حمایت از تولید داخل و ساماندهی واردات

به گزارش تجارت گردان به نقل از ایلنا، تولید برنج داخلی یکی از محصولاتی است که سیاست‌گذاری‌های |آن متناسب با شرایط اقلیمی کشور است؛ با توجه به اینکه برنج محصولی آب‌بر است و برای تولید آن به آب زیادی نیاز دارد، اساسا بخش کشاورزی برای تولید این محصول تا اندازه زیادی دست به عصا حرکت می‌کند و سیاست‌ها در مورد این محصول، محدودیت داشته و مشخصا به چند استان شمالی پرباران و پرآب محدود می شود و تا حد ممکن از تولید برنج در دیگر نقاط کشور پرهیز می‌شود؛ مگر در شرایط ویژه که عمدتا به میزان نزولات جوی ارتباط پیدا می‌کند.

افزایش بهره‌وری در تولید برنج

در دولت سیزدهم تلاش‌های زیادی صورت گرفت تا با روش‌های جدید افزایش بهره‌وری و زهکشی شالیزارها، در راستای افزایش ضریب خوداتکایی در جهت تولید برنج، گام‌های بزرگی برداشته شود؛ توافقی که دولت سیزدهم با قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا برای به‌سازی و زهکشی اراضی شمال و افزایش تولید برنج داشت، در همین راستا بود که علاوه بر افزایش تولید به یکی از چالش‌های اساسی بخش کشاورزی؛ یعنی کمبود سرمایه‌گذاری در این بخش نیز پاسخ می‌دهد و می‌تواند باعث افزایش سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی شود.

طبق آمارها نیاز سالانه کشور به کالای راهبردی برنج ۳/۵-۳ میلیون تن است که به‌طور متوسط بالغ بر ۲ میلیون تن آن در داخل کشور تولید می‌شود و مابقی آن از طریق واردات است.

در بحث تولید برنج یکی از چالش‌ها، کاهش حاشیه سود کشاورزان و تولیدکنندگان برنج است (که البته این مسئله در مورد سایر محصولات کشاورزی نیز به‌شدت صدق می‌کند).

نارضایتی رئیسی از وجود دلالان و واسطه‌ها

دولت سیزدهم از زمان آغاز به کار خود با افزایش قیمت برنج در بازار داخلی روبه‌رو شد، اما با اقدامات انجام گرفته از جمله حذف دلالان، تشدید نظارت‌ها بر بازار و ایجاد تعادل در واردات برنج، توانست در سال دوم تصدی‌گری خود، بازار این محصول را کنترل کند. (هر چند که در برخی سال‌ها مانند سال ۱۴۰۱ میزان واردات به حدی بود که باعث شد برنج ایرانی در انبارها باقی بماند).

سید ابراهیم رئیسی در سفری که به استان مازندران و نشست با فعالان اقتصاد مردمی داشت با اشاره به مسأله عدم توازن در توزیع سود ناشی از تولید و فروش برنج برای تولیدکنندگان و دلالان تأکید کرده بود که زنجیره تولید تا توزیع برنج باید به شکل دقیق مورد بررسی قرار گیرد تا از اجحاف به تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان جلوگیری شود.

کنترل خوب بازار برنج در دولت سیزدهم

 کریم اخوان، رئیس انجمن واردکنندگان برنج ایران در مورد عملکرد دولت رئیسی در خصوص بازار برنج به خبرنگار ایلنا گفت: در یکی دو سال اخیر عملکرد دولت در بازار برنج مثبت بوده و بازار به تعادل نسبی رسیده است.

وی ادامه داد: در یک سال گذشته برنج خارجی نوسانات چندانی نداشته است اما در مورد برنج داخلی قضیه مقداری متفاوت بود و چون در اول فصل ۱۴۰۲ قیمت آن بسیار ارزان شده بود و شالیکاران دچار زیان می‌شدند، دولت به فکر این موضوع افتاد که با همکاری بخش خصوصی، به کمک شالیکاران بیاید.

دخالت دولت به نفع تولیدکنندگان

اخوان افزود: بر اساس توافقی که با دولت انجام گرفت، انجمن واردکنندگان برنج به موضوع ورود کرد و برای اینکه تولیدکنندگان ایرانی زیان زیادی متحمل نشوند، اقدام به خرید برنج از کشاورزان و شالیکاران کرد و از این طریق قیمت برنج داخلی به نفع تولیدکنندگان تنظیم و شالیکاران توانستند برنج خود را با حدود ۴۰ درصد افزایش قیمت بفروشند که به پایداری چرخه تولید کمک کرد.

گلایه از وعده عملی نشده دولت

رئیس انجمن واردکنندگان برنج ایران توضیح داد: این انجمن با انتخاب ۲۰ مباشر در استان‌های شمالی و خرید برنج از شالیکاران به این وعده خود عمل کرد و دولت نیز در قبال این مسئله قول داده بود که به ازای خرید هر کیلوگرم برنج داخلی، ثبت سفارش وادرات ۲ کیلوگرم برنج خارجی را عملی کند که متاسفانه به این وعده چندان که باید عمل نشد.

اخوان گفت: انجمن واردکنندگان برنج طبق این برنامه، بیش از ۱۰۰ هزار تن برنج داخلی خریداری کردند، ولی موضوع ثبت سفارش برنج چندان عملیاتی نشده است.

وی در مورد برنج خارجی نیز گفت: از ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲ اتفاق خاصی در این مورد رخ نداد، فقط در اواخر سال ۱۴۰۲ به دلیل تخصیص قطره چکانی ارز برای برنج  تا حدودی عرضه برنج خارجی هم پائین آمد و قیمت آن حدود ۷ درصد بالا رفت که البته با توجه به تورم سایر کالاها، مقدار زیادی هم نبود.

وی در پایان یادآور شد: در کل بازار برنج در یکی دو سال اخیر تنش‌ خاصی را شاهد نبوده و تعادل خوبی در بازار برقرار شده است.

فتحنایی

Recent Posts

تنها ۱۰ درصد از پهنه‌های معدنی کشور در دست اکتشاف است؛ لزوم حمایت از شرکت‌های دارای اهلیت برای اکتشاف معادن

سید مصطفی فقری، مدیر استخراج مواد معدنی شرکت فولاد مبارکه گفت: در حال حاضر تنها…

7 ساعت ago

وزیر نیرو فاز دوم نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی فولاد خوزستان را کلنگ زد

در دومین روز از سفر رئیس‌جمهور به خوزستان، عباس علی ‌‌آبادی وزیر نیرو با حضور…

7 ساعت ago

رشد ۱۱ درصدی تولید سایپا با تمرکز بر ارتقاء کیفیت/ تأمین قطعات بحرانی و تسریع فرآیند تحویل در اولویت سایپا است

مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا با بیان اینکه تأمین قطعات بحرانی و تسریع فرآیند تحویل در…

7 ساعت ago

آزادی ۹ زندانی جرائم غیر عمد توسط کارکنان بانک صادرات استان مرکزی

​کارکنان خیرخواه بانک صادرات ایران در استان مرکزی با آزاد کردن ۹ پدر زندانی جرائم…

8 ساعت ago

آماده توثیق رمزارزها هستیم

​عضو هیئت‌مدیره بانک صادرات ایران با بیان اینکه امروز دیگر خلاء قانونی برای رمزارزها وجود…

8 ساعت ago