Categories: بورس

راه‌اندازی قرارداد آتی «زعفران نگین»؛ سررسید اردیبهشت ۱۴۰۱

به گزارش تجارت گردان به نقل از پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)؛ در این اطلاعیه آمده است: قراردادهای آتی در اولین روز معاملاتی، بدون حد نوسان قیمتی، با دوره پیش گشایش به مدت ۳۰ دقیقه در ابتدای جلسه معاملاتی آغاز و پس از انجام حراج تک قیمتی راس ساعت ۱۰:۳۰ با دوره عادی معاملاتی و اعمال حد نوسان قیمت روزانه ادامه می یابد.

قیمت پایه قرارداد آتی، همان قیمت کشف شده در حراج تک قیمتی خواهد بود، که مبنای حد نوسان قیمت روزانه برای ادامه معاملات در حراج پیوسته قرار خواهد گرفت. بدیهی است در صورت انجام نشدن معامله در حراج تک قیمتی، قرارداد آتی متوقف و همین فرآیند دوباره در روز کاری بعد تکرار خواهد شد.

مقام نخست حجم معاملات گواهی سپرده به زعفران نگین تعلق گرفت

براساس این گزارش، در جریان معاملات دی ماه ۱۴۰۰ در بازار گواهی سپرده کالایی بورس کالای ایران، ۳۹ میلیون و ۱۲۷ هزار ورقه بهادار مبتنی بر کالا به ارزشی بیش از ۱۲ هزار میلیارد ریال خرید و فروش شد که در این بازه زمانی، «زعفران نگین» و سیمان برای کسب جایگاه نخست در حجم معاملات رقابت تنگاتنگی داشتند و در مجموع ۸۶ درصد از حجم کل معاملات را به خود اختصاص دادند.

طی دی ماه امسال ۱۶ میلیون و ۸۷۵ هزار و ۱۲۳ گواهی سپرده زعفران نگین به ارزش بیش از ۵۴۱۰ میلیارد و ۳۲۷ میلیون ریال دادوستد شد. با ثبت این آمار معاملاتی زعفران نگین توانست بر سیمان غلبه کرده و جایگاه نخست حجم معاملات را به دست آورد.

شایان ذکر است، ارزش معامله ۳۷ هزار و ۱۴۷ گواهی سپرده «زعفران پوشال» نیز به رقم ۸.۵ میلیارد ریال بالغ شد.

گواهی سپرده کالایی

گواهی سپرده کالایی اوراق بهاداری است که موید مالکیت دارنده آن بر مقدار معینی کالا است و پشتوانه آن قبض انبار استانداردی است که توسط انبارهای مورد تایید بورس صادر می شود.

شورای عالی بورس و اوراق بهادار در تاریخ ۱۲ خرداد ماه ۹۳ بر اساس بند ۲۴ ماده ۱ و بند ۴ ماده ۴ قانون بازار اوراق بهادار مصوب آذرماه ۱۳۸۴، «گواهی سپرده کالایی » را به عنوان ابزار مالی قانون بازار اوراق بهادار، شناسایی و تصویب کرد. مقرر شد دستور العمل اجرایی معاملات این اوراق به تصویب هیات مدیره سازمان برسد و نسبت به اجرایی کردن آن از طریق بورس های کالایی اقدام کند.

برای اولین بار از این اوراق در سال ۱۳۹۴ با توجه به کاربرد آن به‌ عنوان یک ابزار تأمین مالی دولت در بخش کشاورزی استفاده شد. علاوه بر بازار کشاورزی در اواخر سال ۱۳۹۴ گواهی سپرده در بازار سکه طلا برای تأمین مالی معرفی شد. تجربه موفق این معاملات باعث شد که بورس کالا از این ابزار در جهت تأمین مالی در بازارهای دیگری استفاده کند؛ به طوری که در سال ۱۳۹۵ تعداد انبارهای بیشتری برای پذیرش کالاهای مورد نظر گواهی‌ها در نظر قرار گرفته شد. از طرف دیگر این ابزار برای فروش محصولات دیگری در بازار کشاورزی (مانند جو و زعفران) و همچنین در بازار سکه از گواهی سپرده استفاده شد.

(برای مشاهده تابلوی معاملات گواهی سپرده می‌توانید وارد سایت tsetmc.com شوید. در سربرگ بورس کالا اطلاعات جامعی از نمادهای در حال معامله بازار نشان داده شده است.)

فتحنایی

Recent Posts

گامی بلند در مسیر اجرای عدالت؛ محکومیت دو ابربدهکار بانک سرمایه به پرداخت خسارات ناشی از جرم

دو ابربدهکار بانک سرمایه علاوه بر محکومیت به رد اصل مال، به پرداخت خسارات ناشی…

8 ساعت ago

کاهش مصرف کک در ذوب آهن اصفهان گامی در جهت تولید فولاد سبز

معاون برنامه‌ریزی و توسعه ذوب آهن اصفهان، از کاهش سالانه ۲ هزار تن دی‌اکسید کربن…

9 ساعت ago

«نصب نیرو» تندیس سیمین جایزه ملی مدیریت پروژه را کسب کرد

شرکت نصب نیرو در دوازدهمین دوره جایزه ملی مدیریت پروژه ایران رتبه نخست را برای…

9 ساعت ago

مزایا و چالش‌های توکن سازی ابزارهای مالی در ایران

علی مشکانی، کارشناس بازارهای مالی در یادداشتی که در اختیار پایگاه خبری بازار سرمایه ایران(سنا)…

10 ساعت ago

رونمایی از محصول جدید خوارزمی در حوزه فناوری نانو

همزمان با نخستین روز پانزدهمین نمایشگاه نانو و میکرو ۱۴۰۳ (۲۰۲۴ Iran Nano) مراسم رونمایی…

10 ساعت ago

واگذاری بی‌سابقه ۴۲ هزار میلیاردی در بانک ملی ایران

هلدینگ آینده پویا وابسته به بانک ملی ایران در اجرای سیاست‌های کلان نظام در راستای…

11 ساعت ago