×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

ویژه های خبری

امروز : شنبه, ۱ دی , ۱۴۰۳
بازگشت آمریکا به برجام در گرو اراده سیاسی بایدن است

محمد حبیبی مجنده روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار حقوقی قضایی ایرنا افزود: احتمال بازگشت دولت جدید آمریکا به برجام مساله حقوقی نیست. از زمان اجرای برجام هم معتقد بودم برجام یک معاهده نیست بلکه یک توافق سیاسی است و هر لحظه امکان دارد دولت حاکم ایالات متحده تصمیم بگیرد از برجام خارج شود، البته به بقیه اعضای برجام هم بستگی دارد که تاکنون آنها هم اعلام کرده‌اند از بازگشت آمریکا به برجام استقبال می کنند.
وی ادامه داد: بنابراین در اینجا حقوق معاهدات مطرح نیست و نمی توان گفت کشوری که از معاهده خروج کرده چطور می تواند بازگردد، بلکه مساله اراده سیاسی است که هم خروج از آن به اراده سیاسی بستگی دارد و هم بازگشت به این توافق یک تصمیم سیاسی است.
برجام به نفع ایران است
استاد حقوق بین الملل اظهار داشت: شک و تردیدی وجود ندارد که بازگشت آمریکا به برجام به نفع ایران است و جمهوری اسلامی ایران بعد از خروج آمریکا از برجام از این توافق چندجانبه خارج نشد و پایداری کرد؛ این موضوع  نشانگر این است که مقامات تصمیم گیرنده ایران استمرار برجام را به نفع کشور می دانند و اگر چنین نبود، ایران از برجام خارج شده بود.
وی اظهار داشت: رئیس جمهوری منتخب آمریکا اعلام کرده که یکی از برنامه های این کشور در سیاست خارجی، برگشت به برجام است البته مشروط به اینکه ایران هم برنامه کاهش تدریجی تعهدات خود را متوقف کند.
حبیبی مجنده در مورد چگونگی بازگشت آمریکا به برجام افزود: قوه مجریه ایالات متحده در حال تغییر سیاسی است و با توجه به شرایط جدید این دولت می خواهد به توافق برجام بازگردد زیرا اگر معاهده بود، کنگره و مجلس سنای آمریکا در این خصوص باید رضایت می دادند و در ایران هم باید به تصویب مجلس شورای اسلامی می رسید همچنین در سایر کشورهای طرف توافق برجام هم قوه مقننه آن کشورها باید اعلام نظر می کردند اما برجام یک توافق سیاسی چند جانبه است.
در برجام موضوع خروج یا بازگشت پیش بینی نشده است استاد حقوقدان بین الملل اظهار داشت: در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ موضوع خروج یا بازگشت به آن پیش بینی نشده و تا اکنون بیشتر بیانات، سیاسی است که از سوی کشورهای عضو برجام و رئیس جمهوری جدید آمریکا وعده داده شده است.
وی اضافه کرد: کشورهای عضو برجام پیش از این اعلام کرده اند که اگر آمریکا بخواهد به این توافق بازگردد، استقبال خواهند کرد.
حبیبی مجنده گفت: درباره بازگشت آمریکا به برجام در داخل کشور هم باید انسجام و اجماعی صورت گیرد و اگر عده ای بخواهند همان مسیر گذشته را در رفتار و گفتار خود ادامه دهند و برجام را به عنوان یک خسارت محض بدانند، نشانگر این است که به برگشت آمریکا تمایلی ندارند و امیدوار نیستند بنابراین اگر اراده ای برای تداوم برجام وجود دارد باید از این گفتارها و رفتارهای متناقض دست برداشته شود و ایران یک موضع قوی در بازگشت آمریکا به برجام اتخاذ کند.
وی افزود: یکی از مواردی که دولت ترامپ به برجام ایراد می گرفت، این بود که همه مسائل مربوط به ایران را در برنمی گیرد و به نظر می‌رسد اعضای برجام در کنار آمریکا نیز در مورد فعالیت‌های منطقه‌ای و موشکی ایران ابراز نگرانی کردند و لازم است برای این موارد هم تدابیری اندیشیده شود تا این نگرانی ها به گونه ای که منافع ملی کشور تامین شود، مورد مذاکره قرار گیرند و اطمینان دهیم که برنامه‌های ایران در جهت تامین صلح و امنیت بین المللی است.
استاد حقوقدان بین الملل تصریح کرد: برگشت آمریکا به برجام آثار اقتصادی زیادی برای کشور خواهد داشت و امیدواریم این تصمیم زودتر گرفته شود.
به گزارش ایرنا، برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پس از ۱۳ سال مذاکرات بین‌المللی فشرده، در ۲۳ تیر ماه ۱۳۹۴ (۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵) تفاهم شد. برجام یک هفته بعد با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد تأیید و به عنوان ضمیمه الف به قطعنامه مذکور پیوست شد.
اما پس از ورود ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از این توافق در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در ۲ مرحله تحریم‌های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.
اکنون با برگزاری انتخابات آمریکا و پیروزی نامزد دموکرات‌ها به اعتقاد تحلیلگران، نوع تعامل ایالات متحده با ایران یکی از مهمترین پرونده های پیش رو برای دولت بایدن خواهد بود تا هم از منافع آمریکا در خاورمیانه محافظت کند و هم اعتبار از دست رفته این کشور در دوره «دونالد ترامپ» را ترمیم کند.
اندیشکده «موقوفه کارنگی برای صلح بین‌المللی» در گزارشی مبسوط با عنوان «توافق هسته‌‍‌ای ایران و کاخ سفید دموکرات» به ارزیابی سیاست های بایدن در دوره حضور دوباره در کاخ سفید پرداخته و براساس این گزارش، گمان می رود دولت «جو بایدن» در صورت پیروزی در انتخابات سوم نوامبر احتمالا حرکت دیپلماتیک زودهنگامی را برای کاهش تنش‌ها با ایران در پیش خواهد گرفت. بایدن گفته است اگر ایران به صورت کامل به توافق هسته‌‍‌ای متعهد بماند وی هم مایل به بازگرداندن ایالات متحده به توافق است.
لعیا جنیدی معاون حقوقی رییس جمهوری نیز ۲۲ آبان ماه سال جاری در دیدار با  «سیگو الدتومین هائوگر» سفیر جدید نروژ در جمهوری اسلامی ایران گفت: آنچه در سال های اخیر در عرصه بین المللی برای ملت ایران اتفاق افتاده قطعاً غیرعادلانه و غیر قانونی بوده است.
معاون حقوقی رییس جمهوری رفتار آمریکا به ویژه در دوره اخیر را مغایر با نزاکت و آداب سیاسی و نیز  قواعد معاهداتی و عرفی بین المللی دانست و اظهارداشت: آمریکا با خروج از برجام و اعمال تحریم های یک طرفه علیه ایران، مردم ایران را حتی در نیازهای اساسی و فعالیت های صنعتی دچار مشکل کرده است.
جنیدی گفت: انتظار ایران از آمریکا در دوره جدید پایبندی به تعهدات بین‌المللی و از اروپا تلاش برای روابط و فعالیت های تجاری و اقتصادی عادی و همکاری دو جانبه و چند جانبه است.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.