×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
هیچ زمانی را به عنوان ضرب الأجل نمی‌پذیریم

به گزارش تجارت گردان به نقل از خبرگزاری­ صدا و سیما؛ «سعید خطیب زاده»، سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه نشست خبری هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سوالی خبرنگار خبرگزاری صداوسیما درباره جزییات توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تهران و تاثیر آن بر مذاکرات وین گفت: سفر آقای گروسی در چارچوب توافقات در حوزه فنی بین ایران و آژانس انجام شده بود. در این سفر که مقدمه آن گفتگو‌هایی در وین صورت گرفته بود همکاری‌های جامع فنی بین ایران و آژانس توافق شد که یک توافق چند مرحله‌ای خواهیم داشت.

وی ادامه داد: سؤالاتی از سوی آژانس درباره برخی اماکن در ایران مطرح شده بود که ایران پاسخ داد توافقی صورت گرفت که طی یکی دو ماه آینده همه سؤالات با همکاری فنی بین ایران و آژانس پاسخ داده خواهد شد. رابطه مستقیمی بین بسته شدن این سؤالات و توافق در وین است. این توافق باید به صورت همزمان و جزیی از آن توافق (در وین) حاصل شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات وزیر خارجه روسیه مبنی بر این که تحریم‌های غرب علیه روسیه نباید بر مراودات روسیه و ایران تاثیر بگذارد نیز گفت: اظهارات لاوروف را در رسانه‌ها دیدیم و منتظر هستیم از مجاری دیپلماتیک جزییات آن را بشنویم. گفتگو‌ها در وین در مسیر خودش در حال پیگیری است. همکاری‌های صلح آمیز هسته‌ای ایران نباید محدود و تحت تاثیر هیچ تحریمی قرار بگیرد از جمله همکاری‌های صلح آمیز ایران با روسیه و چین. در همین بستر این اظهارات را می‌فهیم.

رویکرد روسیه برای رسیدن به توافق دسته جمعی در وین سازنده بود

 خطیب زاده با بیان این که رویکرد روسیه برای رسیدن به توافق دسته جمعی در وین سازنده بوده است، ادامه داد: مردم ایران می‌دانند مذاکره کنندگان در وین و دولت ایران در راستای حداکثرسازی منافع ملت قدم برداشته و در همین راستا کارش را جلو خواهد برد. توافقی که در وین انجام می‌شود توافقی است که مسیر بازگشت آمریکا را در ازای پایبندی کامل تعیین می‌کند و این مسیر یک شبه برای آمریکا نخواهد بود و بستر زمانی برای آن تعریف شده است. آنچه در تهران بین ایران و آژانس تعریف شده این است که همکاری جامع فنی صورت بگیرد. آنچه بین ایران و آژانس توافق شده حداکثر زمانی دارد و اگر آژانس آماده باشد زودتر حل و فصل کند مانعی نخواهد داشت.

سخنگوی وزارت خارجه درباره مذاکرات افزود: ما در وین مذاکرات سختی داریم. در روز‌های مختلف برخورد‌های مختلفی را از سوی کنشگران مختلف دیدیم. از مواضع کشور‌ها چه کشور‌هایی که قبلا برخی مواضعی را اعلام کردند و الان مواضع دیگری را مطرح می‌کنند و اینکه این روز‌ها می‌شنویم شگفت زده نمی‌شویم. مسیر وین کاملا روشن است. دستورکار آن رفع تحریم‌های غیرمرتبط با برجام است.

این دیپلمات ارشد کشورمان گفت: در چند ماه گذشته حداکثر تلاش را کرده‌ایم این پرونده از پرونده‌های دیگر بین‌ا‌لمللی با فاصله معناداری حرکت کند. ما با برخی اعضای ۱+۴ پرونده‌های جدی داشتیم. هر اظهارنظر یا هر موضع مذاکراتی باید در وین باید بیاید و به معنای مذاکراتی در وین تبدیل شود.

خطیب‌زاده همچنین در پاسخ به سؤال دیگری درباره مذاکرات وین گفت: نکات اختلافی باقیمانده از تعداد انگشتان یک دست هم کمتر است. ما هیچ زمانی را به عنوان ضرب الأجل نمی‌پذیریم.

آقای خطیب زاده در پاسخ به سؤالی در خصوص اظهارات ولیعهد سعودی درباره مذاکرات با ایران و رویکرد مثبت نسبت به ایران اظهار داشت: وزیر خارجه موضع ایران را بیان کرده و نقطه نظرات خودش را در اظهارات اختصاصی گفت. همانطور که گفته شده عربستان یک کشور مهم در جهان اسلام و منطقه است و پرونده‌های اختلافی نباید باعث شود حداقلی از روابط معنادار را با هم نداشته باشیم.

وی ادامه داد: منتفعان اصلی این روابط مردم منطقه و دو کشور هستند. گفتگو‌ها در بغداد در فضای خوب و محترمانه در چهار دور گذشته انجام شده، اما نتایج ملموسی از این گفتگو‌ها تا به امروز به دست نیامده و حداقل نتایج کم و محدود بوده است.

وی گفت: تاریخ دور پنجم هنوز قعطی نیست. ولی دو طرف به دنبال برگزاری نشست بعدی هستند و اگر نتیجه حاصل شود ایران آمادگی دارد حداکثر سرعت را به برقراری روابط ببخشد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره افغانستان گفت: روابط ما با مردم افغانستان، شخصیت‌ها و کشور افغانستان روابط خویشاوندی است.

وی با خواندن شعری از فردوسی گفت: همانطور که همه ما صدای فردوسی را در گوشمان داریم همین نگاه را در روابط با برداران و خواهران در افغانستان همواره داشتیم و نسبت خویشاوندی باعث شده میزبان جمع کثیری از مردم در افغانستان باشیم و بستری را آماده کرده که گفتگو‌های جامع الاطراف افغانستانی را در ایران میزبانی کنیم.

وی با اشاره به سفر هیئت حاکمه افغانستان گفت: تلاش می‌کنیم در همین بستر به تشکیل دولت فراگیر در افغانستان کمک کنیم؛ ولی پیش از همه اراده مردم افغانستان و همفکری و همکاری گروه‌های افغانستانی و رفتار مسئولانه هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان است که کمک کننده است.

وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره درخواست اخذ تضامین از سوی روسیه در حوزه تحریم‌ها اظهار داشت: روسیه یکی از طرف‌های مذاکراتی در گفتگو‌های وین است؛ درخواست‌ها را باید در چارچوب وین و میز مذاکراتی دریافت و بررسی کنیم. همکاری‌های صلح آمیز ایران با کشور‌های دیگر از جمله روسیه نباید محدود و مقید به هیچ تحریمی شود به ویژه اگر آن تحریم تحریم‌های خودخوانده و بدون مجوز سازمان ملل باشد.

آقای خطیب‌زاده درباره اقدامات و کارشکنی‌های رژیم صهیونیستی در خصوص مذاکرات وین گفت: مخاطب اقدامات رژیم صهیونیستی پایتخت‌های اروپایی و ۱+۴ است رژیم آپارتایدی که در سرزمین‌های اشغالی است سیاست و روش آن هراس افکنی ترساندن و خرابکاری و دستکاری مسائل بین المللی است و چیز غریب و مخفی نیست؛ ما از لفاظی‌های این رژیم نگرانی نداشیتم، اما مهم این است که این کشور‌ها (۱+۴) بدانند با چه ساختاری حرف می‌زنند و همکاری می‌کنند.

وی درباره مذاکرات کنونی وین و تفاوت آن با ۶ دور قبلی گفت: آنچه امروز در وین رخ می‌دهد با دو مشخصه و مولفه تداوم و تغییر قابل شناسایی است. نه تغییر کامل بوده و نه تداوم کامل. تا روزی که توافق شود که متن آن را در اختیار مردم قرار بدهیم می‌توانم بگویم آنچه امروز اتفاق می‌افتد در راستای حداکثر سازی منافع ملت با رعایت تمامی خطوط قرمز و دستورالعمل‌هایی است که برای وزارت خارجه داده شده و ما با این جدیت جلو می‌رویم که بتوانیم منافع ملت را حداکثر کنیم.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.