به گزارش تجارت گردان به نقل از پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، سعید اسلامی بیدگلی در سمینار تخصصی “بررسی لایحه بودجه و تاثیرات آن بر بازار سرمایه کشور” افزود: بهطور مشخص بودجه سالهای آخر دولتها با چالش روبرو میشود.
وی با بیان اینکه کسری بودجه دولت ها بر بازار به شدت تأثیرگذار است، خاطرنشان کرد: قطعا بدون بررسی بودجه نمیتوان بازار را به طور دقیق ارزیابی کرد.
اسلامی بیدگلی گفت: در این نشست تأثیرات بودجه بر بازار برای ما اهمیت دارد و البته این بودجه امکان تغییر دارد . لذا در این نشست ما به دنبال این هستیم تا دوستان ما در مجلس شورای اسلامی نظرات فعالان بازار و ما را بشنوند.
توکلی: کنترل نوسانات بودجه از طریق بازار بدهی ممکن است
در ادامه این سمینار، معاون توسعه کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران، به بررسی بدهی های دولت و نقش اوراق در تعادل بخشی به بودجه پرداخت .
علیرضا توکلی کاشی با تاکید بر اینکه نوسان درآمدهای نفتی سبب بروز نوسانات شدید در بودجه می شوند، گفت: تامین مالی ، نقش تعادل بخشی به بودجه را دارد .
وی افزود: در یک دهه اخیر، بدهی های دولت با سرعت ۲۹ درصد در سال در حال افزایش بوده است که تداوم این رشد برای اقتصاد خطرناک خواهد بود. لذا برای مجموع بدهی های دولت باید سقف تعیین کرد.
معاون توسعه کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران، پیشنهاد کرد: کل بدهی های دولت به اوراق تبدیل شده و همه بدهی ها با انواع اوراق تصفیه شود.
توکلی با بیان اینکه انتشار اوراق بدهی به معنای اعلام بدهی دولت با صدای بلند است، افزود: در تمام دنیا نیز منظور از بدهی دولت ، فقط اوراق بدهی دولتی است.
وی از نوسانات بودجه ، تعدد دستگاه های مصرف کننده بودجه و عدم پیش بینی راه حل یا مکانیزمی برای حوادث غیرمترقبه از قبیل کرونا، تحریم ، سیل ، جنگ و سقوط هواپیما به عنوان مشکلات اساسی بودجه در ایران یاد کرد و گفت: نوسان قیمت نفت ، نوسان حجم فروش نفت و رکود اقتصادی نیز از دیگر مشکلات در این بخش بوده است.
مشکل بودجه ، نوسان درآمد است
توکلی با اشاره به تاثیر مستقیم نوسانات درآمد نفتی بر کل بودجه گفت: امروز ، مشکل بودجه کشور نه درآمدهای نفتی بلکه نوسان درآمد است.
وی افزود: پیشنهاد این است که دولت برای حذف نوسانات درآمد نفتی بر بودجه ،به جای سهم ثابت ، مبلغ ثابت از درآمدهای نفتی را برداشت کند.
توکلی همچنین بهترین روش برای پوشش آثار اقتصادی ناشی از نوسانات بودجه را استفاده از اوراق و بازار بدهی دانست.
وی کنترل هزینه های دولت و محدود کردن جدی بخش مصارف بودجه و تغییر رابطه بودجه و نفت با جایگزینی مبلغ ثابت ریالی به جای سهم ثابت دولت از درآمدهای نفتی را از جمله راهکارهای اصلاح بودجه ۱۴۰۰ برشمرد.
به گفته توکلی همچنین استفاده گسترده از اوراق مالی اسلامی برای تامین کسری بودجه و تعیین یک سقف کلی برای مجموع بدهی های دولت شامل اوراق موجود در بازار بدهی ، بدهی به بانک ها ، نهادهای عمومی و پیمانکاران نیز در اصلاح بودجه موثر خواهد بود.