چالش کنونی این صنعت را اجرایی نشدن مصوبه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی بعد از دو سال عنوان کرد و ادامه داد: در بحث هوشمندسازی نیز باید تزریق بودجه به طور متوازن به تمام حلقههای تنظیم شود تا توسعه متناسبی شکل بگیرد. این در حالی است که معوقات مربوط به این مصوبه و معوقات کارمزد سال ۹۴ و ۹۵ نیز هنوز پرداخت نشده است.
مصوبه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی مبنی بر افزایش کارمزد سی ان جی
نامه رییس اتاق بازرگانی ایران در سال ۹۷ برای دریافت معوقات سال ۹۴ و ۹۵ انجمن سی. ان. جی که هنوز پرداخت نشده است
https://tejaratgardan.ir/?p=86060