×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : سه شنبه, ۴ دی , ۱۴۰۳
چگونه با پدیده نوظهور رمزارزها مواجه شویم؟

مهدی غضنفری در گفت و گو با ایبِنا با بیان اینکه رمزارزها پدیده ای با تکنولوژی کاملا پیشرفته و فراتر از وضعیت سنتی حوزه ارز است، افزود: به لحاظ پشتوانه ای نیز کاملا متفاوت از پول های دیگر است. حتی از جنبه روانشناسی نیز دیدگاه و خاستگاه رمز ارزها با پول های سنتی کاملا متفاوت است. به لحاظ قلمرو نیز جهان شمول است و از لحاظ مشروعیت نیز، رمز ارز از سازمان دولتی یا حکومتی مشروعیت خود را نمی گیرد بلکه پذیرش مردم باعث این مشروعیت می شود. 

وی با بیان اینکه رمز ارز پدیده کاملا نو است که با توجه به دانش سنتی بر حوزه پول و ارز، تطابق کمی با هم دارند، تصریح کرد: برهمین اساس تحلیل هایی که ارائه می شود ممکن است متاثر از دانش سنتی باشد و تطبیقی با این پدیده نوظهور نداشته باشد که طبیعتا نیازمند مطالعه و بررسی بیشتری خواهد بود. 

وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت با اشاره به ویژگی های رمزارزها گفت: رمزارزها ممکن است منجر به جابجایی ثروت بدون کنترل کافی شوند. همچنین ممکن است اعمال مالیات بر درآمدهای این حوزه توسط نهادهای حکومتی در همه دنیا غیرممکن باشد و بازتوزیع ثروت میسر نشود (یعنی مالیات از فرد ثروتمند اخذ شود و به کم درآمدها داده شود). 

به گفته غضنفری، رمز ارز قلمرو گسترده ای دارد و می تواند نوعی از حکمرانی جهانی را دامن بزند که در آن دولت های محلی اثربخشی پایینی دارند. وی تصریح کرد: با تفکر سنتی که بشر دارد باید حرکت پول تحت کنترل و صاحب پول قابل شناسایی باشد و ضمن اینکه ریسک های سنگین اجتماعی هم نداشته باشد. اما اینگونه منابع مالی به اسم رمز ارز ممکن است موجب خطراتی در کنترل ثروت ها شود و وقتی ثروت بادآورده ای در جایی جمع شود، به بخش های مختلف مانند مسکن و طلا و … اصابت می کند و نوعی کمبود، احتکار و انحصار را رقم می زند. 

به گفته وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت، چون رمزارز در چارچوب قانونمندی حرکت نمی کند و کاملا نوظهور است، آثار مثبت و منفی آن هنوز خیلی شناخته شده نیست. غضنفری تاکید کرد: به نظر می رسد اگر بانک های مرکزی دنیا نشست یا گردهمایی تشکیل ندهند و برای این موضوع چارچوب نظام مند طراحی نکنند، ممکن است آثار منفی این بخش از ابعاد مثبت آن بیشتر شود. تجربه من در تمام این سال ها اینطور می گوید که پدیده هایی که کاملا آزاد هستند، ممکن است عده ای قدرت آن را در اختیار بگیرند و اهدافی را دنبال کنند که به سود همه بشریت و اکثریت مردم نیست و تنها گروه های مافیایی خاصی از آن بهره می برند. 

وی با بیان اینکه رمزارزها باید هرچه زودتر قانون مند شود، اظهار کرد: در جربان این روند باید وجوه شرعی آن در ایران نیز مطالعه شود که به جنبه های قمار و ریسک های سامان برانداز و بی سروسامان کن تبدیل نشود. یعنی ریسکی ایجاد نشود که ناگهان همه فعالان این حوزه بی پول شوند. 

وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت دهم گفت: این دیدگاه، به معنای آن نیست که معاملات رمز ارز ممنوع شود یا با آن مخالفت کنیم؛ بلکه دولت و بانک مرکزی باید برای قانونمندی این بخش به تحلیل و بررسی بپردازند. قاعدتا قوانینی که برای تنظیم گری این حوزه نیاز است مانند ارز نخواهد بود و موضوعی که بیشتر به ذهن من خطور می کند، جنبه های اخلاقی این حوزه خواهد بود. به عنوان نمونه بانک  مرکزی باید توصیه نامه هایی منتشر کنند که به خریداران و فروشندگان بگوید چه رفتاری داشته باشند و در صورت بروز اختلاف نهاد قضایی چگونه برخورد کند. 

غضنفری معتقد است: اگر این حوزه را ممنوع کنیم مانند پدیده های دیگر ممکن است به صورت زیرزمینی فعالیت خود را ادامه دهد و یک روز هم کاملا از کنترل خارج شود؛ در نتیجه انکار و یا تایید صددرصدی آن درست نیست. 

وی تاکید کرد: به عقیده من اینکه برخی خارج از تلاش و کوشش خود صاحب ثروت های بزرگ شوند و افرادی هم با همین شرایط ثروت خود را از دست بدهند، ممکن است به لحاظ اجتماعی و شرعی دچار مشکل باشد و ناهمواری ها و فاصله طبقاتی ایجاد کند که جبران ناپذیر باشد.  

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.