×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : یکشنبه, ۳۰ دی , ۱۴۰۳
FATF مسیر امن همکاری با نظام مالی جهانی

به گزارش پایگاه خبری تجارت گردان، عضویت در FATF یک مسیر سبز، ساده، کم هزینه و ایمن برای همکاری با نظام مالی جهانی است اما بدون آن، مسیری که می ماند مسیر قرمز، سخت و پر هزینه برای هر معامله و نقل و انتقال خواهد بود. 

همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه، در گفت و گو با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، ضمن بیان این مطلب گفت: FATF یک استاندارد مبادله را برای سالم نگاه داشتن ساختار مالی و بانکی جهانی از دسترسی تروریستی دنبال می کند و از آنجا که تروریسم یک نگرانی جهانی است، این سازمان رفته رفته در حال قدرت یابی بیشتر و پذیرش بین المللی است.

وی با اشاره به تاریخچه شکل گیری این سازمان اظهار داشت: FATF یک سازمان بین دولتی است که نام آن مخفف «گروه ویژه اقدام مالی»   (Financial Action Task Force  – FATF) است و در سال ۱۹۸۹ به ابتکار کشورهای عضو گروه “جی ۷” تشکیل شد تا بررسی‌هایی درباره وضعیت قوانین مبارزه با پول‌شویی در بازارهای مختلف مالی در سرتاسر جهان انجام دهد.

 این کارشناس بازار سرمایه افزود: این سازمان، نتیجه این بررسی ها را در جلسات هر چهار ماه یک بار خود به اطلاع کشورهای عضو می رساند تا این کشورها بتوانند ریسک سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی هدف را بررسی و در مورد سرمایه‌گذارانی که به “کشورهای مشکوک” می‌روند احتیاط کنند.

۱۹۸ کشور توصیه‌های گروه اقدام مالی را اجرا می کنند 

به گفته دارابی درحال حاضر ۱۹۸ کشور، پذیرفته‌اند که توصیه‌های گروه اقدام مالی را اجرا کنند. بنابراین تعداد کشورهایی که با گروه ویژه اقدام مالی همکاری می کنند، از تعداد دولت‌های عضو سازمان ملل متحد (۱۹۳ عضو) نیز بیشتر است.

وی توضیح داد: جوامع جهانی عموما پس از رشد و افزایش مراودات و اکثرا با بروز مشکلات بزرگ اقدام به ساختار سازی بین المللی برای مقابله با مشکلات و افزایش همکاری و تبادلات می کنند؛  برای مثال در حوزه ورزش اقدام به ایجاد فدراسیون های جهانی می شود تا برنامه مسابقات، قوانین، چارچوب اختیارات و صلاحیت ها را تعیین کند؛ این فدراسیون ها نظیر فدراسیون فوتبال به کشورها اجازه می دهند طبق برنامه جهانی در مسابقات شرکت کنند یا با داشتن امکاناتی استاندارد، میزبان مسابقاتی باشند یا مرجع رسیدگی به شکایت ها  قرار گیرند.

این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: قطعا با حضور فدراسیون فوتبال شما همچنان می توانید فوتبال بازی کنید یا مسابقه ای غیر رسمی را با کشوری دیگر ترتیب بدهید ولی حضور در مسابقات جهانی و قاره ای خوب امکان پذیر نیست. در حوزه اقتصاد هم همین وضعیت است؛ مثلا  WTO یا سازمان جهانی تجارت به شما ساختار مراودات و حقوق گمرکی و شرایط داد و ستد را استاندارد بیان می کند.

دارابی در پاسخ به این سوال که تبادلات جهانی اقتصاد و مراودات بانکی کشورها بدون پیوستن به FATF  تا چه حد مقدور است، گفت:  شما می توانید عضو این سازمان باشید و از مزیت های آن در مراوده ارزان با کشورهای دنیا استفاده کنید یا خارج از آن باشید و بسیار بسیار گران تر و با شرایط سخت تر داد و ستد کنید.

وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا هیچ سیستم جایگزینی برای کشورهایی که بخواهند مستقل از FATF  عمل کنند، وجود دارد یا خیر، اظهار داشت: معمولا در دنیا رسم نیست که سیستم و سازمان های جهانی را تضعیف یا مسیرهای موازی برای آنها ایجاد کنند. چون این سازمان ها ماحصل همکاری جمعی کشورها هستند و دغدغه های این سازمان ها نیز مستقیما با امنیت و رشد اقتصاد جهانی در ارتباط است. باز به مثال فدراسیون فوتبال بر می گردم شما می توانید یک فدراسیون دیگر تشکیل بدهید ولی مساله این است که چند کشور حاضرند عضو این فدراسیون شوند یا  در برابر اکثریت کشورهای دنیا که هنجارهای فیفا را پذیرفته اند آیا این فدراسیون می تواند کاری بکند؟ جواب مبهم است و قطعا مشکلات زیادی رخ خواهد داد.

دارابی در پاسخ به سوالی در خصوص میزان افشا و آشکارسازی اطلاعات و تراکنش‌های حساس مالی کشور در صورت پیوستن به FATF و نحوه کنار آمدن دیگر کشورها با این موضوع گفت: باید در مورد آن دقیق مطالعه و سریع تصمیم گرفته شود. من معتقدم زندگی و داد وستد در دنیای کنونی نیازمند همکاری مشترک براساس اصول و استانداردهای مشترک است.

وی ادامه داد: ورود به این نوع سازمان ها اجباری نیست ولی برای رشد اقتصادی و توسعه همکاری لازم است. این موضوع در حال حاضر برای اقتصاد ما که برپایه مراودات سنگین جهانی نظیر فروش نفت است تقریبا غیر ممکن است و نمی توانیم برای مدت طولانی چنین فکری کنیم.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.